התקדמות במגעים לממשלת חירום: יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ וראש הממשלה בנימין נתניהו אמורים להיפגש בקרוב בנוגע לאפשרות של הקמת ממשלת חירום למשך תקופת המלחמה. גנץ רוצה להיכנס לממשלה כדי להשפיע על ניהול המערכה באמצעות הקמת קבינט מלחמה מצומצם וראש הממשלה נתניהו רוצה להבטיח שהמילה האחרונה תישאר אצלו.

הבוקר נפגשו עו"ד מיכאל ראבילו מטעמו של ראש הממשלה נתניהו ועו"ד רונן אביאני מטעמו של גנץ. במחנה הממלכתי הציעו להקים קבינט מלחמה מצומצם למשך ניהול המערכה - ובו ייצוג משפיע לחברי המחנה הממלכתי גנץ וגדי איזנקוט ולשרים הרלוונטיים מטעמו של נתניהו.

בני גנץ, אביגדור ליברמן, מירב בן ארי בהצבעה בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
יצטרפו לממשלה? ליברמן וגנץ | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

במחנה הממלכתי הציעו כי אם יצטרפו מפלגות נוספות מהאופוזיציה, קבינט המלחמה יורחב בהתאם ועיקר סמכויות ניהול המלחמה יועברו אליו. כמו כן, הם דורשים כי בתקופת כהונת ממשלת החירום לא תתקיים חקיקה בכנסת שאין לה קשר למלחמה. במפלגתו של גנץ הבהירו כי ייתנו באופן אישי גיבוי מלא לממשלה ולמערכת הביטחון בניהול המערכה, ויסייעו בכל מה שנדרש, בין אם מתוך הממשלה או מבחוץ.

גנץ דורש הקמת קבינט מלחמה מצומצם כדי לנהל את המערכה ביעילות ובלי דליפות. הוא מציע להוסיף להתייעצויות של השניים, נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט, את עצמו, את איזנקוט ועוד שר מהקואליציה הקיימת, מבלי לשנות את הרכב הקבינט. שורש המחלוקת איננו על איוש המטבחון המצומצם אלא על דרישת הליכוד שההכרעה הסופית בענייני מלחמה תהיה בידי ראש הממשלה עצמו, לא פריטטית או זכות וטו.

בינתיים, מקורבו של ראש הממשלה נתן אשל תקף בשיחה עם ערוץ 7 את גנץ ואמר כי "בתנאים שגנץ מעמיד הוא חושף את פרצופו האמיתי שכל כוונתו לפרק את ממשלת הימין". אשל דחה את הדרישה להדיר מהקבינט את הציונות הדתית וציין: "אני נגד ההחרמה והנידוי. הציונות הדתית לא תקבל ובצדק את הדרישה כאשר מיטב הנוער שלה בחזית".

במקביל, יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן שלח מכתב לראש הממשלה נתניהו ולחברי הקבינט, שבו אמר כי מפלגתו תצטרף לממשלת חירום אם מטרת המלחמה תהיה חיסול חמאס. הקריאה מגיעה ברקע פגישת נציגי המחנה הממלכתי והליכוד לאחר הכרזתו של בני גנץ לפיה יסכים יצטרף לממשלת חירום עם קבינט לניהול המלחמה ברצועת עזה, ככל הנראה ללא השרים איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ'.

ראש הממשלה בנימין נתניהו בהערכת מצב בקריה בתל אביב (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
נתניהו וגלנט בהערכת מצב בקריה בתל אביב | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

"חייבת להיות התחייבות פומבית של ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ״ל כלפי עם ישראל. שלושתם צריכים להודיע בקולם  שחיסול החמאס, ראשי החמאס ותום עידן ההסדרה מקובלים עליהם ואלו המטרות של העימות הנוכחי. דקה לאחר הודעה מפורשת זו, אני וסיעת ישראל ביתנו מצטרפים לקואליציה", כתב ליברמן.

לדבריו, "אינני מבקש להיות שר, אנו לא מבקשים שום הסכם קואליציוני ולא תפקידים.  אך איננו מתכוונים להיות עלה תאנה, אני כבר הייתי בסרט הזה". ליברמן הוסיף: "מפסיקים לדבר בסיסמאות, חיסול החמאס פירושו חיסול כל הנהגת חמאס גם ברצועת עזה, גם בלבנון, גם במלזיה, גם בקטאר ובכל מקום בו הם מסתתרים. אין מנוס מכניסה קרקעית לעיר עזה וטיהור של כל מעוזי החמאס ומרכזי השליטה והפיקוד שלהם. לא צריך להישאר בעזה ולא צריך לנהל את עזה - עלינו לנקות את האורוות ולצאת".

מוקדם יותר הביע שר האוצר ויו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' תמיכה בהקמת ממשלת אחדות. "אחדות ולכידות הם צו השעה כדי לנצח את אויבינו. עזבו צוותים ועזבו משא ומתן. אני קורא לראש הממשלה נתניהו ולבני גנץ להתעלות לגודל השעה, להיפגש מיד ולסכם על הקמת ממשלת חירום לאומית שתאחד את העם, תרים את הרוח, תעניק גיבוי מלא לצה"ל ותביא בע"ה לחיסול מוחלט של חמאס וארגוני הטרור בעזה", אמר סמוטריץ'.

יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד קרא לראש הממשלה ולראשי האופוזיציה "להקים ממשלת חירום לאומית, ויפה שעה אחת קודם". לדבריו, "בשעה קשה זאת, שעם ישראל במלחמה, זו לא העת להצבת תנאים או למשיכת זמן. אלו ימים מהכואבים ומהקשים שידענו כמדינה וכחברה. הכאב קשה מנשוא, וזו השעה למנהיגות מלוכדת ומאוחדת. נכאב, נלחם וננצח רק ביחד".

שר המדע אופיר אקוניס (הליכוד) קרא גם הוא לממשלת חירום: "עת אחדות היא לישראל וממשלה רחבה ככל האפשר, מול אויב שאין גבול לאכזריותו. עת צרה היא ליעקב - וממנה יושע".