שר המשפטים יריב לוין תקף הערב (שני) את החלטת בג"ץ לפסול את החוק לביטול עילת הסבירות: "השופטים לוקחים לידיהם בפסק הדין את כל הסמכויות, אשר במשטר דמוקרטי מתחלקות באופן מאוזן בין שלוש רשויות השלטון. פסק הדין, שאין דומה לו באף דמוקרטיה מערבית, לא ירפה את ידינו. כשהמערכה נמשכת בחזיתות השונות, נמשיך לנהוג באיפוק ובאחריות".

החוק לביטול עילת הסבירות עבר  (צילום: יואב דודקביץ', TPS)
חברי הקואליציה לאחר חקיקת ביטול עילת הסבירות | צילום: יואב דודקביץ', TPS

תגובת הליכוד: "מצער שבית המשפט העליון בחר להביא פסק דין בלב המחלוקת החברתית בישראל דווקא כשחיילי צה"ל מימין ומשמאל נלחמים ומסכנים את חייהם במערכה. החלטת בית המשפט מנוגדת לרצון העם באחדות במיוחד בזמן המלחמה".

יו"ר המחנה הממלכתי, השר בני גנץ התייחס גם כן לפסיקת בג"ץ: "ערב 7 באוקטובר החברה הישראלית הגיעה למקומות קיצוניים, לפילוג ושיח שנאה שהיה אסור להגיע אליהם. את פסק הדין חובה לכבד, ואת הלקח מההתנהלות בשנה האחרונה חובה להפנים - אחים אנחנו, לכולנו גורל משותף. אלו לא ימים לניגוחים פוליטיים, אין היום מנצחים ומפסידים. היום יש לנו רק מטרה אחת משותפת - לנצח במלחמה, ביחד.

גנץ במחאה נגד המהפכה המשפטית, חיפה
גנץ במחאה נגד המהפכה המשפטית בחיפה, פברואר 2023

"אחרי המלחמה, נידרש להסדיר את מערכת היחסים בין הרשויות ולחוקק חוק יסוד חקיקה שיעגן גם את מעמד חוקי היסוד. נעשה זאת בהסכמה רחבה, בשיח פתוח, ביסודיות ובממלכתיות, תוך כבוד בין כל אזרחי ישראל. גם זה יהיה חלק מהניצחון שלנו כמדינה וכחברה".

ראש הממשלה לשעבר וראש האופוזיציה יאיר לפיד אמר: "החלטת בג"ץ חותמת שנה קשה של מריבה שקרעה אותנו מבפנים והובילה לאסון הנורא בתולדותינו. מקור כוחה של מדינת ישראל, הבסיס לעוצמה הישראלית, היא העובדה שאנחנו מדינה יהודית, דמוקרטית, ליברלית, שומרת חוק.

יאיר לפיד נואם בהפגנה בנתניה (צילום: אלעד גוטמן)
לפיד בהפגנה בפברואר 2023 | צילום: אלעד גוטמן

"בית המשפט העליון מילא היום נאמנה את תפקידו בשמירה על אזרחי ישראל, ואנחנו נותנים לו גיבוי מלא. אם ממשלת ישראל שוב תתחיל את המריבה על בית המשפט העליון אז הם לא למדו כלום. לא למדו כלום ב-7 לאוקטובר, לא למדו כלום מ-87 יום של מלחמה על הבית".

החוק לביטול עילת הסבירות, ועדת החוקה (צילום: אייל מרגולין, יונתן זינדל, פלאש 90)
הצבעה בוועדת החוקה על החוק לביטול עילת הסבירות | צילום: אייל מרגולין, יונתן זינדל, פלאש 90

יו"ר הכנסת אמיר אוחנה אמר: "המובן מאליו הוא שלבית המשפט העליון אין שום סמכות לבטל חוקי יסוד. המובן עוד יותר מאליו הוא שלא נוכל לעסוק בכך כל עוד המלחמה בעיצומה".

הדיון בבג"ץ על ביטול עילת הסבירות (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
הדיון בבג"ץ על ביטול עילת הסבירות | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ב"כוח קפלן" הגיבו גם כן על הפסילה התקדימית: "אנו מברכים על החלטת שופטי בג"ץ שפסלו את החוק הדיקטטורי והבהירו כי יש לבג"ץ את הזכות ואת החובה להחיל ביקורת שיפוטית על פעילות הכנסת, ובכללה חוקי יסוד. זוהי השעה להודות למיליונים שיצאו לרחובות והגנו בגופם על הדמוקרטיה הישראלית, על ערכי מגילת העצמאות ועל שומרות ושומרי הסף. קרבה השעה בה האחראים לניסיון ההפיכה נגד הדמוקרטיה יצטרכו לפנות את מקומם מהציבוריות הישראלית ולתת לעם לבחור הנהגה שתתקן את הנזקים שהשאירו אחריהם".

