נציגי משרד האוצר ומשרד ראש הממשלה נעדרו הבוקר (שלישי) מדיון בוועדה לפניות הציבור בכנסת בנושא סיוע לנפגעי מסיבות ה"נובה" ו"פסיידק" ולנפגעי יישובי העוטף באירועי השבת השחורה. אף נציג ממשרד האוצר או משרד ראש הממשלה לא נכח בדיון, על אף שהמשרדים זומנו להתייצב ולספק תשובות. יו"ר הוועדה לפניות הציבור, חה"כ יצחק פינדרוס מיהדות התורה, אמר: "אין שום הצדקה לכך שמשרדי האוצר ורה"מ לא נמצאים פה, אני אומר את זה על אף שאני חבר קואליציה".

איציק בן לולו, שבנו נרצח במסיבת הנובה, הגיע לדיון כשבידיו שלט עם תמונותיהם של 364 הנרצחים במסיבה. "אנחנו באירוע מטורף שאף גוף לא יודע להכיל אותו", אמר בדיון, "אין פה אף אחד ממשרד האוצר או ממשרד ראש הממשלה שישמע אותנו. תבינו מה עובר על אב שכול או על אח שכול ברמה היומיומית". 

בני משפחות נוספות תיארו את הקשיים שעמם הם נאלצים להתמודד ואת הצורך בסיוע כלכלי דחוף. נועה פורד, שאימה ואחותה נרצחו ב7 באוקטובר אמרה: "המדינה הפקירה אותי יותר מפעם אחת. אמא שלי ואחותי נרצחו בתוך הבית שלהן. אף אחד לא בא להציל אותן ואני לא ידעתי מה קורה איתן שעות ארוכות". "אני יתומה וכרגע לא זכאית לכלום", תיארה פורד את מצבה, "הקול שלי לא נשמע. אני מתפקדת בשביל הילדים שלי בלבד, אני עצמאית אבל לא מסוגלת לעבוד. תראו אותנו עכשיו, תעזרו לנו עכשיו - אנחנו מתמוטטים. לפני שיגיע הרגע שלא נוכל להרים את עצמנו בכלל, אנחנו צריכים את הסיוע עכשיו ואין לנו זמן לחכות".

חברי הכנסת שהשתתפו בדיון הציפו מספר פעמים את סוגיית היעדרותם של נציגי האוצר. חה"כ קארין אלהרר מיש עתיד ציינה במהלך הדיון שחלפו ארבעה וחצי חודשים וטענה: "עד עכשיו לא ראיתי שהוקמה ועדת מנכ"לים ואין תוכנית עבודה". "ראש הממשלה, תיכנס לאירוע", הוסיפה.

עו"ד שלומי מור, המשנה ליועמ"ש של המוסד לביטוח לאומי, התייחס לסיוע שניתן כיום: "הזכויות של נפגעי פעולות איבה זהים לחלוטין למה שניתן על פי חוק לפצועי וחללי צה"ל. מדינת ישראל רואה בקנה אחד את החללים האזרחים והצבאיים שלה". עוד שיתף מור כי בשל נסיבותיו המיוחדות של האירוע, הביטוח הלאומי נתן את הסיוע באופן אוטומטי, מבלי שיהיה צורך להתמודד עם בירוקרטיה. "בסיטואציות מיוחדות הפעלנו שיקול דעת והכרנו בקרובי משפחה שלא עומדים בתנאי המעגלים המשפחתיים על פי החוק", המשיך. עם זאת מור הדגיש כי ישנם פערים משום ש"הדין הקיים לא נותן מענה לכל מי שזקוק לסיוע". כדי לגשר על הפערים, טען, יש לבצע תיקוני חקיקה "הכרחיים".

יצחק פינדרוס (צילום: יונתן זינדל, Flash90)
"שום הצדקה לכך שמשרדי האוצר ורה"מ לא נמצאים פה", חה"כ פינדרוס | צילום: יונתן זינדל, Flash90

עמותת "קימה", שמסייעת לנפגעי הנובה, העבירה לחברי הכנסת הצעת חוק שלטענתה תאפשר סיוע מיידי למשפחות. "נשמח אם תרימו את הכפפה ותקדמו את הצעת החוק", קראה שלומית יהב מהעמותה לחברי הועדה, "יש אנשים שלא מסוגלים להרים את הראש ולממש את הזכויות שלהם. אנחנו אישית מגיעים עד אליהם כדי לסייע אבל זה לא מספיק, אנחנו גוף התנדבותי". בדבריה יהב הזכירה שבאסון מירון התקבלה החלטת ממשלה על פיצוי ראשוני למשפחות, דבר שצריך להיעשות גם במקרה זה.

בישיבת הממשלה שהתקיימה בתחילת השבוע הייתה אמורה לעלות לסדר היום החלטת ממשלה מיוחדת שתעביר כ-15 מיליון שקלים לצורך מענה למשתתפי המסיבות ששרדו הטבח ולבני משפחותיהם. ההחלטה הייתה אמורה להכיר בהם כנפגעי פעולות איבה וכך לתת להם את המעטפת הדרושה. ברשת ב' פורסם הבוקר כי ברגע האחרון, שר האוצר סמוטריץ' החליט להוריד את ההחלטה מסדר יומה של הממשלה. בשיחה עם N12 טענו בסביבת שר האוצר כי ההחלטה תובא לאישור הממשלה בשבוע הבא.