מועצת הביטחון של האו"ם אישרה היום (שני) הצעה להפסקת אש ברצועת עזה שהציעו 10 מדינות שלא חברות במועצה, וארצות הברית לא הטילה וטו. למעשה מועצת הביטחון אימצה החלטה שקוראת להפסקת אש מיידית בעזה בזמן רמדאן ושחרור מיידי וללא תנאי של כל החטופים. 14 מדינות הצביעו בעד ההחלטה.

על אף ההימנעות של ארה"ב מהטלת וטו על החלטה זו, האמריקנים הטילו וטו על ההצעה של רוסיה שקראה להפסקת אש קבועה. עוד לפני ההצבעה, ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע כי אם הדבר יתממש וההצעה אכן תאושר כי ארה"ב לא תטיל וטו, המשלחת הישראלית לוושינגטון שתוכננה לצאת היום - תבוטל. להחלטה  

לשכת ראש הממשלה מסרה לאחר ההצבעה: "ארה"ב נסוגה מעמדתה העקבית במועצת הביטחון שבה קשרה רק לפני כמה ימים בין הפסקת אש לשחרור החטופים (סעיף 1). בהחלטה הקודמת סין ורוסיה הטילו וטו בין השאר משום שהן תמכו בהפסקת אש בלי שחרור החטופים. בהחלטה הנוכחית רוסיה וסין תמכו, יחד עם אלג'יריה ומדינות אחרות".

"ארה"ב לא הטילה היום וטו על הנוסח החדש שקורא להפסקת אש ללא התניה בשחרור החטופים", הוסיפה לשכת רה"מ. "זוהי נסיגה ברורה מעמדתה העקבית של ארה"ב במועצת הביטחון מאז תחילת המלחמה. נסיגה זו פוגעת גם במאמץ המלחמתי וגם במאמץ לשחרור החטופים, משום שהיא נותנת לחמאס תקווה שהלחץ הבין-לאומי יאפשר להם לקבל הפסקת אש ללא שחרור חטופינו. ראש הממשלה נתניהו הבהיר כבר אמש שאם ארה"ב תיסוג מעמדתה העקרונית הוא לא ישלח את המשלחת הישראלית לארה"ב. בצל השינוי בעמדה האמריקנית, ראש הממשלה נתניהו החליט שהמשלחת לא תצא".

כינוס מועצת הביטחון של האו"ם (צילום: Fatih Aktas/Anadolu via Getty Images)
מועצת הביטחון של האו"ם | צילום: Fatih Aktas/Anadolu via Getty Images

שגרירת ארה"ב במועצת הביטחון אמרה לאחר ההימנעות: "הוועידה תמכה בהפסקת אש מיידית ושחרור כל החטופים והקלה על האוכלוסייה בעזה. ארה"ב תומכת לחלוטין בעקרונות האלה, רק באמצעות דיפלומטיה נוכל להתקדם. אנחנו מתקרבים לעסקה שתוביל להפסקת אש ושחרור חטופים. הפסקת אש הייתה מגיעה לפני חודשים אם חמאס היה משחרר את החטופים. חמאס ממשיך להיות מכשול לשלום, מתבצר באוכלוסייה אזרחית, ומתחבא".

"אני מבקשת מכולם - דברו בקול רם ושכנעו את חמאס לקבל את העסקה", הוסיפה השגרירה. "אני לא מצפה מסין ומרוסיה לעשות את זה כי הם אפילו לא מסוגלים לגנות את חמאס. הן התעלמו מבקשתנו להוסיף גינוי לחמאס, ולא הסכמנו להכול בהחלטה. לכן לא תמכנו (נמנעו). אנחנו בכל זאת תומכים לגמרי בחלק מהעקרונות שלנו והבהרנו שכל הפסקת אש חייבת לבוא עם שחרור חטופים. אנחנו רוצים להתקדם לעתיד שבו חמאס לא ישלוט בעזה, לא יחזור על 7.10, ושפלסטינים וישראלים יחיו זה לצד זה".

ג'ון קירבי, דובר המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב, מסר לאחר ההצבעה על ההחלטה: "היום נמנענו במועצת הביטחון של האו"ם. ההצבעה שלנו לא מצביעה על שינוי במדיניות. אמרנו תמיד שאנחנו בעד הפסקת אש יד ביד עם שחרור חטופים. לא תמכנו כי לא היה בהצעה גינוי של חמאס".

בתגובה על שאלת חדשות 12, אם בבית הלבן רואים את הודעת משרד רה"מ כהחמרה ביחסים, השיב קירבי: "אין סיבה לשום הידרדרות ביחסים. אין שום שינוי במדיניות. ממשיכים לתמוך בישראל". בנוסף אמר קירבי: "אנחנו מאוכזבים שהמשלחת לא תגיע, היה מגוון של נושאים שרצינו לדבר עליהם".

חמאס בירך על החלטת מועצת הביטחון של האו"ם ומסר: "מברכים על הקריאה להפסקת אש ומדגישים את הצורך להגיע להפסקת אש קבועה שתוביל לנסיגת כל הכוחות הציוניים מהרצועה ולחזרת העקורים לבתיהם. אנחנו גם מדגישים את נכונותנו לעסוק בהליך חילופי שבויים מיידי שיוביל לשחרור משני הצדדים. קוראים למועצת הביטחון ללחוץ על ישראל לדבוק בהחלטה".

"אם ארה"ב לא תטיל וטו על ההחלטה היום באו"ם להפסקת אש שאיננה מותנית בשחרור חטופים, אני מבטל את יציאת המשלחת הישראלית לוושינגטון", הודיע היום ראש הממשלה נתניהו לחברי המשלחת הישראלית לארצות הברית, זמן קצר לפני יציאתם.

בנימין נתניהו (צילום: פלאש 90)
ראש הממשלה נתניהו | צילום: פלאש 90

החלטת ראש הממשלה נתניהו מגיעה על רקע הודעת האמריקנים מוקדם יותר היום לשר רון דרמר, ולפיה בכוונתם לאפשר להעביר במועצת הביטחון של האו"ם שתי החלטות נפרדות - אחת שתקרא להפסקת אש בלחימה בעזה, והשנייה שתקרא לשחרור החטופים - בלי קשר והתנייה ביניהן.

את ההצעה שתעלה לדיון הגישו למועצת הביטחון 10 מדינות שאינן חברות במועצה, ובהן אלג'יריה, אקוודור, גיאנה, יפן, מלטה, מוזמביק, צפון קוריאה, סיירה לאון, סלובניה ושוויץ. בהצעה שהגישו, דרשו הפסקת אש מורחבת למשך חודש הרמאדן וכן את שחרור החטופים. עוד הדגישו בהצעה את הצורך הדחוף בהכנסת סיוע הומניטרי נוסף לעזה.

בשבוע שעבר שוחחו ראש הממשלה נתניהו והנשיא ג'ו ביידן לאחר כחודש שבו לא דיברו. בהודעת הבית הלבן הרשמית נמסר כי הנשיא חזר על הצורך בהבסת חמאס אך הביע בפני נתניהו את "דאגתו העמוקה מפני מבצע קרקעי רחב ברפיח". עוד אישרו שם כי ישראל תשלח לוושינגטון צוות כדי כדי לדון ביעד הבא של המלחמה וכדי "להחליף דעות ולדון בגישות חלופיות להתמקד באלמנטים מרכזיים של חמאס כך שגבול מצרים-עזה יישאר בטוח וללא מבצע קרקעי גדול ברפיח".