ברוב של 50 מתנגדים מול 40 תומכים: הקואליציה הפילה הצעת חוק שנועדה לסייע כלכלית לשורדי השבי
על פי ההצעה, כל שורד שבי ומשפחה של חלל חטוף היו מקבלים מענק על סך 4 מיליון שקלים עבור השיקום והטיפולים שלהם • מטה משפחות החטופים: "המשפחות נאלצות לפנות לגיוס המונים כדי לממן את שיקום חייהם - המדינה בוחרת להפנות להן את הגב" • שורד השבי אל-יה כהן הגיב: "יחטפו אותך, יתעללו בך, וכשיחזירו אותך אחרי שעשו לך טובה - יזרקו עליך 8,000 שקל"


הקואליציה הפילה היום (רביעי) הצעת חוק להענקת סיוע מיידי לשורדי השבי ולמשפחות החטופים החללים, עם רוב של 50 מתנגדים מול 40 תומכים. על פי ההצעה, שהגישה יו"ר סיעת כחול לבן, חברת הכנסת פנינה תמנו שטה, כל שורד שבי ומשפחה של חלל חטוף היו אמורים לקבל ארבעה מיליון שקלים. זאת, על רקע הקמפיינים לגיוס המונים שהשורדים נאלצו לפתוח כדי לממן את השיקום והטיפולים שלהם.
שורד השבי אלי-ה כהן התייחס להחלטת הקואליציה, וכתב בחשבון האינסטגרם שלו: "תעבוד 26 שנה במדינה. תשרת שלוש שנים תחת סיכון חיים תמידי, תלך סה"כ לחגוג את החג, במדינה שאתה משלם כמעט 50% מהמשכורת שלך כדי שיהיה לך ביטחון. יחטפו אותך, יתעללו בך, ואחרי שעשו טובה שהחזירו אותך. וכשיחזירו אותך יזרקו עליך 8,000 שקל ששכירות בקריית שמונה עולה 3,000. אני מוכן לשלם 16 אלף כל חודש רק תמחקו ממני שנה וחצי של סיוט. מביך. (ושאני מדבר עכשיו אני מדבר נטו על המדינה ולא על החיילים שנתנו את חייהם עבורנו כל יום מחדש".

גם שורדי השבי רז ואוהד בן עמי הגיבו על החלטת הקואליציה להפיל את הצעת החוק שנועדה לסייע להם להשתקם: "אנו המומים ומאוכזבים עמוקות מההחלטה של הכנסת שלא להעביר את הצעת החוק. זוהי לא רק החמצה, זוהי הפקרה נוספת של אזרחים שכבר סבלו את הבלתי נתפס בשל מחדלי המדינה. ביום 7 באוקטובר 2023, המדינה הפקירה אותנו. נחטפנו מביתינו כאזרחים תמימים, והחיים שלנו, שהיו גן עדן של בית, מקצוע ומשפחה, נהרסו ברגע אחד. מאז ששבנו מהשבי, המדינה מסייעת לנו, אך הסיוע הזה רחוק מלהיות מספיק".
"האם מישהו בכנסת מבין באמת מה משמעות השבי? הפחד התמידי לחיים, התנאים הבלתי אנושיים, ההמתנה האינסופית, וההשפעה ההרסנית על כל מי שנותר מאחור? חיינו נעצרו, ולא נראה שהם יחזרו אי פעם להיות כפי שהיו. השיקום שלנו ייקח שנים ארוכות, והסכום שהוצע בחוק, גם הוא לא יכול להחזיר את הזמן האבוד או לרפא את הפצעים, אך היה יכול לספק לנו התחלה ראויה, מבלי שנצטרך לבזבז את חיינו בתביעות משפטיות נגד המדינה", הוסיפו רז ואוהד.
ממטה משפחות החטופים נמסר: "אנו מביעים אכזבה עמוקה מהחלטת הקואליציה להפיל את הצעת החוק שנועדה להעניק סיוע מיידי לפדויי השבי ולמשפחות החטופים החללים. החלטה זו מוכיחה בצורה כואבת כי ברגע האמת - פדויי השבי נותרו שוב לבדם מאחור. בזמן שהמשפחות נאלצות לפנות לגיוס המונים כדי לממן את שיקום חייהם - המדינה בוחרת להפנות אליהן את הגב ולא לספק אפילו את המענה הבסיסי ביותר".

