ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע היום (רביעי) כי החליט לקדם את חוק הגיוס שאושר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת, שהוגש בידי שר הביטחון לשעבר בני גנץ. "נתניהו הנחה להביא מחר לוועדת שרים לחקיקה את החלת דין הרציפות על הצעת החוק הזו, וקורא לכל הסיעות שתמכו בהצעה בכנסת הקודמת להצטרף להצעה", נמסר בהודעת לשכת ראש הממשלה. 

לאחר הודעת נתניהו, גורמים במפלגות החרדיות מבהירים: לא היינו חלק מהעניין, זה מהלך של נתניהו ומזכיר ממשלתו פוקס. המועצות יתכנסו ויחליטו. השר גנץ תקף: "ישראל זקוקה לחיילים ולא לתרגילים פוליטיים שקורעים את העם בעת מלחמה".

"מתווה השירות הישראלי שעליו סוכם בממשלה הקודמת הוכן במערכת הביטחון כחוק גישור וכבסיס לפיתוח מתווה שירות ישראלי, כדי להביא לשירות של כל חלקי העם", המשיך גנץ. "חוק הגישור הזמני שהוגש ואותו אתה מבקש להעביר עכשיו - לא היה מספק אז, ואינו רלבנטי היום במציאות שאחרי ה-7.10. תם זמן הדיבורים - זה הזמן למעשים. מצפים מכל ראשי המפלגות החרדיות, הרבנים ומנהיגי הדור לתמוך בקולם בשירות לציבור החרדי, כפי שטוען ראש הממשלה בהודעתו".

לקריאת הצעת החוק המלאה לחצו

ועדת השרים לחקיקה תתכנס מחר בשעה 10:00 לאשר את החוק. כמו כן, מחר צפויה המדינה להגיש את תשובתה לבג"ץ בעניין גיוס החרדים, לקראת דיון שיתקיים בתחילת חודש יוני.

מה אומרת ההצעה?

  • גיל הפטור יירד מ-26 ל-21 למשך שנתיים, ואז יעלה ל-22 למשך שנתיים ואז יעלה ל-23 כיעד סופי.
  • מבחינת יעדי גיוס, ההצעה כוללת יעדים שככל שעובר הזמן הולכים וגדלים.
  • לפי הטבלה, יעד גיוס החרדים השנה (2024) הוא 1,973.
הצעת חוק הגיוס שהחליט לקדם נתניהו

2037 עד 2046: בכל שנת גיוס, יגדל יעד הגיוס לשירות הסדיר ביחס לשנת הגיוס שלפניה בשיעור הגידול באוכלוסייה החרדית, כפי שפורסם לפני תחילת אותה שנת גיוס בתוספת אחוז אחד.

2047 ואילך: בכל שנת גיוס, יגדל יעד הגיוס לשירות הסדיר ביחס לשנת הגיוס שלפניה בשיעור הגידול באוכלוסייה החרדית כפי שפורסם לפני תחילת אותה שנת גיוס.

הצעת החוק המקורית אושרה בקריאה ראשונה בתחילת שנת 2022, בזמן ממשלת בנט-לפיד. החוק אושר בכנסת ברוב של 51 מול 48 שהצביעו נגד. שר החוץ יאיר לפיד דאז אמר: "הבטחנו וקיימנו: שוויון בנטל. אין דבר כזה זכויות בלי חובות. לכולנו יש אחריות על גורלה של המדינה". מנגד, חה"כ משה גפני צעק על בנט ולפיד מיד לאחר ההצבעה: "בושה, תתביישו. מדינה בלי תורה".

בנוסף, חה"כ גפני כינה את ראש הממשלה דאז נפתלי בנט "פסיכי" ואמר: "הוא הצליח אחרי שבועיים שנכשל להעביר את החוק. מפחיד שהוא מקבל החלטות שנוגעות לחיים של כולנו".

השר גנץ שכיהן באותה השנה כשר הביטחון, בירך אז על אישור החוק בקריאה ראשונה: "העברנו כעת במליאה את חוק הגיוס בקריאה ראשונה - צעד ראשון בדרך למתווה השירות הכולל שבכוונתי לקדם, שיענה על הצרכים הביטחוניים והחברתיים של מדינת ישראל עשורים קדימה. נמשיך לפעול למען שמירה על ביטחונה של ישראל וחוסנה".