פחות מיממה לפני ההצבעה המתוכננת בכנסת על ביטול עילת הסבירות, נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרן ברק הזהיר בריאיון ב"המהדורה המרכזית" הערב (ראשון) כי זהו רק הצעד הראשון של הקואליציה במסגרת המהפכה המשפטית. "אני חושב שזה יום עצוב", אמר. "אם את שואלת אותי אם זה היום הכי עצוב או יהיו לנו ימים עוד יותר עצובים, אז אני שמח לבשר לך – יהיו לנו ימים עוד יותר עצובים. רק התחלנו".

לפי נשיא העליון לשעבר, ישראל התקדמה בחודשים האחרונים לקץ הדמוקרטיה. "ההצעות שהממשלה מעלה בתוכנית ה'רפורמה' שלה לאט לאט הולכות ומתגשמות", אמר. "המשמעות של ביטול עילת הסבירות היא שכל רשויות השלטון המנהליות – מהממשלה והשרים ומטה – יוכלו להחליט החלטות לא סבירות מבלי שיהיה סעד בעניין".

 

בנימין נתניהו (צילום: פלאש 90)
אהרן ברק: "אני עדיין בעד עסקת טיעון לנתניהו" | צילום: פלאש 90

ברק התייחס לכך שאנשי הקואליציה מביאים את דבריו מהעבר לצורך תמיכה בביטול עילת הסבירות. "הרעיון של פגיעה וצמצום עילת הסבירות הוא רעיון רע מאוד, ואני בוודאי לא האסמכתה לכך – נהפוך הוא", הדגיש. "מה שאני אמרתי הוא שעילת הסבירות גם כך לא הופעלה על החלטות המדיניות של הממשלה, ולכן אפשר לחיות עם ביטול הפעלת עילת הסבירות על המדיניות עצמה".

"אני משוכנע שאם ההצעה הזו תאושר על ידי הכנסת תפגע קשות בערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית", טען. "היא תערער את שלטן החוק בשלטון, שעל זה עבדתי כל חיי. הסכנה המוחשית היא קודם כל לאזרח".

 

ועדת החוקה: שמחה רוטמן, יריב לוין (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
"צפויים לעוד הרבה חידושים של רוטמן ולוין" | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"אסור לבודד את הסבירות כעומדת בפני עצמה, משום שאחריה יבוא עוד", הוסיף נשיא בית המשפט העליון לשעבר. "אני לא מאמין לנתניהו שאומר שרק החוק הזה יועבר, והשאר ייעשה בהסכמה". באשר לשאלה שהמטרה בחקיקה היא להחליף את היועצת המשפטית לממשלה, אמר ברק: "יש דברים בגו". הוא גם אמר שהרבה מהמהפכה המשפטית נובע מהמשפט של נתניהו, והדגיש: "אני עדיין בעד עסקת טיעון".

"אני חושב שזה יום עצוב", סיכם ברק. "אבל יהיו לנו ימים יותר עצובים, רק התחלנו". "פסקת ההתגברות פתאום תצוץ, יגידו 'לא ברוב של 61, אבל כן ברוב של 62'. אנחנו צפויים לכל מיני חידושים מבית מדרשו של שמחה רוטמן ושר המשפטים. יש להם מחשבה מאוד פורייה".