השר גדי איזנקוט מהמחנה הממלכתי התראיין היום (חמישי) בכנס הבין-לאומי השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS. בריאיון נשאל איזנקוט מהו ניצחון על חמאס, והוא ענה: "השגת מה שהקבינט הנחה את צה"ל - השבת החטופים, והשמדת היכולות של חמאס, והשבת היישובים לעוטף בביטחון". 

"יש לנו ניסיון ארוך-שנים של לחימה בטרור. כמי שפיקד על צה"ל במערכה נגד הטרור ב-2003 זה לקח זמן ארוך", הוסיף השר איזנקוט. "אנחנו נלחמים מול טרור ארוך-שנים ומגיעים להישגים גדולים מאוד, אני מניח שבזמן הקצר, בתוך חודשים, יושג השלב הראשון של השלב העצים. המערכה מול חמאס וארגוני הטרור תימשך בדור שלנו, והיא חלק מהמלחמה שאנחנו נאלצים להילחם בשביל הביטחון שלנו".

"היום שאחרי"

חבר המחנה הממלכתי נשאל על היום שאחרי. "התחלנו לצערי הרב לעסוק ביום שאחרי באיחור של 4-3 חודשים. ההבנה היא שחלק מהניצחון על חמאס הוא בניית אלטרנטיבה. הפתרון יצטרך להיות בשמות וועדות אזרחיות, מתוך הבנה שישראל החליטה שאינה רוצה לקבל אחריות לשני מיליון פלסטינים".

השר גדי איזנקוט בכנס INSS
השר גדי איזנקוט בכנס INSS

סוגיית החטופים

"ב-7.10 נכשלנו בכישלון הגדול ביותר מאז קום ישראל, וכתוצאה מכך יש 134 חטופים", אמר השר איזנקוט. "עם כניסתנו לממשלה דרשנו את השבתם. אני באופן חד-משמעי אומר את דעתי שמשימת החזרת החטופים היא הראשונה בסדר העדיפויות, ללא השבתם יהיה נזק לביטחון הלאומי. אנחנו צריכים לעשות מאמץ להשיב את החטופים, אני רואה בזה היום צורך אסטרטגי. לאחר השבתם יש להשלים את שאר המשימות".

על המו"מ לעסקה אמר השר כי המתווכות הניחו הצעה לחמאס. "הפרמטרים זה משך ההפוגה, ההיערכות של צה"ל בזמן התהליך וכמויות האסירים שיינתנו בכל 3 השלבים, המשלחת לא עזבה, בניגוד לנאמר בתקשורת, ויש לחץ של המתווכות".

"העניין ההומניטרי המרכזי זה העובדה שיש מבוגרים, נשים שחטופים בתנאים לא אנושיים. בנוסף יש לנו מחויבות לתת סיוע, גם על פי הדין הבין-לאומי וגם מתוך הצו המוסרי שלנו. הדבר הנוסף הוא חופש פעולה - ללא הענקת סיוע הומניטרי ישראל לא תוכל להשלים את משימתה".

הלחימה בצפון

חבר המחנה הממלכתי התייחס ללחימה בגזרה הצפונית בריאיון. "אין ספק שנקלענו למורכבות אסטרטגית שבה האויב החלש הפתיע את מדינת ישראל ואת צה"ל והנחית את המכה הקשה ביותר. חיזבאללה ניצל את המציאות, האיראנים מאחור במערכה יותר רחבה, וההחלטות הן מורכבות. ברור לי לגמרי שהמערכה בצפון צריכה להיות אחת משתי אפשרויות; מאזן ההפסדים של חיזבאללה יביא אותם לממש את 1701, מה שלא קרה עד כה".

חסן נסראללה  (צילום: הסודות של חיזבאללה - סרטו של יואב לימור, קשת12)
איזנקוט על חיזבאללה: "ב-2018-2019 היו קרובים לביצוע חדירה לכיבוש הגליל" | צילום: הסודות של חיזבאללה - סרטו של יואב לימור, קשת12

 

"נסראללה מכיר אותנו מספיק טוב ויודע שמה שמוביל אותנו בדרום יגיע גם לצפון. בסופו של יום היו תקיפות רציניות. צריכים להמשיך להפעיל כוח שיבהיר לו את מאזן ההפסדים, ויש להגיע להבנות שרדואן ייסוגו. ב-2019-2018 חיזבאללה היו קרובים לביצוע חדירה לכיבוש הגליל כמו מה שקרה עם חמאס. זיהינו ופעלנו, אך יש צורך בשינוי עמוק בתפיסת הביטחון שלנו כדי שנוכל להשיב את התושבים בבטחה לצפון". 

