בדרך לפיצוץ בממשלה? גנץ ידון עם בכירי הממשל בוושינגטון על תוכניות "היום שאחרי" ברצועת עזה, כולל שיקומה ושליטתה בידי הרשות הפלסטינית. על פי דיווח היום (ראשון) בניו יורק טיימס, השר בני גנץ ייפגש מחר עם סגנית נשיא ארה"ב קמלה האריס, והשניים ידונו בתוכנית לשיקום עזה בשליטת הרשות הפלסטינית ביום שאחרי המלחמה.

גנץ המריא לוושינגטון למרות ביקורת חריפה מצד ראש הממשלה בנימין נתניהו וגורמים נוספים בקואליציה. גנץ אומנם לא ייפגש עם הנשיא ג'ו ביידן, אך במקביל לפגישה עם קמלה האריס הוא צפוי לפגוש גם את ג'ייק סאליבן, היועץ לביטחון לאומי של הנשיא האמריקני. הפגישה של גנץ עם האריס צפויה להיערך בבית הלבן.

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

מטעמו של בני גנץ הודיעו אתמול רשמית כי הוא ימריא לוושינגטון וייפגש עם האריס וסאליבן, כמו גם עם מחוקקים אמריקנים מהמפלגות הרפובליקנית והדמוקרטית. גנץ צפוי גם להיפגש עם בכירים בשדולת אייפ"ק. בהמשך השבוע גנץ צפוי לבקר גם בבריטניה, ולשוב לארץ ביום רביעי.

לצד הדיונים על היום שאחרי ברצועת עזה, סגנית הנשיא האריס צפויה לדון עם גנץ גם במגעים לעסקת שחרור החטופים, הפסקת אש ברצועה והגברה משמעותית של הכנסת הסיוע ההומניטרי לעזה. אתמול אמר בכיר אמריקני כי ישראל למעשה הסכימה להצעה להפסקת האש, וכעת "הכדור במגרש של חמאס". הבוקר הגיעה משלחת של חמאס לדיונים בקהיר, וגורמים בארגון הטרור מסרו לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי "ניתן להגיע להפסקת אש בתוך 48-24 שעות אם דרישותינו יתקבלו".

מטוסים אמריקאים מצניחים סיוע ברצועת עזה
מטוסים אמריקאים מצניחים סיוע ברצועת עזה

עוד דווח כי האריס צפויה לדון עם גנץ במחויבותה של ארה"ב להמשך העברת הסיוע לעזה, כולל מבצעי הצנחה אווירית של מנות מזון, כפי שהתרחש אתמול לראשונה. שלושה מטוסי תובלה של חיל האוויר האמריקני הצניחו כ-38 אלף מנות מזון מוכנות, וביידן הבהיר כי הכמות רחוקה מלהיות מספקת. האריס צפויה לומר גם לגנץ כי יש חובה להקטין את מספר האזרחים העזתים שנפגעים בלחימה, ולהביע את החשש לביטחונם של יותר ממיליון עקורים ברפיח.

 

 

בארה"ב ממשיכים לגלות תמיכה בישראל, ובבית הלבן תדרכו כי סגנית הנשיא תביע את המשך תמיכתה של ארה"ב בזכותה של ישראל להגן על עצמה. בימים האחרונים דווח כי למרות הזעם והמתיחות שדווח עליהם בוושינגטון כלפי ישראל בימים האחרונים, בארה"ב לפי שעה לא דנים בצעדים נגד ישראל, כמו למשל פגיעה במשלוחי הנשק.

הנשיא ג'ו ביידן זכה לביקורת גדולה על החלטתו להצניח סיוע הומניטרי לרצועת עזה. בדיווח שפורסם אתמול באתר פוליטיקו, טענו גורמים שונים כי "זה מציג אותנו כחלשים וממחיש את הבעיה בגישה כלפי ישראל. בדרך כלל מצניחים סיוע באזורים שנשלטים על ידי ארגוני טרור, לא בעלות ברית. גם חודשים של בקשות לישראל להכניס יותר סיוע לעזה לא עזרו".

