יממה עברה מאז פרסום מסקנות ועדת החקירה הממלכתית לאסון מירון, ורק הבוקר (חמישי) פרסם ראש הממשלה את תגובתו הרשמית. לעומת השר לביטחון הפנים דאז אמיר אוחנה והמפכ"ל קובי שבתאי, שקיבלו אחריות, נתניהו סירב להתייחס לנושא. בתגובה מטעמו נכתב: "ראש הממשלה נתניהו הנחה את מזכיר הממשלה להביא תוך 30 יום הצעת החלטה בעניין יישום לקחי דוח מירון".

נתניהו בחר שלא להתייחס לסוגיית האחריות, למרות שעיניים רבות נשואות אליו - לנוכח העובדה שגם לא קיבל אחריות על מחדל 7 באוקטובר. בליכוד, נזכיר, פרסמו הודעה חריפה נגד הוועדה והרכבה - והאשימו אותה במניעים פוליטיים אחרי פרסום המסקנות לחקירת האסון האזרחי הכבד ביותר בתולדות המדינה, במהלכו נמחצו למוות 45 בני אדם בהילולה לפני 3 שנים. דובר הליכוד גיא לוי עשה לייק לציוץ של משתמשת ברשת X בשם שירה אדרי, שכתבה: "מדוע לאחר אסון פסטיבל ערד ב-18 ביולי 1995, לא הוטלה שום אחריות על רבין ועל אף שר בממשלתו?"

אסון מירון: בנימין נתניהו ואמיר אוחנה בביקור בזירה (צילום: pool- GettyImages, getty images)
רה"מ נתניהו, המפכ"ל שבתאי והשר לביטחון פנים בעת האסון אוחנה, מגיעים לזירה | צילום: pool- GettyImages, getty images

מסקנות ועדת אסון מירון סיקור N12:

המפלגה פרסמה הודעה אחרי פרסום המסקנות ובה כתבה: "צר לנו על כך שלראשונה בתולדות המדינה הממשלה בראשות בנט ולפיד הקימה ועדת חקירה נגד קודמתה בימין הפוליטי, ושחבר מרכזי בוועדה הוא מקורבו של לפיד, שלמה ינאי, שקיבל הצעה ממנו למקום ברשימת "יש עתיד" לכנסת. זוהי התרסה פוליטית מובהקת לחלוטין. הניסיון הציני והמכוון של לפיד להפוך את אסון מירון לכלי ניגוח פוליטי - לא יצלח".

התגובה הקשה של הליכוד הובילה לסערה במערכת הפוליטית - גם מבית. חה"כ אלי דלל מהליכוד כתב: "אם אין משהו טוב / חכם / מנהיגותי להגיד, עדיף לא להגיד כלום!" 3 שעות לאחר מכן, השר ניר ברקת מתח ביקורת חריפה על ראש הממשלה נתניהו, אך לא נקב בשמו: "מנהיגות אחראית צריכה לקחת אחריות כדי להפיק לקחים ולמנוע מחדלים עתידיים".

אמיר אוחנה וקובי שבתאי (עיבוד: פלאש/90 )
קיבלו אחריות. המפכ"ל שבתאי ויו"ר הכנסת אוחנה | עיבוד: פלאש/90
דוח אסון מירון - ההמלצות האישיות (צילום: דוד כהן, פלאש 90)
דוח אסון מירון - ההמלצות האישיות | צילום: דוד כהן, פלאש 90

"זו טעות קשה להפוך את ועדת החקירה של אסון מירון לאירוע פוליטי", הוסיף השר ברקת, "מדובר באסון כבד עם מחירים קשים מאוד בחיי אדם וכדי למנוע אסון נוסף חובת נבחרי הציבור ללמוד מועדת החקירה ולהפיק לקחים. לתפיסתי, נבחרנו כדי לשרת את הציבור ולדאוג לביטחונו ולשלומו. מוטלת עלינו החובה לקבל אחריות להחלטות שקיבלנו וליישם את המסקנות שיבטיחו שהמחדלים לא יחזרו על עצמם שוב".

שר הפנים משה ארבל (ש"ס) כינה את תגובת הליכוד "מבישה": "אני קורא לדובר הליכוד לחזור בו מהתגובה המבישה ביחס לועדת החקירה לאסון מירון ומסקנותיה. על כולנו לכבד את ההרוגים ומשפחותיהם ולהבטיח שנעשה הכול ליישום מסקנות הועדה במלואן להציל חיי אדם".

אסון מירון (צילום: דוד כהן, פלאש 90)
אסון מירון. תמונת ארכיון | צילום: דוד כהן, פלאש 90

בניגוד לרה"מ נתניהו, המפכ"ל שבתאי והשר לביטחון הפנים בזמן האסון וכיום יו"ר הכנסת אמיר אוחנה כן קיבלו אחריות לאחר שנמצא כי יש להם אחריות אישית. המפכ"ל, שהוועדה קבעה שאלמלא המלחמה הייתה ממליצה להדיחו, אמר כי הוא מכבד את הוועדה ואת המלצותיה ומקבל "אחריות מלאה". עוד הוסיף כי הוא יסיים את תפקידו - ברגע שהממשלה תחליט על כך. אוחנה, שבעקבות האסון הומלץ שלא למנותו בעתיד שוב לשר לביטחון הפנים, כתב שאסור שאסון כזה יקרה שוב, "לא במירון ולא באף מקום אחר בישראל".

כפי שתואר בדוח, מדובר בכשל ארוך שנים בהסדרת האירוע ובתשתיות המקום, אך האסון קרה במשמרת שלי כשר הבט"פ, ועל כן יש לי אחריות. אלמד את הדוח ואפעל ככל יכולתי להפיק ממנו את הלקחים הדרושים".

בחודש שעבר, דובר הליכוד לוי תקף את ראשי הצבא והשב"כ: "לא נתניהו קיבל התרעה בארבע בבוקר וחזר לישון". בציוץ שפרסם, טען אחרי המבצע המוצלח לשחרור שני החטופים כי רה"מ "כבר שחרר" 110 מהחטופים ופועל למען שחרור כולם. בתגובה על הביקורת על היכן היה נתניהו ב-7 באוקטובר - לא ענה לשאלה, אבל מתח ביקורת חריפה על צמרת מערכת הביטחון.