היסטוריה קטנה בחלל: לפני כחודשיים נחתה על אדמת מאדים החללית "התמדה" ועליה המסוק-רחפן Ingenuity שהמריא היום (שני) בצוהריים לטיסת הבכורה שלו על הכוכב האדום. רק שעות לאחר ההמראה קיבלו בחדר הבקרה בכדור הארץ את האותות והצילומים בגלל שלמידע לוקח זמן רב להגיע ממאדים לתחנה. בנאס"א הגדירו את הטיסה כהצלחה ומסרו כי כל המערכות של אינג'ניואיטי עבדו כמתוכנן.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

המרחק של מאדים מכדור הארץ הוא כ-280 מיליון קילומטרים וטיסת הבכורה נערכה ממכתש ג'זרו. כלי הטיס החדשני טס בגובה של כחמישה מטרים מעל הקרקע ולאורך כ-300 מטרים בלבד. אומנם מדובר על טיסה קצרה מאוד שערכה כחצי דקה, אך משמעותית מפני שזאת הפעם הראשונה שכלי טיס הצליח להמריא מכוכב אחר.

אינג'ניואיטי קיבל עד כה את האנרגיה שלו מהחללית "התמדה" ובתחילת החודש הוא הורד ממנה, ומאז חיכה לטיסת הבכורה בציפייה שהכול יעבור בשלום. אינג'ניואיטי כבר אמור היה להמריא בתחילת החודש אבל נאלץ לבטל את טיסתו בשל עדכון תוכנה הכרחי למערכת שלו.

תיעוד ההמראה וצהלות השמחה בחדר הבקרה של נאס"א בקליפורניה

בנאס"א משווים את הטיסה במאדים לזאת של האחים רייט לפני 117 שנים. ואכן, גם האחים רייט נכחו בהמראה באופן סמלי. חלק קטן מ"קייטי הוק", המטוס שבו טסו האחים בטיסתם הראשונה בהיסטוריה, מותקנת מתחת לאחד הפאנלים הסולריים של אינג'ניואיטי.

המשימה העיקרית של אינג'ניואיטי היא עצם קיום הטיסה שהמריאה מאדמת כוכב אחר. הטיסה נערכה בגובה של כחמישה מטרים מעל פני הקרקע לאורך 300 מטרים בלבד. להבי המסוק החללי הסתובבו 2,537 סיבובים בחצי דקת טיסה. המסוק-רחפן עצמו הוא אוטומטי לגמרי ובגלל שלמידע לוקח זמן רב להגיע לכדור הארץ לא ניתן היה לתקן תקלות בזמן אמת.

משימה פורצת דרך

המשימה פורצת הדרך של נאס"א לחקר מאדים, "מארס 2020", בעיצומה ומתנהלת עד כה בדיוק לפי התוכנית. רכב החלל "פרסווירנס" (התמדה) שהונחת בפברואר על הכוכב כבר יצא לנסיעת מבחן מוצלחת, חורר סלעים בקרני לייזר, צילם תמונות מרהיבות ואפילו העביר הקלטות קוליות ראשונות מהכוכב.

פודקאסט "אחד ביום" | המשימה: חיים במאדים

רכב החלל מחפש באדמה הסלעית סימנים שפעם התקיימו שם חיים. ואולם, יש הרואים במשימה הנוכחית צעד נוסף בדרך אל החזון הגדול באמת, שבינתיים הוא בגדר פנטזיה רחוקה אבל לא מעט עבודה וכסף מושקעים כדי להפוך אותו למציאות - הנחתת בני אדם על מאדים והקמת מושבות קבע. המרוץ בעיצומו, ולנוכח קצב התכלות המשאבים בכדור הארץ - ייתכן שעוד תהיה לכך משמעות גורלית.

מה הופך את מאדים לכוכב שמסקרן במיוחד את יושבי כדור הארץ? מה הסיכוי שאכן יימצאו סימני חיים על אדמת מאדים? והאם נזכה לראות התיישבות אנושית על הכוכב עוד בימי חיינו? אסף יחזקאלי על הכמיהה להכיר מקרוב את הכוכב האדום ועל החיפושים הקדחתניים אחר הוכחה שאנחנו לא לבד בעולם.