"בשבעה באוקטובר מדינת ישראל הפרה את החוזה בינה לבין אזרחיה כשהותירה אותם ללא ההגנה שהייתה מחויבת להעניק. גם היום, יותר משנתיים אחרי, היא ממשיכה שלא לשאת באחריותה כלפי מי שנפגעו בצורה החמורה ביותר", הוסיפו במטה. "עם ישראל מחויב לפדויי השבי ולמשפחות החטופים החללים, אנו נמשיך לפעול בנחישות למענם עד שהמדינה תתייצב לצדנו, ותמלא את אחריותה וחובתה המוסרית הבסיסית ביותר".
יו"ר מפגלת ישר! גדי איזנקוט כינה את הפלת הצעת החוק בידי הקואליציה "חרפה מוסרית". לדבריו, "מי שהופקרו במשמרת של הממשלה הזו בשבעה באוקטובר, מופקרים על ידה שוב היום. יש כסף למשרדים מיותרים, קומבינות פוליטיות וכספים קואליציוניים, אבל לשיקום אנשים שעברו תופת בשבי החמאס אין? סדרי העדיפויות של הממשלה הזו מעוותים, וההצבעה היום היא כתם שלא יימחק. חובתנו לשקם אותם היא לא עניין של חסד, אלא חובה לאומית עליונה".
חברת הכנסת תמנו שטה, שהגישה את הצעת החוק, תקפה: "הקואליציה הפנתה עורף לפדויי השבי ולמשפחות החללים והפילה את ההצעה שלי להסיר את הכתם מעלינו כחברה, ולהפסיק את הביזיון בו מופקרים בשנית חטופים ומשפחותיהם. לא די בכך שהם עברו תופת, הממשלה מסרבת לתת להם את ההגנה והביטחון הכלכלי הנדרשים אל מול האתגרים הנפשיים והכלכליים העומדים בפניהם. במקום זה, היא משאירה אותם לפנות למימון המונים ולסמוך על טוב הלב של הציבור. אמשיך לפעול בכל דרך עד אשר החטופים והמשפחות יקבלו את מלוא הסיוע שמגיע להם".
לפני כחודש וחצי פרסמו הביטוח הלאומי ומנהלת החטופים, השבים והנעדרים במשרד ראש הממשלה, את פרטי מעטפת התמיכה שיקבלו השבים ובני משפחותיהם מהמדינה - במסגרת החוק, ובתוך מחויבות ארוכת טווח של מדינת ישראל כלפיהם. למרות הסיוע שמעניקה המדינה, שורדי שבי רבים ובני משפחותיהם נאלצו לפנות למימון המונים מהציבור.
מה כולל מערך הליווי?
- על פי ההודעה, המדינה תעניק לכל שב מענק התארגנות של 60 אלף שקלים.
- בכל חודש יועבר תגמול קבוע של כ-9,000 שקלים לכל החיים.
- ינתן מענק לרכישת דירה בסך 250 אלף שקלים, סכום שצפוי לעלות ל-300 אלף שקלים עם עדכון הנכות ל-100%.
- השבים יהיו זכאים לסיוע ברכישת רכב חדש בהיקף של לפחות 150 אלף שקלים אחת לשלוש שנים וחצי
- יועבר מימון מלא מטעם המדינה לטיפולים רפואיים ונפשיים, שיקום תעסוקתי, מימון לימודים, והנחות בארנונה, חשמל ומים.
- במקביל, גם בני משפחותיהם של השבים יקבלו תמיכה כלכלית ונפשית. בין היתר, יוענקו להם 2,000 שקלים לכיסוי נסיעות, 4,500 שקלים לחודש למשך שלושה חודשים לסיוע במשק הבית, וכן פיצוי על אובדן הכנסה במקרים שבהם אחד מבני המשפחה נדרש להפסיק לעבוד כדי ללוות את יקירו.
- בהיבט השיקומי, המשפחות זכאיות למעטפת ייעודית של שלוש עד ארבע שנים, הכוללת מימון טיפולים רגשיים, התייעצויות עם מומחים, טיפולי שיניים, תרופות, רפואה משלימה וניתוחים פרטיים. בנוסף יינתנו הלוואות או מענקים לשיקום עסק קיים או להקמת עסק חדש.