מפגינים במחאה לאחר ביטול עילת הסבירות (צילום: רויטרס)
מפגינים במחאה לאחר ביטול עילת הסבירות | צילום: רויטרס

שרת המשפטים לשעבר איילת שקד אמרה: "'ממשלת הימין על מלא' אחראית גם היא למהפכה החוקתית השנייה. זו האמת. התוצאה העגומה הערב מדברת בעד עצמה. כל שצריך הוא להישיר מבט למציאות".

בתנועת ש"ס, שבה ניסו ליזום חקיקת בזק שתמנע את פרסום פסק הדין, הגיבו: "פסיקה כזו בעיצומה של מלחמה קשה, כאשר הלכידות והאחדות בעם חיונית יותר מאי פעם, מחלישה את המאמץ המלחמתי ומשיבה את הקרע בעם שחווינו לפני ה-7 באוקטובר.

אריה דרעי (צילום: חדשות 12)
יו"ר ש"ס אריה דרעי | צילום: חדשות 12

"ש"ס מצרה על כך שהיוזמה של יו"ר התנועה הרב אריה דרעי לדחות את פרסום פסק הדין במספר חודשים לא התקבלה ובית המשפט נחפז לפרסם את ההחלטה. למרות זאת, ש"ס קוראת לכלל הציבור לשמור על האחדות בפרט בעת שחיילנו מחרפים את נפשם בשדה הקרב".

מתנועת "אחים לנשק" נמסר: "אנו עומדים מאחורי עצמאותו של בג"ץ, מכבדים את פסיקתו ומבקשים להימנע מגילויי פילוג ושנאה. בימים בהם כל העם צבא, ואל מול השבר הגדול, צו השעה הינו אחדות עם ישראל. לישראל של אחרי השבעה באוקטובר אסור לחזור לשיסוע והפילוג בין חלקי העם. אנחנו מושיטים יד להתקדם אך ורק בהסכמות רחבות, ומתחייבים להמשיך לעמוד מאחורי ישראל יהודית ודמוקרטית לדורות".

מחאת "אחים לנשק" (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
מחאת "אחים לנשק" בחודש ספטמבר | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

שר התרבות והספורט מיקי זוהר אמר באולפן חדשות 12 ש"אחרי המלחמה נחזור לעסוק בזה ונחשוב איך מתקנים". "צר לי כי בזמן שחיילנו הגיבורים מחרפים את נפשם יחד בחזית להגנת המולדת ועם ישראל כולו מתאחד בעורף - שבה ומאיימת עלינו שוב רוח הפילוג ומאיימת להחזיר אותנו אחורה אל הימים שלפני השבעה באוקטובר", מסר בהודעה מטעמו. "מוטב היה אם פסק הדין הזה היה מתפרסם אחרי הימים הקשים האלו ולו בכדי למנוע את שובו של השיח המפלג את העם".

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט על פסיקת בג"ץ: "עם ישראל צריך להתרכז בניצחון על האויב ובהשבת הביטחון לאזרחי ישראל, את זה לא ניתן לעשות כשאנחנו אוחזים זה בגרונו של זה. זה זמן ללכידות. כללים חוקתיים לא מכוננים בחקיקה כוחנית ולא בפסיקה כוחנית. בעתיד הקרוב נצטרך לכונן את כללי המשחק החוקתיים בהסכמה רחבה, דבר אפשרי בהחלט".

15 שופטי בית המשפט העליון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
15 שופטי בית המשפט העליון בבג"ץ הסבירות | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התנגד גם כן לפרסום פסק הדין. "בשעת מלחמה ובשעה שחיילנו מקריבים את חייהם למעננו, יוצאים שופטי בג"ץ בפסק דין קיצוני, מפלג וחסר סמכות שדגל שחור מתנוסס מעליו. חבל שיש מי ש-7 באוקטובר לא שינה משהו בדרכיו ופועל בחוסר אחריות כלפי החברה הישראלית בזמן שכולנו בחזית ובעורף מאוחדים למען הניצחון".

השרה רגב טענה ש"בית המשפט מנצל באופן ציני את תקופת המלחמה ומוציא פסיקה שמבטלת את קולו של העם". "יש לי הרבה מה לומר על ההחלטה המנותקת הזו שעליה מתנוסס דגל שחור, אבל זה לא הזמן לעסוק בזה", מסרה שרת התחבורה. "הילדים, האחים וההורים שלנו, נלחמים כרגע למען המדינה מול אויב אכזר. אנחנו עסוקים בהחזרת החטופים וחיסול החמאס. זה הזמן להיות יחד, ורק כך ננצח".