N12
פרסומת

חה"כ צבי סוכות: "מסתייג מהמינוח טרור יהודי" | ריאיון

חה"כ מהציונות הדתית תיאר את האירועים האחרונים ביו"ש "חמורים מאוד", אולם טען כי אין להשוות בינם ובין הטרור הערבי שלדבריו "ממוסד ומאורגן" • בנוסף התייחס סוכות לחקירה במסגרת פרשת הפריצה לבסיס שדה תימן: "חוק החסינות מקנה לח"כים כניסה לכל מקום במדינת ישראל. לא הייתי עושה את זה אם הייתי יודע שייכנסו אחריי אזרחים" • על השר אופיר סופר: "לא מתאים להיות ראש המפלגה"

דביר ג'ברה
דביר ג'ברה
N12
פורסם:
צבי סוכות
צבי סוכות | צילום: חדשות 12
הקישור הועתק

חה"כ צבי סוכות (הציונות הדתית) התראיין הבוקר (חמישי) ל-N12 ואמר על רקע האירועים האלימים ביו"ש בימים האחרונים כי מדובר באירועים חמורים מאוד. חה"כ סוכות סירב לכנות את הפשיעה הלאומנית "טרור יהודי", וטען כי הוא מסתייג מהמונח הזה.

"מסתייג מהמונח טרור יהודי"

"אני מסתייג מהמינוח טרור יהודי", אמר חה"כ סוכות. "לא בגלל שהמעשים האלה לא חמורים, המעשים האלה חמורים, וחמורים מאוד. כשאומרים שיש טרור יהודי בדרך כלל זה מגיע במין השוואה לטרור הערבי, וזה משהו שאני לא מוכן לקבל. הטרור הערבי זה משהו שהוא ממוסד, מאורגן, כלי נשק, הרוגים... אוכלוסייה שלמה ש-80% ממנה בעד הזוועות שחמאס ביצע, שמוציאה מתוכה ניסיונות רצח וניסיון להשמיד את המדינה".

על המקרים שהתקיפות נעשות בידי יהודים, "ב-99% מהמקרים זה מסתכם בעבירות רכוש או פגיעה בגוף, אבל חלילה לא פגיעה בנפש", המשיך סוכות. "לכן אני לא אוהב לעשות את ההקבלה הזו, זה לא אירוע שמאיים על קיומה של מדינת ישראל. זה אירוע חמור, צריך לטפל בו, אבל זה לא איום קיומי על המדינה".

הצתת מסגד בשומרון
מסגד שהוצת בשומרון | צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

"הגוף היחיד שמוסמך להפעיל כוח במדינה דמוקרטית זה הרשויות במדינה", ציין חה"כ מהציונות הדתית. "אסור לפתור בעיות באלימות, ולא משנה מה הבעיות אם אין לך סמכות לעשות את זה. מי שפותר את הבעיות ככה מול ערבים, פותר בעיות ככה גם מול השכנים שלו. זו אנרכיה וזה דבר שבסוף פוגע בכולם, ובסוף יש רשויות אכיפה במדינת ישראל".

חה"כ סוכות התייחס גם לחוק עונש המוות למחבלים שאושר השבוע בקריאה ראשונה בכנסת. במענה לשאלה אם החוק צריך לחול גם על יהודים, טען סוכות כי זה "תלוי מסגרת".

"אם זו מסגרת שמהווה איום קיומי על מדינת ישראל, אנחנו מתנהגים מולה בכלים של מלחמה. אנחנו מפעילים את חיל האוויר, את חיל הים, אנחנו מפעילים את השב"כ, המוסד, אמצעים שהם לא חלק מכלי האכיפה הרגילים במשטר דמוקרטי. כי במלחמה אתה משתמש בכלים אחרים. אתה במלחמה וקודם כל בשביל זה יש צבא, וכשאתה מדבר על אכיפה שהיא פלילית, בשביל זה יש משטרה. למשטרה יש כלים אחרים וזה נכון כלפי כל סוג של פשיעה. גם משפחות פשע רוצחות אנשים ברחובות, לצערי זה קורה הרבה במדינת ישראל, ואני לא רוצה להרוג אותם, לא רוצה להחיל פה עונש מוות עליהם".

פרסומת

"בסוף אנחנו חיים בדמוקרטיה והערכים שלנו הם שברגע שיש לך איום קיומי על המדינה ועם שלם שמוציא מתוכו עוד ועוד פיגועים ויש לו מטרה להשמיד לך את המדינה, אז נפעיל שם כלים אחרים. כלים שאתה מפעיל במלחמה אתה לא מפעיל במשפט הפלילי". ומה לגבי אנשים כמו עמירם בן אוליאל? או יגאל עמיר שרצח ראש ממשלה? "רוצח ראש ממשלה זה נושא אחר, אבל בסוף אם יהיה יהודי שיצטרף לחמאס ויפעל בשורות חמאס נגד מדינת ישראל, בעיניי צריך להרוג אותו". ואם יהודי ישרוף משפחה באחד הכפרים בשומרון? "גם אם יהודי שורף משפחה ברמת גן... בסוף אם יש אירוע שהוא פלילי, הוא חמור, והאדם צריך להימק לכל החיים, אבל זה לא אירוע שהוא איום קיומי על מדינת ישראל, ולכן הכלים לטפל בו הם כלים של המשטרה, כלים של אכיפה פלילית רגילה ולא כלים שאתה משתמש בהם במלחמה".