המגעים לחיזוק הרשות ושליטתה בעזה ביום שאחרי

ראש הממשלה נתניהו הבהיר בכמה הזדמנויות שונות כי הוא מתנגד לשליטת הרשות הפלסטינית ברצועת עזה ביום שאחרי המלחמה, למרות נכונות של הממשל האמריקני לקדם רפורמות ברשות. בשבוע שעבר התפטרה ממשלת הרשות הפלסטינית בראשותו של מוחמד א-שתייה, שהגיש את ההתפטרות לנשיא הרשות אבו מאזן, ואמר כי צפויה לקום ברמאללה "ממשלת מומחים".

עוד בשבוע שעבר, נערכו במוסקווה מגעים בין נציגי חמאס ופתח בתיווך משרד החוץ הרוסי לקראת אפשרות של הקמת ממשלה פלסטינית מאוחדת – כדי שתוכל לשלוט ברצועה לאחר המלחמה. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר בפתח פגישתו עם נציגי הפלגים ביום חמישי כי "הצבת נושא שיקום האחדות הפלסטינית בפלטפורמה של אש"ף תטרוף את כל הקלפים של אלה שמתרצים את חוסר האחדות בין הפלסטינים כסיבה להמשך דחיית התהליך המדיני במזרח התיכון".

משלחת חמאס עם סגן שר החוץ הרוסי במוסקווה
משלחת חמאס עם סגן שר החוץ הרוסי במוסקווה

אתמול ציטטה סוכנות הידיעות הרוסית ריה את בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק, שייצג את חמאס בפגישה, שאמר כי "בחמאס לא רואים פערים בלתי ניתנים לגישור עם הפלגים האחרים ביצירת ממשלה פלסטינית מאוחדת". במקביל, רשת אל-ערבייה ציטטה את בכיר הפתח מוניר אל-יגוב שלקח אף הוא חלק בשיחות, והביע אופטימיות לקראת המשכן: "שיחות מוסקווה ריככו את המתיחות ושברו את הקרח בין הפלגים".

קריאת תיגר? סערה במערכת הפוליטית בישראל

ראש הממשלה בנימין נתניהו זעם לאחר הפרסום אתמול על נסיעתו של גנץ ואמר כי "לישראל יש ראש ממשלה אחד". הבוקר תקפו גורמים בליכוד ובקואליציה את השר גנץ, והאשימו אותו בפגיעה באחדות בזמן מלחמה.

השר דודי אמסלם תקף את גנץ בפייסבוק: "כניסתך לממשלה הייתה כדי לייצר אחדות בחירום, ולא בכדי להיות סוס טרויאני. הנסיעה שלך הבוקר לארצות הברית היא בניגוד מוחלט לתקנון הממשלה. האמריקנים כנראה רואים בך את הכתובת כדי להוביל תהליך של מדינה פלסטינית והפסקת הלחימה בעזה. להזכירך, נכנסת לממשלת החירום כדי לייצר קונצנזוס בזמן המלחמה – ולא כדי לעצור את צה"ל מלנצח". השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר כתב ב-X (לשעבר טוויטר): "בני התבלבל לחשוב שזו ממשלת גנץ".

 

 

 

 

השר חילי טרופר מהמחנה הממלכתי, אמר היום: "הרבה רעש, אך אמת פשוטה. גנץ טס לארה"ב לפגישות חשובות משום שישראל במלחמה והקשר עם ארה"ב אסטרטגי עבור ישראל ועבור הניצחון במלחמה. אתגרי הלגיטימציה להמשך המערכה, רכישת ציוד ואמצעים, תמיכה במוסדות הבין-לאומיים וכמובן קידום מתווה להשבת החטופים, הם לא עניין מפלגתי אלא עניין לאומי".

 

 

עוד הוסיף טרופר: "אכן יש ראש ממשלה אחד לישראל ואכן יש ממשלה אחת, אך יש לנו גם ישראל אחת וכל מי שיכול להירתם לטובת הצלחה במלחמה חייב להירתם. גנץ עצמו התקשר לעדכן את ראש הממשלה בדבר הטיסה וביקש ממנו לתאם מסרים מאוחדים לטובת מדינת ישראל. זהו אינטרס ישראלי לחזק את היחסים עם ארצות הברית ולקדם שיתופי פעולה נדרשים בעת מלחמה. כעת זמן לדחוק אגו הצידה, להניח חישובים פוליטיים בצד, ולהתרכז בשותפות לטובת מדינת ישראל".