N12
פרסומת

איזנקוט כבר לא מסתכל רק על בנט - אלא גם על נתניהו | הפרשנויות

השוויון במנדטים בין הליכוד לישר מסמנת את המטרה הבאה של איזנקוט - שעד עכשיו היה ב"דרבי" עם בנט על המפלגה הגדולה בגוש • אלא שהמאבק האמיתי והקריטי הוא בין המפלגות הקטנות - שעשויות למנוע מכל צד להגיע ל-61 • פרשני חדשות 12 עם המשמעויות של הסקר

כתבי חדשות 12
כתבי חדשות 12
המהדורה המרכזית
פורסם:
הקישור הועתק

עמית סגל

דובר הרבה בשבועות האחרונים על "חצי הגמר" בין נפתלי בנט לגדי איזנקוט, אבל בפועל אנחנו מוצאים את עצמנו עוסקים בעיקר במוקדמות: כל שברי המפלגות שמנסות להתחבר זו עם זו, למצוא נוסחה שתעבור את אחוז החסימה - ועד עכשיו, לא בהצלחה גדולה.

אפשר לראות את זה היטב בתרחיש של גנץ ושמחי, שמתרחקים מאוד מאחוז החסימה. גם כשבדקנו מפלגה שלא באמת צפויה לקום, עם כל השמות יחד - גנץ, שמחי, ארדן, שקד, טרופר ואחרים - כל החיבור הזה שווה בסך הכול 6 מנדטים. כלומר, גם "מפלגת הכוכבים" הזו לא משנה לבדה את תמונת הגושים.

אז למה בכל זאת מתעסקים בזה? כי בבחירות האלה גם מפלגה של 4, 5 או 6 מנדטים יכולה למנוע מכל צד להגיע ל-61. לכן האירוע הזה קריטי, ולכן שני הצדדים עוקבים אחריו מקרוב ומשקיעים מאמצים כדי לעודד את החיבורים שנוחים להם - ובעיקר למנוע בזבוז קולות.

בצמרת, הסקר הזה ממשיך מגמה ברורה: זה השבוע העשירי ברציפות שבו בנט ולפיד מאבדים מנדט נוסף. המנדט הזה הולך לאותו מקום - לאיזנקוט, שמגיע לראשונה לשוויון עם הליכוד. לשאלת המפלגה הגדולה אין בהכרח חשיבות מעשית, אבל יש לה חשיבות סימבולית גדולה.

פרסומת
נפתלי בנט, יאיר לפיד
המגמה שמדאיגה את ביחד נמשכת. ראשי הממשלה לשעבר: נפתלי בנט ויאיר לפיד | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הפער בין איזנקוט לבנט כבר עומד על 7 מנדטים, והוא עדיין לא מראה סימני עצירה. זה כבר פער משמעותי מאוד בתוך גוש מתנגדי נתניהו.

יאיר שרקי

כשגדי איזנקוט מקבל את נתוני הסקר הזה, השאלה היא על מה הוא מסתכל קודם: על הפער מבנט או על השוויון מול נתניהו. עד עכשיו, הסיפור המרכזי מבחינתו היה הדרבי בתוך הגוש מול בנט. עכשיו, לראשונה, הסיפור מתחיל להשתנות: איזנקוט כבר מכוון להתייצב כראש המפלגה הגדולה בישראל.

זה נתון חשוב להמשך הדרך. אם המגמה הזו תימשך, הסיפור כבר לא יהיה רק ההיחלשות של בנט, אלא השאלה אם איזנקוט הופך לאלטרנטיבה המרכזית לנתניהו גם במנדטים, ולא רק בהתאמה לראשות הממשלה.

גדי איזנקוט
כבר לא מסתכל רק על בנט - אלא גם על נתניהו. יו"ר ישר גדי איזנקוט | צילום: חיים גולדברג, flash90

באשר למפלגה החדשה שנבדקה בסקר - שישה שמות, שישה מנדטים. זה אולי נשמע כמו גלקטיקוס של מרכז-ימין, אבל בפועל זה לא איחוד גדול, אלא איחוד די קטן. השלם כאן קטן מסך חלקיו, וגם כל אחד מהחלקים בנפרד לא בהכרח מצליח לעבור את אחוז החסימה.

