מה השעה בישראל? מסתבר שיש איש אחד, יותר נכון אישה אחת שהתשובה לשאלה הזאת נמצאת תחת האחריות המלאה שלה. קוראים לה ד"ר נדיה גולדובסקי וכבר 21 שנים שהיא אומרת לנו מה השעה ועושה זאת בדיוק בלתי נתפס. התפקיד שלה מעלה לא מעט שאלות פילוסופיות על מה זה בכלל זמן, אבל לא נלך כל כך רחוק ונעזוב את הפילוסופיה בצד.

ד"ר גולדובסקי מכירה את מעבדות הזמן כבר שנים רבות. למעשה זה מה שהיא עושה רוב חייה המקצועיים. עוד כשגרה באוקראינה היא עבדה במעבדה דומה מטעם ברית המועצות ולפני כן למדה תואר שלישי באלקטרוניקה קוונטית. מהשיחה איתה ניכר שהיא מאוד אוהבת את מה שהיא עושה ומדברת על הזמן ועל השעונים האטומים בהתלהבות רבה. מעבדת הזמן הישראלית שפועלת בתוך המעבדה הלאומית לפיזיקה במשרד הכלכלה והתעשייה קיימת משנת 1992, אז חוקקו את החוק לקביעת הזמן בישראל שהסדיר את הנושא ובעיקר את המעבר בין שעון קיץ לחורף וההיפך. נתחיל להבין מה עושים באותה מעבדה מיוחדת.

איך בכלל מודדים זמן?

בשנת 1967 נתנו ל"שנייה" הגדרה חדשה וזה קרה בעקבות פיתוח השעון האטומי שהפך את הכל למדויק הרבה יותר. אם פעם מדדו אותה לפי סיבוב כדור הארץ אז היום מודדים לפי תדירות הרטט בין רמות האנרגיה של אטום צסיום. עד 1967 היו ביממה 86,400 שניות אך בגלל ההגדרה החדשה נאלצו להוסיף כמעט שנייה שלמה.

מה זאת מעבדת הזמן ומה עושים שם?

המעבדה חייבת לשמור על הזמן על בסיס שעון אטומי שהוא מסונכרן לשעון האטומי העולמי. השעונים של מדינת ישראל חייבים להיות חלק מהמערכת העולמית וככה אנחנו שומרים על המעמד שלנו מול כל העולם. בכל בוקר אני בודקת אם השעונים האטומים שלי מסונכרנים עם השעון העולמי ומתקנת אם צריך. יש לי עוד כל מיני פעולות שאני עושה עם הצבא ומערכת הביטחון. הזמן העולמי מוגדר במכון הבין-לאומי בפריז על בסיס מדידות של 500 שעונים שנמצאים ב-58 מעבדות ברחבי העולם.

ד"ר נדיה גולדובסקי במעבדה (צילום: משרד הכלכלה והתעשייה)
ד"ר נדיה גולדובסקי במעבדה | צילום: משרד הכלכלה והתעשייה

למה צריך רמת דיוק כזאת?

תחשוב שטיל של כיפת ברזל צריך לפגוע במטרה שלו. אם הזמן לא יהיה מדויק אז הוא יפספס את המטרה. ככה גם בעוד כלים צבאיים וביטחוניים. גם תוכנות הניווט מבוססות על זמן מאוד מדויק. אפילו במערכות האזרחיות יש צורך להגדרת זמן מאוד מדויקת. לכל חוזה יש חותמת זמן וחייבים שהיא תהיה מדויקת. זאת הסיבה שישראל חייבת להיות מסונכרנת עם השעונים במעבדה הבין-לאומית. קניות באינטרנט או עסקה בנקאית חייבת שתהיה לה חותמת זמן. מקפידים על זה מאוד בעולם. אנחנו משתמשים בניווט בכל טלפון נייד וזה נעשה על פי שעון שמקבל נתונים מלוויין, בכל לוויין יש שעונים אטומים.

עד כמה השעונים שלנו מדויקים?

שעוני היד שלנו ממש לא מדויקים, בקושי דיוק של כמה אלפיות שנייה. אבל בטלפונים השעון כבר יותר מדויק. לא 10 בחזקת מינוס 15-16 כמו שאני משתמשת אבל יחסית מדויקים. אני משתמשת בטלפון הנייד כדי לדעת מה השעה. חוסר הדיוק זה לא מפריע לנו ביום יום אבל אני אוהבת לדעת מה השעה המדויקת.

את יכולה להחליט שאת מזיזה את השעון?

את הזזת השעון ברמה הטכנית עושות חברות חיצוניות ויש על זה פיקוח. אני לא יכולה להחליט שעכשיו 14:30 סתם כי בא לי. אני שומרת את הזמן הלאומי, אחראית על הזמן בישראל. השעה אצלנו נקבעת לפי גריניץ' ובסנכרון עם המעבדה בפריז.