חברי קבינט המלחמה, השרים בני גנץ וגדי איזנקוט, מודרו כמעט לחלוטין מתהליך קבלת ההחלטות לקראת פסגת קהיר - והערב (רביעי) דיווחנו כי ראש הממשלה נתניהו קיבל את ההחלטה לבד, למרות שראש המוסד דדי ברנע וראש השב"כ רונן בר אמרו לו אחרי שחזרו לישראל שכן יש סיבה להמשיך במגעים לעסקה חדשה.

להחלטה קדם עימות בין ראש הממשלה נתניהו לשר גנץ. בין השניים התגלעה מחלוקת בעניין צמצום המנדט של המשלחת הישראלית לקהיר - החלטה נוספת שהתקבלה מבלי שחברי קבינט המלחמה מהמחנה הממלכתי היו שותפים לה. גנץ זעם שלא היה מעורב, ונתניהו "הודה" שזו הייתה טעות, אלא שאתמול עשה זאת שוב.

ראש הממשלה בנימין נתניהו, יואב גלנט, וראש המוסד דו (צילום: קובי גדעון / לע"מ)
ראש המוסד ברנע, תמך בהשתתפות בפגישה, ארכיון | צילום: קובי גדעון / לע"מ

נתניהו החליט אז למנוע את יציאת המשלחת פעם נוספת לקהיר. גורמים שמעורים במשא ומתן אמרו לחדשות 12: "בעקבות פסגת קהיר יש עם מה לעבוד, ניתן להתחיל ולרבע את המעגל וצריך למצות את המהלך. העובדה שראש הממשלה לא 'משחרר חבל', מעלה חשש שהוא מטרפד את המהלך משיקולים זרים'".

בסביבת נתניהו הסבירו הערב כי הוא לא עדכן את השניים, כי "לא היה פה שינוי קו. כל עוד דרישות חמאס נותרות הזויות אין טעם בהמשך המגעים". למרות העימות, בני גנץ וגדי איזנקוט נועדו הערב והחליטו אחרי דיון משותף להישאר בממשלה, לפחות בשלב זה, הן בשל המתיחות בחזית הצפון והן בשל רגישות סוגיית החטופים.

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ (צילום: נועם רביקין פנטום, פלאש 90)
גנץ הבהיר: נדון מחר, ארכיון | צילום: נועם רביקין פנטום, פלאש 90

ההבהרה של גנץ - וההודעה של נתניהו

איתות לרצונם להישאר בממשלה היה בדברים שאמרו גורמים בסביבת גנץ, שבמקביל לפגישה עם איזנקוט הבהירו כי הם "עודכנו במהלך היממה האחרונה בידי הגורמים המקצועיים האמונים על נושא החטופים והם מכירים לעומק את השיח שמתנהל. מחר יכונס קבינט ניהול המלחמה ובו יממשו את אחריותם הלאומית בנושא החטופים, כמו גם בשאר האתגרים הניצבים בפני מדינת ישראל".

בשעות אחר הצוהריים ואחרי פרסום החלטת נתניהו בדבר החזרת המשלחת הדגישו בלשכתו: "בקהיר לא נמסרה לישראל שום הצעה חדשה של החמאס לשחרור חטופינו. ראש הממשלה נתניהו עומד על כך שישראל לא תיכנע לדרישות ההזויות של החמאס". עוד הדגישו כי שינוי בעמדות חמאס יאפשר להתקדם במשא ומתן".