פרסומת

יש כנראה מקום למפלגה אחת, אולי שתיים - אחת בימין ואחת במרכז. מה שנראה עכשיו הוא סוג של ברירה טבעית פוליטית: כמה גורמים ינסו לרוץ, ומי שיקבל יתרון בסקרים ינסה לשרוד. אחר כך יגיעו הקמפיינים שינסו להכריח את האחרים לפרוש.

יולי אדלשטיין, גלעד ארדן, בני גנץ
השלם קטן מסך חלקיו. יולי אדלשטיין, גלעד ארדן ובני גנץ | צילום: אריה לייב אברמס, יונתן זינדל, חיים גולדברג, פלאש 90

עוד נקודה מעניינת: כשגנץ ושמחי רצים יחד ולא עוברים את אחוז החסימה, הם דווקא מקטינים את הגוש של נתניהו. זו אולי אינדיקציה מסוימת לשאלה מאיפה מגיעים חלק מהקולות שלהם.

דפנה ליאל

בשלב הזה התזוזה האלקטורלית בעקבות גל החקיקה של הקואליציה עדיין לא דרמטית, אבל צריך לומר שני דברים. קודם כול, הציבור כבר שמע לא מעט פעמים שמקדמים חוק פטור מגיוס וחוקים משפטיים, ובסופו של דבר חלק גדול מהמהלכים לא הגיע לקו הסיום.

לכן את האפקט האמיתי של הדיל בין נתניהו לחרדים צריך יהיה לבחון רק ברגע שנראה מה באמת מגיע לקריאה שנייה ושלישית. זה יהיה הרגע המשמעותי מבחינת הציבור, וגם אז יתברר מי נשאר מאוכזב מהמהלכים של השבועות האחרונים.

פרסומת
ראש הממשלה בנימין נתניהו
היה רוצה כבר לראות מגמת התאוששות. ראש הממשלה בנימין נתניהו | צילום: reuters

נתניהו, בשלב הזה, כבר היה רוצה לראות התאוששות ברורה יותר. הוא היה רוצה לראות מגמה של צמצום פערים, אבל לפי הסקר הזה זה עדיין לא קורה.

גם הנתון על המפלגה החדשה בימין ובמרכז מעניין מאוד, כי הוא מלמד שאין שם מקום ליותר ממפלגה אחת - וגם זה בקושי. השמות שנבדקו בסקר הם שמות מוכרים, בלי להכניס פנימה דמויות חדשות. למפלגה כזו יהיה קשה מאוד להצדיק את קיומה אם היא לא תביא איתה פנים חדשות או ערך מוסף ברור.

יש שם קולות, זה ברור. אבל עדיין לא בטוח שיהיה פשוט לממש אותם פוליטית.

עיקרי סקר חדשות 12

  • הליכוד בראשות נתניהו וישר של גדי איזנקוט בתיקו ראשון בסקר חדשות 12, עם 23 מנדטים לכל אחת.
  • ביחד בראשות נפתלי בנט ממשיכה להיחלש ויורדת ל-16 מנדטים.
  • מפת הגושים נותרת ללא שינוי: האופוזיציה הציונית עם 58 מנדטים, הקואליציה הנוכחית עם 52.
  • ריצה של גנץ ושמחי לא מעבירה את השניים את אחוז החסימה וזוכה 1.9% מהקולות בלבד.
  • תרחיש "המפלגה החדשה" של אדלשטיין, ארדן, גנץ, טרופר, הנדל ושקד מקבל 6 מנדטים - ולא מאפשר לאף צד להקים ממשלה.
  • בהתאמה לראשות הממשלה, איזנקוט חוזר לעקוף את נתניהו: 38% לעומת 37%.
  • 21% ממצביעי הקואליציה שוקלים להצביע למפלגה שאינה חברה בקואליציה בעקבות הדיל של נתניהו והמפלגות החרדיות.