בדיון שמתקיים הבוקר (רביעי) בוועדת החוקה של הכנסת בהשתתפות שר המשפטים יריב לוין, הוצג תהליך העבודה של הוועדה בראשות חה"כ שמחה רוטמן בנוגע ל"הסדרת מערכת היחסים בין הכנסת והממשלה לבין מערכת המשפט".

עם תחילת הדיון פרצה מהומה בוועדה. לטענת חברי האופוזיציה, המיקרופונים שלהם כבו, והם בתגובה צעקו: "לא תהיה פה סתימת פיות". בנוסף, הח"כים ולדימיר בליאק ומשה טור-פז הוצאו מאולם הוועדה ואחרים טענו כי מדובר ב"עבריינות לשמה". חה"כ ולדימיר בליאק אמר: "אתם הורסים את מערכת המשפט, הורסים את הדמוקרטיה הישראלית, לא תשתיקו את האופוזיציה".

ח"כ שמחה רוטמן ממפלגת הציונות הדתית
חה"כ שמחה רוטמן

היו"ר, חה"כ רוטמן, הורה בהמשך להחזיר את המיקרופונים והבהיר בתגובה כי חברי הוועדה נשמעים היטב בשידור ובפרוטוקול הישיבה: "כשהמיקרופונים מונמכים התוצאה היא שכולם שומעים אתכם בחדר הוועדה ובבית. אחזיר את המיקרופונים ברגע שלא תהיה קקופוניה של צעקות".

חה"כ רוטמן אמר בפתח הדיון: "אנו נקיים פה סדרה ארוכה של דיונים, חמישה ימים בשבוע, כדי שנקיף את הסוגיות ונוודא שמלאכת החקיקה שתתבצע בסופו של דבר תיעשה אחרי דיון ציבורי ומקצועי מעמיק ויסודי".

"בחרתי שנתחיל לקיים את הדיונים בשבוע הבא בנושא הליבה 'סמכות הממשלה והשרים לקבוע את עמדתם המשפטית בפעולתם השוטפת ובפני ערכאות שיפוטיות'", המשיך רוטמן. "אני רוצה להתנצל מראש בפני חברי הוועדה, אנשי מנהל הכנסת ומשמר הכנסת, אנשי הייעוץ המשפטי לכנסת ואנשי משרד המשפטים, ובעיקר בפני בני משפחותיהם, על השעות הרבות והימים הרבים שבהם תעבוד הוועדה".

"המשימה הזו קיבלה עדיפות גבוהה ועליונה לא מאיתנו. היא קיבלה עדיפות גבוהה ועליונה מהציבור שבחר בנו. נשמע את כולם. נדון עם כולם. ונוציא עבור אזרחי מדינת ישראל מערכת משפט השופט בצדק. מערכת משפט הזוכה לאמון הציבור. מערכת משפט להתגאות בה".

שר המשפטים יריב לוין אמר בוועדה: "אני רואה בצער גדול את הדברים המתלהמים שנאמרים על ידי מספר מנהיגי ציבור וראשי מערכת המשפט בנושא הרפורמה, בין מצד זה ובין מצד אחר. אין מקום לאמירות מתלהמות, לנשיאת סמלים נאציים ולאלימות כלשהי לרבות מילולית. אני משוכנע שיתקיימו בוועדה דיונים מקיפים בהם תשמענה כל הדעות".

"אני קורא לכל חברי הכנסת לקחת חלק בדיונים ולהשמיע את דעתם אך לא פחות – גם לשמוע", המשיך שר המשפטים יריב לוין. "אני נחוש לקדם את הרפורמה שהצעתי, שום איום לא ירתיע אותי. אני בטוח שתהיינה גם הערות חשובות שתתקבלנה ותשפרנה את הדברים. אני נרגש לראות את התמיכה הציבורית האדירה ברפורמה, כמו גם את הקולות ההולכים ומתעצמים של משפטנים שמגבים את המהלך. הגיע הזמן להשיב את הדמוקרטיה ולתת משמעות להצבעת הבוחר בבחירות. אין אנשים נעלים ואין נחותים, כולנו אזרחים שווים ולכולנו זכות שווה להשתתף בהחלטות הקובעות את חיינו".

עוד לפני הדיון אמר חה"כ רוטמן: "לכל אורך ההיסטוריה, הוצבה מערכת המשפט והוצב עקרון העל של משפט צדק, בליבה של התרבות, ההנהגה והשלטון של העם היהודי. זו חובתנו אותה הטיל עלינו העם לדאוג שגם למדינת ישראל ולעם ישראל בימינו תהיה מערכת משפט עצמאית וחזקה שצדק ביסודה".

"כשהכנסת תחוקק, הממשלה תמשול, ובתי המשפט ישפטו צדק - אמון הציבור בכל רשויות השלטון יעלה ויגבר. אנו מתחילים בוועדת החוקה דיון ציבורי, שקוף ופתוח, שיעסוק במשימה זו שהטיל הבוחר על שכמנו ולא נעצור עד להשלמת המשימה".

בין השינויים שמתכננים בקואליציה, הוועדה לבחירת שופטים תורחב ל-11 חברים. בין החברים בוועדה יהיו 7 מטעם הקואליציה - שלושה שרים, שני חברי כנסת מהקואליציה ושני נציגי ציבור שימונו בידי שר המשפטים. זהו גם הרוב הדרוש כדי למנות שופטים לבית המשפט העליון. במצב כזה, שבו לקואליציה יש שליטה מוחלטת במינויים לעליון - יש חשיבות למספר השופטים שצפויים לפרוש, וגם לזהותם.

כך תיראה הוועדה לבחירת שופטים לפי התוכנית החדשה של לוין:

נציגים "מטעם הממשלה": 
  • 3 שרים מהממשלה - שר המשפטים ועוד שני שרים נוספים (אחד מהם - תוספת של ההרכב החדש).
  • 2 חברי כנסת מהקואליציה (אחד מהם - תוספת של ההרכב החדש).
  • 2 נציגי ציבור במינוי שר המשפטים (יחליפו את מקומם של נציגי לשכת עורכי הדין).
נציגים שאינם "מטעם הממשלה"
  • 3 שופטים - נשיא ביהמ"ש העליון ועוד 2 שופטי עליון
  • 1 חבר כנסת מהאופוזיציה שחבר בוועדה באופן מסורתי.