פרשת שדה תימן

סוכות התייצב השבוע לחקירה במסגרת פרשת הפריצה לבסיס הצבאי בשדה תימן. לדבריו של סוכות חוק החסינות מקנה לו אפשרות להיכנס לכל מקום במדינה.

"לא נחקרתי על פריצה. בסוף חוק החסינות מקנה לחברי הכנסת אפשרות להיכנס לכל מקום במדינת ישראל, אין שום הוראה שאוסרת או מגבילה את הגישה לכל מקום במדינה. החוק הזה נועד לאפשר לחברי הכנסת לבצע את עבודתנו שהיא פיקוח פרלמנטרי על עבודת הממשלה, על עבודת הרשות המבצעת. אם מישהו חושב שפיקוח פרלמנטרי זה רק מתי שהבן אדם שמפקחים עליו זה כשנוח לו, אז הוא לא מבין מה המהות של ויכוח".

ח''כ צבי סוכות בבסיס שדה תימן
חה''כ סוכות בבסיס שדה תימן
פרסומת

"כל המהות של ויכוח ושאתה מגיע מתי שאתה חושב שיש משהו שצריך לפקח עליו. אני חושב שצורת המעצר הזו בשדה תימן הייתה דבר שדרש פיקוח פרלמנטרי", המשיך סוכות. "אזרחים לא צריכים להיכנס לבסיס. אסור לאזרחים להיכנס לבסיס, ולכן גם אמרתי שלא הייתי עושה את הדבר הזה אם הייתי יודע שאזרחים יכנסו אחריי. גם בשטח אמרתי לאזרחים בבקשה לצאת החוצה, אבל לחבר הכנסת מותר".

משבר המחבלים ברפיח וההתערבות האמריקנית בישראל

על רקע הדיווחים על כך שהמחבלים שנמצאים ברפיח ישוחררו כל עוד יתפרקו מנשקם, או דווקא יוגלו לטורקיה, חה"כ סוכות טען כי יש להרוג אותם.

"להרוג אותם, להרוג אותם, להרוג אותם. אין לאנשים האלה זכות קיום, אלה אנשים שהם אויבי ישראל. הם רצחו לנו יותר מ-10 חיילים בחודשים האחרונים, בעסקה הם הפרו את הפסקת האש... סיפרו כל מיני שקרים בחמאס על מנותקי קשר כביכול. מדובר באנשים שצריכים למות, שום דבר אחר חוץ מלמות".

על ההתערבות האמריקנית בנעשה בעזה אמר סוכות: "העמדה שלי היא שצריך להרוג את המחבלים, וצריך להגיד לאמריקנים 'תודה, מעריכים מאוד, אבל בסופו של דבר את המחיר שלנו כבר שילמנו'. צריך להבין שעשינו הסכם שבעיניי היה רע, רע מאוד, אבל מדינת ישראל חתמה עליו ובהסכם הזה אין הפרות ואין תשלום תמורת מה שאנחנו אמורים לקבל. חמאס עדיין לא הביא לנו את כל החללים, וחמאס, ובייחוד מחבלי רפיח, המשיכו לירות בנו ולהרוג לנו חיילים אחרי כניסת הפסקת האש לתוקף ולכן הם צריכים למות עכשיו. לאמריקנים יש אינטרסים אחרים באזור ואין מה לעשות. עם כמה שהם החברים הכי טובים שלנו וכמה שהממשל הזה... אני לא חושב שהיה אי-פעם ממשל אוהב ישראל יותר מזה, בסוף האינטרסים שלהם הם אף פעם לא היו חופפים לאינטרסים של מדינת ישראל, ולכן ישראל צריכה גם מול ממשלים שהם החברים הכי טובים שלנו, להציב גבולות".

מחבלי חמאס
מחבלי חמאס, ארכיון | צילום: סעיד מוחמד , פלאש 90
פרסומת

"אני סומך על רון דרמר ועל ראש הממשלה שהם אלו שמנהלים את התחום המדיני מול ארה"ב. זה לא רציני שאבוא ואגיד לאמריקנים... כמי שלא מנהל את המגעים, ואף פעם לא נפגשתי עם שגריר ארצות הברית... לבוא ולהגיד שאני יודע לנהל את זה יותר טוב מראש הממשלה... הוא עושה את זה, הוא מנהל את זה, וזו האחריות שלו".