השוויון בנטל

"צריך לראות איך מחזקים את צה"ל, לא הורדתי טנק אחד אבל בנינו שתי חטיבות וכוחות בט"ש. חוק שירות ישראלי לשירות צבאי או לאומי חברתי עם הגדרת מכסות וסנקציות על מי שמשתמט. לא יכול להיות שהמפקדת העליונה של צה"ל היא ממשלת ישראל ושחלק גדול מהשרים ששולחים את צה"ל למלחמה ומצביעים על החזרת החזרת החטופים לא יהיו חלק מזה. הדבר הזה הולך יחד. ערבות הדדית היא חלק מהשינוי ובמחנה הממלכתי אנחנו נחושים להביא את השינוי הזה".

יישאר בממשלה?

איזנקוט נשאל "האם הקבינט מקבל החלטות ושולט בעניינים? מה הקווים האדומים שלך ומתי תגיד 'עד כאן'?" והשיב: "בדומה לטנקיסטים ולעוד, היה ברור שניכנס לקבינט. המצומצם פועל עניינית ומקצועית. יש לא מעט ויכוחים אבל ההחלטות ענייניות. הפצתי מסמך לחברי הקבינט, זו פרקטיקה מקובלת, לצערי הוא דלף. המסך בא להגדיר את הפערים ואת מה שיש לבצע כדי להביא ניצחון. הוא לא יועד לתקשורת. יש אתגר ענק והוא השבת החטופים, ויצירת שינוי ברצועת עזה".

"יש לסיים בצורה נכונה את המציאות בלבנון ולמנוע אינתיפאדה ביו"ש, יש היחלשות של המנגנונים הפלסטיניים, יש אתגר ענק, ומעל זה האיום האיראני שממשיך להתקדם, הם הזוכים הגדולים בחודשים האחרונים. האויב הגדול שלה שילם מחיר ענק בלי לשלם. לכן אנחנו נמצאים בממשלת החירום הזו, מתוך אחריות ולא מתוך רצון להיתפס בקרנות המזבח. תאמינו שאם הייתי מרגיש שאנחנו לא משפיעים לא הייתי נשאר, יחד עם גנץ, בקבינט, לא עושים את זה משום סיבה אחרת. בניגוד לקבינט המורחב שאחד מחבריו קורא למצומצם "הקבינט הקטן", אז לגבי הקבינט המדליף... הייתי ממליץ שיתקבלו החלטות על החיים של כל אחד מאיתנו ובתנאי שמקדמים את האינטרסים של מדינת ישראל ולא האישיים".

מתי יגיע הצעד לומר "אני מוביל"? "הצטרפתי למפלגה שהקים בני גנץ כשותף לדרך. יש אמון מוחלט, היכרות של שנים, הוא זוכה לאמון רחב מאוד בציבור הישראלי ואני רואה את זה, הוא זוכה להערכה עצומה ולאהדה ואין לי שום סיבה לבקש לעשות את זה, אלא רק לדחוף כדי שהוא יהיה ראש ממשלה".

במהלך הכנס אמר שגריר ארה"ב בישראל בנוגע למו"מ לשחרור חטופים כי השיחות נמשכות והפערים צומצמו, אך לא ידע לומר "אם יהיה הסכם עד רמדאן". עוד בכנס נאמו ראש האופוזיציה יאיר לפיד שאמר כי לא תהיה בשנים הקרובות מדינה פלסטינית, וראש השב"כ לשעבר נדב ארגמן שאמר כי "סינוואר חי כי מדינת ישראל החליטה שהיא לא רוצה לצאת להרפתקה ברצועת עזה". עוד אמר ראש השב"כ לשעבר: "מי שלא ישרת את המדינה - לא יוכל לבחור, חייבים להחליף את ממשלת האסון".