פרופ' יעקב פרנקל, נגיד בנק ישראל לשעבר, סיפר אתמול (שישי) בריאיון ב"אולפן שישי" כי "משקיעים מארצות הברית עומדים בתור כדי לשאול איך יוכלו לבטל את ההשקעה שלהם במדינת ישראל". לדבריו, "המצב חמור ביותר, מה שיקרה אחרי אישור שאר חוקי הרפורמה המשפטית הוא קטסטרופה עצומה שתהרוס את הכלכלה, את החברה ואת מעמד המדינה".

אחרי שהבטיח ראש הממשלה בנימין נתניהו למנכ"ל מודי'ס כי ידאג שהחקיקה תאושר בהסכמה רחבה והפר את הבטחתו עם אישור החוק לביטול עילת הסבירות, מנכ"ל סוכנות הדירוג צוטט: "אני זועם, מעולם לא שיקר לי באופן אישי כל כך מנהיג מדינה". על כך אמר פרנקל, שמונה לתפקיד נגיד בנק ישראל על ידי נתניהו: "כלכלה לא יכולה לעבוד בלי אמינות ובלי אמון. שיקרת פעם אחת - אתה נכנס לרשימה של אלה שלא מאמינים להם. לכן, איבדנו פה נכס עצום".

יעקב פרנקל
יעקב פרנקל: "אם הרפורמה תאושר - מחכה לנו קטסטרופה"

"עם זאת, סוכנות הדירוג מודי'ס התריעה מה היא מתכוונת לעשות. הם ניסו להבהיר לנו כי עלינו לשמור על הפרדת רשויות, זה אומר לא לקלקל את האיזונים העדינים שבין הרשויות", הסביר הכלכלן הבכיר. "אוי ואבוי לנו אם יורידו את הדירוג של כלכלת ישראל".

נגיד בנק ישראל לשעבר שב אתמול מניו יורק וסיפר: "הסיפור עצוב מאוד. תקופה ארוכה שהגעת לשוק הכספים בארה"ב, ואנשים עמדו בתור כדי לבקש את ה'מרשם'. היו לישראל סיפורי הצלחה אדירים, קרנות התחילו לבנות משקיעים לישראל, והיום הסיפור הפוך לחלוטין. אנחנו מתחילים להיות, לא אגיד מצורעים, אבל לא מעניינים. אנחנו קטנים מדי".

"היה לנו הרי תחום שקוראים לו היי-טק, היהלום שבכתר, שהיה אחראי ללמעלה מ-50% מהייצוא הישראלי ותרם המון לצמיחה. ההיי-טק תרם המון לתגמולי המסים של הממשלה - שדרכה מסרו את השירותים לאזרחים שלנו. מה קורה? התחום הזה מתייבש. יש בריחת מוחות ואני הייתי מאוד מאוד מודאג אילו הייתי הקברניט", הוסיף הפרופ'.

פרופ' פרנקל נשאל כיצד תשפיע ירידת דירוג האשראי על אזרחי המדינה אם אכן תקרה. "המשכנאות תהיינה יותר יקרות, זה אומר שההשקעות יהיו פחותות. הצמיחה הכלכלית תרד, היא כבר ירדה, ויהיה גם כן גירעון. מי שישלם עבור הגירעון הוא או הדור הבא או המסים שיוטלו על הדור הזה. כל התחזיות אומרות שהמצב לא טוב", פירט.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: עמית שבי, פלאש 90)
פרנקל: "אוי ואבוי לנו אם יורידו את הדירוג של כלכלת ישראל". שר האוצר סמוטריץ' ורה"מ נתניהו | צילום: עמית שבי, פלאש 90

על טענות הקואליציה כי הנתונים השנתיים מצביעים על תמונה חיובית השיב פרנקל: "התמונה השתנתה מראשית השנה. למי שבא עם הנתונים השנתיים מסוף שנת 2022, לפני שהחלה הסערה, ואומר שהנתונים לא רעים, אני אומר - התמונה הייתה לא רעה, היא הייתה מצוינת, אבל יש כל כך הרבה מה להפסיד. הם מסכנים את זה בחוסר אחריות מוחלט".

"כדי לבלום את בריחת המוחות ולהביא לרגיעה בחברה על נתניהו להתחייב בפני האומה שלא תהיה שום חקיקה ללא הסכמה כל עוד הוא ראש ממשלה. נקודה", אמר נגיד בנק ישראל לשעבר. "לאחר מכן הוא צריך לטלפן לבית הלבן ולבשר על כך גם לנשיא ארה"ב ג'ו ביידן. אנחנו באמת על פי פחת. זו בעיה מאוד קשה". 

"אמירה כזו של ראש ממשלה יכולה לעצור את הסחף", סבר פרופ' פרנקל. "למדינת ישראל זה יהיה טוב ולתדמית של מדינת ישראל זה יהיה טוב. הכול מתקלקל, הכול נהרס - גם לו וגם למה שרצה להשיג". על הטענה של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי המפלה בכלכלה "נקודתית", השיב הפרופ': "אני לא חושב שזה שווה התייחסות".