השר וחבר קבינט המלחמה בני גנץ התייחס הערב (ראשון) להצעת חוק הגיוס שגובשה - והבהיר שמפלגתו לא תוכל להישאר בממשלה אם החוק יאושר. "העברת חוק כזה היא קו אדום בשגרה, ובעת מלחמה כמו מתנוסס מעליה דגל שחור", אמר גנץ. 

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ
גנץ לממשלה: "לא נוכל להסתכל ללוחמים בעיניים"

חוק הגיוס - סיקור N12

"לא נוכל להסתכל בעיניים ללוחמים שנמצאים בגבולות ומעבר להם, ומתבקשים להאריך את שירותם", המשיך גנץ בסרטון שפרסם. "לא נוכל להישיר מבט לחיילי המילואים שעוזבים מאחור משפחה ועסקים. העם לא יוכל להשלים איתה, הכנסת לא תוכל להצביע בעדה, וחבריי ואני לא נוכל להיות חברים בממשלת החירום אם חקיקה כזו תעבור בכנסת ותיכנס לספר החוקים של מדינת ישראל באופן שיפגע באחדות ובביטחון המדינה בכלל, בזמן מלחמה בפרט".

בהמשך, גנץ פנה לשרי הליכוד וחברי הכנסת בקואליציה: "השמיעו קולכם, אל תישאו את אות הקין הזה. אני פונה למנהיגי המפלגות החרדיות כמי שאין לו ספק בחשיבות לימוד התורה ושימור מורשת ומסורת ישראל - אל תנסו להעביר חוק לא נכון, שהעם כולו לא יכול לשאת. זה לא יעבור, וזה יפגע קודם כל בחברה החרדית, שגם בשמה ובשבילה, עלינו לקדם פתרונות שיביאו להגדלת ההשתתפות בשירות המדינה והעם.

לדברי גנץ, אפשר להביא "חוק נכון והוגן שייתן מענה לצרכים המבצעיים של צה"ל כאן ועכשיו". הוא הדגיש כי אפשר להביא מתווה שירות "שיחזק אותנו מול אויבינו ויאחד אותנו למען עתידנו המשותף". 

השירות בצבא הגנה לישראל והוקרת ההמשרתים - תיקון
טיוטת חוק הגיוס המלאה

מוקדם יותר היום, שר הביטחון גלנט הבהיר גם הוא כי לא יתמוך בהצעת החוק שגובשה. "עמדתי לא השתנתה, לא אהיה שותף לכל הצעה שאינה מוסכמת על כל חלקי הקואליציה - ומערכת הביטחון בראשותי, לא תגיש אותה לחקיקה", הבהיר. "לפיכך, איני עומד מאחורי ההצעה המתגבשת ולא אתמוך בה. עדיין יש זמן לשבת יחד ולגבש הצעה משותפת. אני שב וקורא לראש הממשלה ולשר בני גנץ לנצל את הזמן הנותר ולגבש הסכמה רחבה בעניין חוק הגיוס, לטובת צה"ל ולטובת מדינת ישראל".

טויוטת חוק הגיוס

  •  ייקבעו לראשונה תמריצים כלכליים חיוביים ושליליים בגין עמידה או אי-עמידה ביעדי השירות השנתיים, ללא סנקציות פליליות.
  • גיל הפטור משירות יידחה מ-26 ל-35.
  • ההסבר לצעד: "ליצור תמריץ גדול יותר לשירות צבאי או אזרחי טרם יציאה לשוק העבודה ולצמצם את אי השוויון בשירות".

_OBJ

בהצעת החוק נכתב: "הנחיה לבחון פיתוח והגדלה של המסלול הביטחוני בשרות הלאומי-אזרחי, בין היתר בתפקידים טכנולוגיים שמקדמים תעסוקה בפריון גבוה והרחבת מספר המשרתים בגופי הצלה ורפואה ובמסלולים הציבוריים במשרדי הממשלה מקרב בוגרי מוסדות החינוך החרדיים", נכתב בהצעת החוק. "תזכיר הצעת החוק בעניין המתווה הממשלתי יפורסם לציבור לא יאוחר מ-21 באפריל, יובא לאישור הממשלה עד ל-19 במאי, ויונח על שולחן הכנסת לשם השלמת הליכי החקיקה עד ל-29 ביוני 2024".

נחשף ב-N12: מסמך אגף התקציבים באוצר נגד הצעת החוק

על רקע ההצעה הזו, אגף התקציבים באוצר חיבר מסמך המרפט את התנגדות הדרג המקצועי לחוק הגיוס החדש. במסמך שנחשף לראשונה ב-N12 נכתב בין היתר: "בניגוד לעבר, הדרג המקצועי במשרד האוצר אינו שותף לעבודת המטה לגיבוש ההצעות, מצאתי לנכון להביא את עמדתנו המלאה בכתב טרם קבלת ההחלטה".

לקריאת המסמך המלא

המסמך מציין כי על רקע הצמיחה הצפויה בהיקף החברה החרדית, שצפויה להגיע ל-32% מאוכלוסיית ישראל ב-2065, המשך דפוסי התעסוקה הקיימים שלה נושא השלכות מאקרו-כלכליות משמעותיות: "צפויה פגיעה בתוצר שתעמוד על כ-13%, המשקפת ירידה בשיעור מקביל ברמת החיים של כלל אזרחי המדינה. בנוסף, בשנת 2065 יהיה צורך בהעלאת המיסים הישירים ב-16% על מנת לשמור על אותה רמת שירותים שהמדינה מספקת ללא הגדלת הגירעון".

 בצל חוק הגיוס: אתגר כוח האדם בצה"ל

כפי שפרסמנו ב"אולפן שישי", רגע לפני שחרור אלפי חיילי סדיר קיבלו צו שמונה - לארבעה חודשים נוספים. המהלך נועד לאפשר לצבא להתמודד עם הימשכות המלחמה, עד אשר יקבע הסדר ארוך טווח בידי הממשלה. הבעיה: העלויות הגבוהות של הצווים והיעדר האפשרות לתוכנית ארוכת טווח מסגרתית.