אם יש פתרון למשבר הגיוס החריף, הפתרון שאליו ייחל הערב ראש הממשלה בנימין נתניהו בנאומו, הוא נמצא בציר בין שניים – בני גנץ ואריה דרעי. אתמול (חמישי) בערב פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" את פרטי ההצעה המסקרנת שהועברה מאנשי גנץ לדרעי.

השר גנץ קיבל אתמול מגלנט את תפקיד איש המפתח – עם יכולת ווטו על המתווה לחוק הגיוס. מנגד, דרעי מחזיק בסבירות גבוהה את המפתחות לקואליציה הבאה של גנץ, אם המגמה בסקרים אכן נכונה.

בני גנץ, יואב גלנט (צילום: שחר יורמן, משרד הביטחון)
גלנט העניק לגנץ זכות וטו | צילום: שחר יורמן, משרד הביטחון

מתברר כי כבר היו מגעים בין השניים: אנשי גנץ הגישו לדרעי את ההצעה הבאה: חוק גיוס בהסכמה ויחד איתו חוק פיזור הכנסת בהסכמה, לקראת סוף שנת 2024. לצד זאת הועברה הבטחה שסיעת המחנה הממלכתי תישאר בממשלה עד הסוף, עד לפיזור הכנסת.

דרעי דחה את ההצעה, מכיוון שזיהה שמבחינת גנץ מדובר ב"ווין ווין" – הוא גם יקבל את הקדמת הבחירות שרצה וגם, אם ייבחר לראשות הממשלה, הוא קיבל בכך פתרון לבעיה המציקה והבוערת שכבר פירקה ממשלות בישראל.

אריה דרעי (צילום: חדשות 12)
אריה דרעי | צילום: חדשות 12

גם אחרי האולטימטום של גלנט, בש"ס נשארים בעמדתם ואומרים שהם לא נפרדים מנתניהו. גורמים במחנה הממלכתי אומרים הערב: במפלגות החרדיות היו שמחים היום לקפוץ על הפתרון הזה, שמקרב את הבחירות.

בנאומו הערב, התייחס נתניהו לחלוקת הנטל ולחוק הגיוס: "נתגמל את המשרתים, תוכנית משמעותית בגליל ובנגב ללוחמים משוחררים וחיילי מילואים - הלוחמים יזכו בקניית בית כמעט בחינם". הוא הוסיף כי: "אי אפשר להתעלם מהתחושה בציבור על חוסר השוויון בחלוקת הנטל - גם הציבור החרדי מכיר בזה". אך ראש הממשלה לא הזכיר תוכנית מעשית לגיוס חרדים - שהצורך בגיוסם הפך צו שעה ביטחוני. כמו כן, לוח הזמנים הדחוק שהציבה היועצת המשפטית לממשלה לצורך קידום החוק הולך ואוזל.