בישראל קיימת תופעה של ציד בלתי חוקי אשר כולל, למרבה ההפתעה, גם צבאים. בארץ יש כ-6,000 צבאים בלבד, ואוכלוסייתם נמצאת בסכנת הכחדה בעיקר בגלל הציידים שאוכלים את בשרם, או מגדלים אותם כחיות מחמד ופוגעים ביכולת שלהם לשרוד בטבע. אתמול (ראשון) שיחררו פקחי רשות הטבע והגנים והמנהל האזרחי 10 צבאים שנכלאו ועברו הליך שיקום מיוחד, בתקווה שיוכלו להשתלב מחדש ולשרוד בטבע.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"למזלנו הם עוד היו בחיים", אמר ארז ברוכי, ממונה אכיפה ברשות הטבע והגנים. "בדרך כלל הצבאים האלה, בסופו של דבר, מסיימים את דרכם בצלחת". למרות הליך השיקום וההתאקלמות שנועד להכשיר אותם לחזרה לחיק הטבע, נראה שברגע הראשון הצבי הצעיר ששוחרר לא הבין את הסיטואציה שבה הוא שוב חופשי.

13 הצבאים והעופרים ששיחררו ברוכי והפקחים האחרים בחודשים האחרונים נתפסו בטבע על ידי ציידים, והוחזקו בניגוד לחוק בשטחי הרשות הפלסטינית. חלקם גדלים כחיות מחמד, ואילו אחרים נשחטים למאכל עוד לפני שהכוחות מגיעים לחלצם.

צבאים שהוחזקו בתנאי שבי ברשות - שוחררו (צילום: החדשות )
צילום: החדשות

עמוס סבח, אקולוג מחוז יהודה ושומרון ברשות הטבע והגנים, סיפר ששחרור הצבאים מתבצע לאחר חשיבה ותכנון על המיקום הטוב ביותר עבורם. בשטחים, אמר סבח, יש בעיה מוכרת של פגיעה בצבאים.

יחד עם זאת, לא כל הצבאים שהפקחים מצליחים לחלץ יחזרו לטבע - חלקם "מוכתמים". ברוכי הסביר שמדובר בצבאים שהתקרבו לאנשים, כך שהסיכוי שלהם לשרוד בטבע נמוך מאוד: "את אלה שראינו שיש להם יכולת לשרוד בטבע, שחררנו מעבר לגדר המערכת בנהר הירדן".

"אנחנו רוצים שלדורות הבאים יהיו צבאים כמו שיש אצלנו", המשיך ברוכי, והזהיר: "הצבאים האלה הם של כולנו, כולם כולל כולם - כל המגזרים, כל הדתות, כל האוכלוסייה. לא יישארו צבאים לדורות הבאים, וחבל".