ראשי הקואליציה החליטו היום (שני) לקדם את צמצום עילת הסבירות עוד בכנס הנוכחי של הכנסת, במטרה להכין הצעה מאוזנת לוועדה שתאושר בכנס הבא. בישיבת הסיעה שקיימה מפלגת הציונות הדתית, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אמר: "הנחיתי את יו"ר ועדת חוק, חוקה ומשפט, חה"כ שמחה רוטמן, לקדם בוועדה את חוק צמצום הסבירות במתווה שמכונה 'סבירות סולברג'.

ועדת החוקה תתכנס ביום רביעי בשעה 9:00 לדון בחוק יסוד: השפיטה (תיקון – עילת הסבירות), וכדי להכין אותה לקריאה ראשונה כהצעת חוק מטעם הוועדה. בנוסף, שינוי ההרכב של הוועדה לבחירת שופטים יקודם בכנס הבא. החוק לשינוי הרכב הוועדה יוחזר לוועדת חוקה בהמשך הכנס כדי להכין נוסח חדש במושב הבא.

לפי הנוסח נבחרי ציבור יהיו חסינים מפני פסילת ואף דיון בהחלטותיהם בטענה לאי סבירות: "מי שבידו סמכות שפיטה לרבות בית המשפט העליון, לא ידון ולא ייתן צו נגד הממשלה, ראש הממשלה, שר משריה או נבחר ציבור אחר כפי שייקבע בחוק, בעניין סבירות החלטתם". הנוסח הזה לא עוזר לדרעי, שייפסל בגלל השתק שיפוטי.

יו"ר ועדת החוקה, חה"כ שמחה רוטמן, אמר לקראת הדיון: "ההצעה לתיקון עילת הסבירות, שהונחה על שולחן ועדת החוקה, עולה בקנה אחד עם הצעותיו של השופט סולברג ועם מצע הבחירות של רבים באופוזיציה ובראשם גדעון סער. אני קורא לחברי הוועדה לנהל דיון מכובד ורציני, כדי לקדם את התיקון שכולנו מאמינים בנחיצותו".

 

ראש האופוזיציה ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד תקף את החלטת הקואליציה לקדם את צמצום עילת הסבירות: "מה שהקואליציה מביאה ביום רביעי לוועדה של רוטמן - זו כניעה מוחלטת של נתניהו ליריב לוין וחבורתו. זו ההפיכה המשטרית על מלא: ריסוק הדמוקרטיה, ריסוק בית המשפט העליון והפעם הם גם הולכים על היועצת המשפטית לממשלה. כל זה יוביל לפגיעה אנושה בכלכלה, סיכון הביטחון הישראלי, הרס יחסי החוץ שלנו. אנחנו נהיה שם – במליאה, בכנסת, ברחובות המדינה".

על פי הקואליציה, היו הסכמות בבית הנשיא בנושא צמצום עילת הסבירות, וגם האופוזיציה מבינה שהתיקון הזה הכרחי. ולמרות זאת - ראש האופוזיציה אמר בישיבת הסיעה בכנסת היום כי לא היו הסכמות בבית הנשיא על עילת הסבירות ולא על הצעת החוק בנוגע ליועצים המשפטיים. 

"זה לא נכון. זה לא היה, זה לא נברא, זה שקר", אמר לפיד בישיבת הסיעה. "היה כמובן דיון בבית הנשיא על החוקים האלה. הרי זה הנושא, בשביל זה אנחנו שם. המטרה היא להגיע להסכמות בסופו של דבר רק שהדיון הזה לא הגיע להסכמות. אין נייר אחד, אין לחיצת יד, אין נוסח מוסכם. בית הנשיא יכול להעיד על כך".

"אם היינו מגיעים להסכמות, הייתי עומד מאחוריהן גם אם יש לזה מחיר פוליטי", הוסיף ראש האופוזיציה. "נתניהו הוא אדם חסר אחריות, זה לא אומר שגם אני צריך להיות כזה. אם יש אפשרות למנוע קרע בעם, צריך לעשות הכול כדי למנוע אותו. אם אפשר להציל את הכלכלה והביטחון, צריך לעשות הכול כדי להציל אותם. זו מהותה של האחריות הלאומית, רק שאין הסכמות וגם לא היו. הסיבה היחידה שנתניהו חוזר לחקיקה היא שהוא איבד שליטה על הקואליציה, איבד שליטה על חבורת יריב לוין. הוא עסוק רק בניסיון להדביק בפלסטרים את הממשלה הקיצונית והכושלת שלו".

