במחנה הממלכתי הגיבו היום (שני) ליוזמה של יו"ר ש"ס אריה דרעי לדחות את פרסום פסקי הדין בעניין הסבירות והנבצרות. לטענת המפלגה, היוזמה "פוגעת בעצמאות בית המשפט ויוצרת תקדים מסוכן לעתיד תוך חקיקה פרסונלית".

"ביטולה היה מהלך רע, שטוב שלא היה בא לעולם", ציינו במחנה הממלכתי. "התרענו על כך בזמן אמת, וניסינו לתקן ולהביא להסכמות רחבות. בעת הזו, טוב היה לעשות מהלכים שימנעו את הקרע שתיצור הפסיקה הצפויה של בג"ץ בנושא – תהא אשר תהא".

אריה דרעי ובני גנץ (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
יו"ר ש"ס אריה דרעי ויו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

הם הוסיפו: "דרך המלך לעשות זאת היא לקיחת אחריות של חברי הכנסת וביטול החקיקה. אנו בטוחים שיוזמת ראש סיעת ש"ס אריה דרעי ושל קבוצת הפרופסורים, לאפשר את דחיית פרסום מועד פסק הדין, הגיעה ממקום טוב, אך היא שגויה ולכן אנו מתנגדים לה".

לדבריהם, הדחייה מהווה שינוי של כללי המשחק, על פסק דין ספציפי, מועד קצר לפני פרסום ובכך היא פוגעת בעצמאות בית המשפט ויוצרת תקדים מסוכן לעתיד תוך חקיקה פרסונלית. "התערבות בעת הזו ובאופן הזה, תחולל ויכוח ציבורי קשה שיגלגל את תפוח האדמה הלוהט לפתחו של בית המשפט, ובכך תיפגע באחדות העם".

"בטווח הרחוק – עלינו לקדם רפורמה שתעגן את כללי המשחק בהסכמה רחבה", סיכמו במחנה. "כך ניסינו לעשות וכך נעשה, אחרי שננצח במלחמה".

ש"ס מקדמת חקיקת בזק לדחיית פרסום פסקי דין הסבירות והנבצרות

אמש פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" כי דרעי מגבש חקיקת בזק שנועדה למנוע מבג"ץ לפרסם את פסקי הדין בעניין הסבירות והנבצרות בחודשים הקרובים. לפי הצעת החוק, תקופת כתיבת פסק הדין תתארך משלושה חודשים ממועד פרישת השופטים לפרק זמן של תשעה חודשים. זאת, על מנת שחיות וברון יוכלו להשתתף בכתיבת פסק הדין גם בעוד מספר חודשים.

דרעי ונתניהו בישיבת הסיעה של ש"ס (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ש"ס מקדמת חקיקת בזק לדחיית פרסום פסקי דין הסבירות והנבצרות | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בהצעת החוק, שיזמו חברי הכנסת ינון אזולאי וארז מלול, נכתב כי "בתקופה זו אזרחי ישראל כולם פועלים ביחד באחדות יוצאת דופן בעד המאמץ הלאומי והניצחון במאבק מול הרשע שתקף את ישראל ביום חגנו, רצח מאות אזרחים וחטף למעלה מ-200 אזרחים, גברים, נשים וילדים".

גדעון סער תקף, לוין הבהיר: "אם תהיה הסכמה, לא אתנגד"

אחרי הפרסום אתמול, השר גדעון סער מהמחנה הממלכתי תקף את היוזמה: "השתדלתי להימנע מכל פולמוס פוליטי בימים אלה, אך הערב חובתי לומר שאתנגד לכל ניסיון (אם יהיה כזה) למנוע באמצעות מחטף חקיקתי פרסום פסקי דין של בית המשפט העליון". הוא הוסיף: "הניסיון לטעון כי הדבר ימנע מחלוקת בעם הוא כמובן שטות גמורה כי חקיקה כזאת תגרום מחלוקת גדולה פי כמה".

השתדלתי להמנע מכל פולמוס פוליטי בימים אלה, אך הערב חובתי לומר שאתנגד לכל נסיון (אם יהיה כזה) למנוע באמצעות מחטף חקיקתי פרסום פסקי דין של בית המשפט העליון. נסיון כזה הוא חמור במיוחד משום שיתבצע ע״י המחוקק לגבי פסיקה שעניינה ביקורת שיפוטית עליו. אני אומר זאת ללא תלות בתוכן הפסיקה.

— Gideon Sa'ar | גדעון סער (@gidonsaar) December 31, 2023 

גם ראש האופוזיציה יאיר לפיד תקף: "הפרדת הרשויות היא בסיס הדמוקרטיה. יש עתיד תתנגד להצעה ההזויה הזו בכל כוחה". מנגד, שר המשפטים יריב לוין, שיזם את המהפכה המשפטית, הגיב ואמר ש"אם תהיה הסכמה, הוא לא יתנגד (לקידום החוק)". במחנה הממלכתי בראשות בני גנץ טרם הוציאו תגובה רשמית.

החשיפה במהדורה

בשבוע שעבר חשפנו במהדורה המרכזית כי לפי טיוטת פסק הדין, 8 שופטים צפויים לתמוך בפסילת החוק - בעוד 7 צפויים להתנגד לכך. לפי שעה, המועד האחרון לפרסום פסק הדין בעניין הסבירות הוא ב-12 בינואר, שלושה חודשים ממועד פרישתה של השופטת ענת ברון. את זה מבקשים חברי הכנסת מש"ס לשנות.

מוקדם יותר, שיגרו מומחים ובכירים לשעבר במערכת המשפט מכתב ובו דרישה דומה לזו שבהצעת החוק. "אירועי 7 באוקטובר והמלחמה שפרצה בעקבותיהם מטלטלים את ליבותיהם של כלל אזרחי ישראל", כתבו במכתב. "בימים אלו בנינו ובנותינו, מכל חלקי העם ומצביעי כל המפלגות, נלחמים באויב אכזרי. הצלחנו לשים מאחורינו, לפחות בינתיים, את השסעים העמוקים שנבעו בנו עקב המחלוקת על התוכנית המשפטית שקידמה הממשלה".

החתומים על המכתב: פרופ' יובל אלבשן, פרופ' נטע ברק-קורן, פרופ' שחר ליפשיץ, פרופ' דני פרידמן, עו"ד רז נזרי, פרופ' ידידיה שטרן.