דמותו של שלמה המלך נערצת ביהדות, בנצרות בשל חוכמתו ואפילו באיסלאם שם הוא נחשב נביא, אולם השליט האגדי הוא אחת התעלומות הגדולות שלא נפתרו במקרא, עד היום? הגארדיאן הבריטי נותן במה לארכיאולוג הימי ד"ר שון קינגסלי, אשר חושף את דמותו של המלך התנכ"י ואת פועלו. בין היתר טוען קינגסלי כי לא רק ששלמה היה אדם אמיתי ורב השפעה, הוא גם עשה את הונו באמצעות מסעות גילוי שנתמכו בעיקרן על ידי מערכת יחסים עם חירם, מלך העם הכנעני (הפיניקים).

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במשך עשור, קינגסלי ביצע מחקר ימי רחב מאוד שנגע ל"שאלת שלמה המלך", בה עסקו לאורך מאות שנים ארכיאולוגים ומדענים רבים. בכך שהרחיב את המחקר הרחק מישראל, דרך הים התיכון ועד שהגיע לחופי ספרד וסרדיניה, מצא קינגסלי ראיות ארכיאולוגיות לכך ששלמה המלך, שהוגדר כמלך העשיר והחכם ביותר, קיבל מה שרק הוא חפץ בו מחירם, מלך צור.

"פרשתי רשת רחבה מאוד", הסביר קינגסלי. "מחקר ימי כזה מעולם לא נעשה. במשך מאה שנים ארכיאולוגים בדקו לעומק את האדמה הקדושה של ירושלים, העיר החפורה ביותר בעולם, אולם שום דבר לא תמך לכתובים שתיארו את ארמונו ומקדשו של שלמה. בכך שהלכנו אחר עקבות הנמלים, מחסני התבואה, התעשייה והספינות הטרופות, גילינו ממצאים חדשים מספקים אור של אמת".

בריכות שלמה (צילום: רויטרס)
בריכות שלמה בבית לחם | צילום: רויטרס

גבעת שלמה

הארכיאולוג חקר את עיירות הנמל האנדלוסיות ממזקיטילה ועד למלגה ומצא עדויות ארכיאולוגיות שחושפות "חוף פיניקי" כזה שבו יש ממצאים מהמזרח הקרוב - צידו השני של הים התיכון. הוא גם ביקר במכרה הגדול של העולם העתיק, ריו טינטו, ששוכן 70 ק"מ מהעיר הואלבה שבדרום מערב ספרד. במכרה הזה כרו זהב, כסף, עופרת, נחושת ואבץ, ושם, באופן מכריע, הבין שמפות ישנות וניהול חשבונות היסטורים מתייחסים למקום מסוים. נקודה או איש מסויים ששמם: "גבעת שלמה".

מחקר אחד מהמאה ה -17 מציין כי גבעת שלמה נקראה בעבר טירת שלמה, ואחר מתאר אנשים שנשלחו לשם על ידי שלמה המלך בשביל זהב וכסף. צוות ארכיאולוגים מצא כלי כרייה עתיקים ושאריות של סיגי עופרת שהחזיקו בשיעור גבוה של כסף. קינגסלי אמר כי ניתוח איזוטופי של העופרת הראה כי מקור הכסף בישראל.

בחפירות האחרונות בהואלבה הסמוכה נמצאו עוד עדויות לביקור של בני ישראל ופיניקים, כולל חטים של פילים, משקלי שקל של סוחרים וכלי חרס. על פי תיארוך, כלי העבודה שימשו את האמנים בשנת 930 לפנה"ס, סוף שלטונו של שלמה. קינגסלי הגיע למסקנה כי לדעתו "הואלבה" היא "המתאימה ביותר לבירת תרשיש המקראית", המקור העתיק של מתכות מיובאות שהגיעו מדרום ישראל ועד ים סוף, אתיופיה ועד תוניסיה.

על פי הגרדיאן, החוקר מצא טקסטים והריסות שתומכות ב"מועמד חותך הרבה יותר" באזור זה של חצי האי האיברי הדרומי, שהיה ידוע בעת העתיקה כטרטסוס, הנגזרת היוונית של תרשיש. קינגסלי גם מצא כתב פיניקי מהמאה התשיעית לפני הספירה שנמצא בסרדיניה ומתייחס לארץ תרשיש, וגם מוכיח את המציאות ההיסטורית שלה.

הכותל מאחורי הקלעים  (צילום: הקרן למורשת הכותל המערבי)
החפירות בכותל המערבי | צילום: הקרן למורשת הכותל המערבי

"בניית ארמונות זה לא זול"

קינגסלי, שחקר יותר מ -350 ספינות טרופות בשלושים השנים האחרונות, יפרסם את מחקריו בגיליון האביב הקרוב של כתב העת Wreckwatch, כתב העת לארכיאולוגיה ימית, אותו הוא גם עורך. הוא מאמין כי שלמה בנה את בית המקדש הראשון בירושלים על הר הבית. קינגסלי כותב שכל מה שהיסטוריונים יודעים עליו בא מהתנ"ך, כולל פרטים על קודש הקודשים הפנימי שאמור להיות מרופד בזהב. "בניית ערים, ארמונות ומקדש דגל זה לא זול. מסעות למרחקים ארוכים לארצות כמו תרשיש הביאו נהר של זהב, כסף, אבנים יקרות ושיש לחצר המלוכה", הסביר.

"לא ישראל ולא לבנון יכלו לנצל משאבי זהב וכסף מקומיים. היזמים המקראיים נאלצו להביט אל האופק. ארץ תרשיש הייתה מקור חיוני לכסף עבור שלמה. בספר יחזקאל נכתב על תרשיש עשירת הסחורות שעימה שלמה עשה עסקים". קינגסלי הוסיף כי "אי אפשר להכחיש את מה שהתרחש בדרום ספרד. ממצאי חתימה פיניקים, שרבים מהם מפוזרים מריו טינטו עד למלגה, אינם מותירים ספק כי ספינות מהמזרח הקרוב נסעו למה שנראה כצד הרחוק של הירח בשנת 900 לפני הספירה".

"כשעברתי על החשבונות העתיקים וראיתי את שמה של הגבעה, אותה גבעה בה כרו כסף בריו טינטו – גבעת שלמה – הייתי המום", שיחזר. "ההיסטוריה המקראית, הארכיאולוגיה והמיתוס התמזגו וחשפו את ארץ תרשיש המיוחלת שמוזכרת בברית הישנה. נראה כי שלמה היה חכם גם בתכנון הימי שלו. הוא רשם את המסעות מירושלים ונתן למלחים פיניקים לקחת את כל הסיכונים בים".