 

הנשיא הרצוג סותר את הודעת ראשי הקואליציה: "לא הושגו הסכמות מלאות באף נושא"

נשיא המדינה יצחק הרצוג הגיב על הודעת ראשי הקואליציה - ולמעשה סתר אותה: "תמיד האמנתי והיום יותר מתמיד שהידברות היא הפתרון הנכון ביותר למדינת ישראל. אני שב וקורא לגלות אחריות לאומית ולהמשיך את השיח הפורה והענייני שהתקיים בחודשים האחרונים בחסות בית הנשיא. אלו היו שיחות מעשיות, מעמיקות ורציניות שנתנו אופק אמיתי. הן הדרך הכי נכונה לעצור את הקרע והפילוג בעם".

"חשוב לי להדגיש כי בשיחות שהתקיימו תחת חסותי לא הועברו טיוטות מחייבות מטעם בית הנשיא למי מן הצדדים ומובן שלא הושגו הסכמות מלאות באף נושא", הוסיף הנשיא הרצוג. "אני ממליץ שלא לפגוע בהגינות וביושרה של התהליך".

"מטבע הדברים הועלו רעיונות הן בדיונים הפנימיים והן בציבור הכללי בנוגע לנושאים שעל הפרק אך הם טרם התגבשו לכדי הבנות וסיכומים כלשהם", המשיך הנשיא. "אני סבור שניתן להגיע להסכמות וכי גם נושאי ליבה אפשר ליישב בשיח ודרכי שלום. כך אנחנו צריכים לנהוג כלפי העתיד המשותף שלנו. אני מאמין שרוב גדול בציבור רוצה בכך".

מהו מתווה סולברג שעוסק בצמצום עילת הסבירות? 

לפי מתווה שהוצע בעבר בידי שופט בית המשפט העליון נעם סולברג, בית המשפט לא יוכל לפסול החלטות של נבחרי ציבור בגין "חוסר סבירות קיצוני". עם זאת, לבית המשפט תישאר הסמכות לבטל החלטות של הדרג המקצועי.

בית המשפט יכול כיום לפסול החלטות של הממשלה בעילה של "סטייה ממתחם הסבירות באופן קיצוני". לפי כוונת הקואליציה, המטרה ב"צמצום" עילת הסבירות היא לא לאפשר לבג"ץ לפסול החלטות ממשלה שקשורות למדיניות. השופט סולברג, שנחשב לשופט שמרן, כבר קרא בעצמו לצמצם את עילת הסבירות ולהשתמש בה כלפי החלטות של דרג מקצועי בלבד ולא כלפי הכרעות של נבחרי ציבור. 

לפי סולברג, ביטול החלטות ממשלה לפי עילת הסבירות מהווה חדירה של הרשות השופטת לתחום עבודתה של הרשות המבצעת. לדבריו, בכתב העת השילוח, "עילת הסבירות המהותית מעוררת קושי בכך שהיא מסמיכה את בית המשפט להתערב. בית המשפט בוחן סבירות מחוץ להקשר של נורמה בשיקול דעת מנהלי באופן גורף משפטית, סבירות שאינה נוגעת לחוקיות האקט אלא לתוכנו, וזאת בחריגה מן המשפט המנהלי המוכר".

יו"ר ועדת החוקה לשעבר, חה"כ הרב גלעד קריב: "נשף המסכות הסתיים. פניו של נתניהו לחידוש של בליץ החקיקה, ואחרי הטיפול בעילת הסבירות יגיע תורם של כל יתר חלקי רפורמת ההרס. בדיוק כפי שאירע לפני חודשיים, הדרך היחידה לבלום את המתקפה הזו על הדמוקרטיה היא הרחבת המחאה והתגייסות המונית נגד הכוחנות של הממשלה והקואליציה. יחד עם יתר חברי האופוזיציה נדע לנהל קרב פרלמנטרי נחוש בוועדת החוקה, שיעניק רוח גבית למחאה בכל רחבי הארץ".

מובילי "ההתנגדות לדיקטטורה" מסרו: "הקואליציה הכריזה היום מלחמה על מדינת ישראל, על הכלכלה, על עצמאות מערכת המשפט. הכוונה לחוקק גם את חוק השופטים השפוטים יביא לתוצאות הרסניות. ‎נתניהו מביא במו ידיו לחורבן בית שלישי. ‎מולו ומול קואליציית ההרס יתייצבו מיליוני פטריוטים, אוהבי ישראל, שיבלמו את תוכנית הדיקטטורה. בימים הקרובים נודיע על צעדים שיבהירו לממשלת ישראל שהדיקטטורה לא תעבור. ‎מה שהיה הוא לא מה שיהיה - המחאה תגיב בעוצמה רבה יותר ובצורה נחושה יותר מאשר בסיבוב הקודם".