חוק הפטור מגיוס: "חוק קריטי שיביא שינוי"

בתור חבר במפלגה שרבים ממצביעיה משרתים וקורסים תחת הנטל בעקבות המלחמה, נשאל סוכות על חוק הפטור מגיוס.

"אנחנו קוראים לזה חוק הגיוס. המציאות כיום היא שבמשך 100 השנים האחרונות החברה החרדית לא ראתה עצמה חלק אינטגרלי מישראל. אפשר לאהוב את זה, אפשר שלא, אני לא אוהב את זה, אבל זה לא משנה כי זו המציאות. אחד האתגרים הגדולים שלנו כחברה זה לשנות את זה ולגרום לחברה החרדית להפוך לחלק אינטגרלי ממדינת ישראל. בסופו של דבר, אם בקום המדינה היו 400 בחורי ישיבה, היום אנחנו מדברים על עשרות אלפים, והציבור הזה שגדל וגדל יהיה חייב להשתתף. אנחנו חייבים את זה, וזה אירוע שיכול בסופו של דבר להיות קיומי למדינת ישראל בעוד עשורים".

"עומד לפתחנו לשנות את זה", המשיך סוכות. "החוק שעל הפרק יביא את השינוי, בוודאי, אחרת לא נהיה חלק ממנו. אנחנו חושבים שהחוק הזה באמת יביא שינוי אבל אי אפשר להיות הכי צודקים בעולם. אם נהיה צודקים, נהיה בלי כלום בידיים. החוק מדבר על 10,000 מתגייסים חרדים חדשים לסדיר, והמשמעות היא שברחובות של בני ברק, אלעד ומודיעין עילית ובמאה שערים יסתובבו עוד 10,000 לובשי מדים בסדיר. זה אומר שכמעט בכל בית חרדי יהיה להם בן, דוד, אח או קרוב משפחה שמשרת בצה"ל, דברים שהיום לא קיימים, והמציאות הזו זה דבר שמשנה מציאות. אתה מנרמל את הגיוס, זה הדבר הראשון והכי קריטי כי משם הכול מתחיל. המיינסטרים החרדי לא חושב בכלל על הגיוס, ובסוף בחורי ישיבה חרדיים, זה בכלל לא נמצא אצלם בראש. וגם כשיש סנקציות, ויש, הדבר היחיד שמשנה את אחוזי הגיוס זה המאמצים הכבירים של צה"ל שעושה עבודה פרטנית... לכן אני חושב שהחוק הזה קריטי".

בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר
איחוד עם עוצמה יהודית? "מקווה שלא נצטרך". בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
פרסומת

סופר? "לא מתאים להיות ראש המפלגה"; איחוד עם בן גביר? "מקווה שלא נצטרך"

על רקע ההישארות תחת אחוז החסימה בסקרי חדשות 12, חה"כ טען כי המפלגה כן עוברת את אחוז החסימה, אך לא חפה מאתגרים לקראת הבחירות. חה"כ נשאל אם יש להחליף את היו"ר בצלאל סמוטריץ' ואם יש להתאחד עם עוצמה יהודית ולשבת תחת איתמר בן גביר ברשימה.

"עדיין יש לנו אתגר פוליטי... סמוטריץ' הוא אחד המנהיגים הכי טובים שהיו אי פעם לציונות הדתית והרבה מעבר לכך. רשימת ההישגים, מה שהוא עשה ביהודה ושומרון בשנתיים האחרונות, זה משהו שאף אחד לא עשה אף פעם מאז שכבשנו את השטח הזה ב-67 ועד היום. לא הייתה מהפכה כזו, לא במספר היישובים שקמו, לא במספר אישורי הבנייה, לא במספר הכבישים לתושבים".

"סמוטריץ' עשה פה מהפכה, וכל כך הרבה דברים אחרים במלחמה, אבל זה לא מתורגם כרגע למנדטים לצערי. זו העבודה שלנו, הוא לא אדם שעסק בפוליטיקה בזמן המלחמה, אם יש לו 10 דקות פנויות הוא ישקיע אותן בקידום עוד מהלך כשר האוצר וכשר במשרד הביטחון. היועצים הכי קרובים של בצלאל עשו יותר מ-300 ימי מילואים כל אחד ובסוף זה משפיע. בבחירות אני חושב שנראה דברים אחרת".

ומה לגבי איחוד? זה משהו שעל הפרק? "אנחנו לא מחרימים אף אחד, ובסוף אני מקווה שאנחנו לא נצטרך את זה. הכול נסגר ביום שלפני סגירת הרשימות". ומה לגבי אופיר סופר? ראוי שיעמוד בראש המפלגה? "אופיר סופר לא מתאים להיות ראש המפלגה. הוא שר, והוא חבר טוב, אבל לא מתאים להיות ראש מפלגה".