ההסתדרות הרפואית הודיעה שתשבית מחר (שלישי) את מערכת הבריאות במחאה על ביטול עילת הסבירות בכנסת, ולמשך 24 שעות המרפאות בקהילה ובבתי החולים יפעלו במתכונת חרום. שר הבריאות ארבל יגיש בקשה לצווי מניעה כדי למנוע אותה.

במסגרת השביתה, חדרי המיון יפעלו כרגיל, אך המרפאות יהיו סגורות או יפעלו במתכונת שבת - כולל בקופות החולים, מרפאות פרטיות, מרפאות חוץ בבתי חולים ומרפאות בקהילה. גם מכוני הדימות ישבתו, ויתבטלו תורים לבדיקות CT ו-MRI שאינן דחופות.

מחאת הרופאים מחוץ לבי"ח בלינסון
מחאת הרופאים מחוץ לבי"ח בלינסון

שר הבריאות משה ארבל ומנכ"ל משרדו משה בר סימן טוב קיימו הערב דיון דחוף עם המשנה ליועצת המשפטית לממשלה עו"ד אביטל סמפולינסקי ונציגי פרקליטות המדינה. ארבל הנחה לפעול להגשת בקשה לצו מניעה לבית הדין לעבודה כדי "למנוע את השביתה הפראית עליה הכריזה ההסתדרות הרפואית מהערב למחר, בניגוד לחוק ולדיני העבודה, שביתה הפוגעת באלפי חולים וחולות ללא הצדקה".

אתמול הכריז הארגון באופן רשמי על סכסוך עבודה, והיום בשעות הערב נערכה הצבעה שבה הוחלט על הצעד הדרמטי. ניתן להעריך שהרוב הגדול של הרופאים והרופאות ישבתו, אך כמובן שיהיו מקרים חריגים של רופאים שיגיעו לעבודה.

בשבוע שעבר נערכה במערכת הבריאות שביתת אזהרה בת שעתיים. "בכוונה קבענו את השביתה לשעה מוקדמת ולשעתיים בלבד, כדי שאנשים לא ייפגעו, ואנחנו מקווים שיהיו שינויים בנוסח החקיקה של ביטול עילת הסבירות, כדי שלא ניאלץ להחמיר את הצעדים בתחילת השבוע הבא", אמר אז ל-N12 בכיר בהסתדרות הרפואית.

ביטול עילת הסבירות - פגיעה בבריאות

על פי הערכות של ארגוני המחאה המקצועיים, הרוב המוחלט של הרופאים מתנגד מאוד למהפכה המשפטית - ולביטול עילת הסבירות במיוחד. בכירי מערכת הבריאות ציינו שביטולה ייפגע אנושות במערכת הבריאות בתחומים שונים כגון: רפואה מגדרית, בריאות הציבור, אשפוז כפוי ועוד.

עם זאת, בשבוע שעבר חתמו מאות רופאים על מכתב ליו"ר ההסתדרות הרפואית פרופ' ציון חגי ובו קראו לו לא להשבית את מערכת הבריאות. "מדהים לראות רופאים הנוטשים את עבודתם הרפואית בזמן הפגנות ואספות מחאה, תוך פגיעה ישירה במטופלים שלהם", כתבו הרופאים. "אל תייעץ עצות בשמנו לדרג הפוליטי, אל תאיים על אזרחי ישראל בשביתה, אל תגרום לפגיעה במטופלים בניגוד לשבועת הרופא. עסוק ברפואה ובקידומה - זה המנדט היחיד שקיבלת מאיתנו!".