תשעה ימים לאחר מתקפת הפתע הרצחנית של חמאס, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודה הערב (ראשון) לראשונה באחריות הממשלה לכישלון ואמר: "אני לוקח אחריות על מה שהיה ועל מה שיהיה". במסיבת עיתונאים, הבהיר שר האוצר ויו"ר הציונות הדתית: "צריך להודות ביושר, בכאב ובראש מורכן: נכשלנו בשמירה על ביטחון אזרחנו. לא הצלחנו לממש את החוזה בין המדינה לבין אזרחיה. חוזה שנכתב בדם ועכשיו הוא מוכתם בדם".

סמוטריץ' אמר כי "אנחנו עוברים תקופה קשה, הטבח שהכה בנו בשמחת תורה הוא המחריד שידענו במדינת ישראל - אכזריות בלתי נתפסת שהעולם לא ראה מאז השואה". לדבריו, "האויב לא מבדיל בינינו, כולם יחד יילחמו עכשיו כתף אל כתף ויסירו את האיום". כשנשאל אם הוא שוקל להתפטר מתפקידו, השיב: "יהיה מספיק זמן לחשבונות נפש ולהתחשבנויות - עכשיו זה לא הזמן. האתגר האמיתי עכשיו הוא לנצח".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מבקר באשקלון במהלך חרבות  (צילום: דוברות משרד האוצר)
שר האוצר סמוטריץ' באשקלון | צילום: דוברות משרד האוצר

"עמדנו במבחנים קשים לאורך ההיסטוריה, אויבינו קמו להשמידנו אך נצח ישראל לא ישקר", המשיך שר האוצר. "עוד יגיע זמן החשבונות אבל עכשיו זמן אחדות ובעיקר זמן ניצחון. מדינת ישראל מאוחדת מאחורי צה"ל ומאחורי המנהיגות. תודה לבני גנץ ולחברי מפלגתו שנכנסו תחת האלונקה – אני קורא לכל הסיעות הציוניות להצטרף. רק יחד ננצח".

על רקע הקריאה של הדרג המקצועי באוצר להקפאת כל העברות הכספים הסקטוריאליים בסך מיליארדי השקלים שהוקצו במסגרת ההסכמים הקואליציוניים למפלגות החרדיות, אמר סמוטריץ': "כרגע כלל תקציבי המדינה שהם לא בבסיס התקציב השוטף של משכורות או קשורים לניהול הלחימה נעצרים. הנסיונות להיאחז בכספים הקואליציוניים מופרכים".

"לא נוריד כספים כי הם נקראים קואליציוניים מביטחון לאומי או בריאות", הבהיר שר האוצר. "מה שלא נדרש לייצר רציפות תפקודית ותמיכה במעשי הלחימה ייעצר. כל היתר ייעצר. כשנסיים את המלחמה בניצחון גדול אין ספק שיהיה סדר עדיפויות אחר לחלוטין שנובע מהסיטואציה, זה נוגע לכלל המאמצים".

"בימים האחרונים", הסביר סמוטריץ', "האגף עורך מיפוי מדוקדק של כלל התקציבים שאינם חיוניים לתמיכה במאמצי הלחימה, תמיכה באזרחים, ולתפקודו הרציף של המשק, על מנת להסיטם בהתאם לצרכים הדחופים של המשק. במסגרת מיפוי זה נבחנים כלל התקציבים שטרם שולמו וחוייבו, ביניהם גם תקציבים קואליציוניים לשנים 2024-2023 חלק מהתקציבים כבר הוסטו והיתר יוסטו בהתאם למיפוי ולצורך".

_OBJ

"נגבש תוכנית סיוע משמעותית לעסקים שנפגעו"

במסיבת העיתונאים הציג משרד האוצר מענה למשק בעקבות המלחמה: הקלות תזרימיות, קרן הלוואות בערבות המדינה ומענקים לעסקים. מדובר במיליארדי שקלים שישמשו את בעלי העסקים בצורה מיידית.

"אני לוקח אחריות על ניהול החזית העורפית", אמר סמוטריץ'. "הנחיתי את משרד האוצר לתקצב באופן מלא את הפינוי, השיכון והשהייה של המשפחות שנפגעו. הוריתי על מענק בסכום של 1,000 עד 5,000 שקלים למשפחה, סכום כולל של 80 מיליון שקלים. בנוסף, העברנו 30 מליון שקלים לצרכים הראשוניים של הרשויות בעוטף. כבר עכשיו רשות המסים מאפשרת להיכנס לאתר ולהגיש בקשה בלי ביורוקרטיה מיותרת ובלי סחבת".

"אני אומר באופן חד משמעי: עוטף עזה ישוב ויפרח הרבה יותר ממה שהיה קודם לכן", הוסיף שר האוצר. "כל אדם, כל קהילה וכל אזרח יקבלו מענה. לא תהיה שום מגבלה תקציבית ושום עיכוב בירוקרטי. הגענו למלחמה כשהמשק במצב טוב והנתונים הללו מאפשרים לנו להיכנס למערכה שיהיו לה ללא כל ספק משמעויות כלכליות. היו לנו דיונים עם הנהלת האוצר ואני אומר באחריות שהכלכלה הישראלית יציבה ואיתנה ויכולה לתמוך בכלל מאמצי הלחימה".

_OBJ

לדברי שר האוצר, "נגיד בנק ישראל עובד בשקידה ראויה מול הבנקים כדי להקל לא רק על המשכנתאות, בכלל על האשראי. הבנקים נכנסו למשבר בכיסים עמוקים, זה הזמן של הבנקים להכניס את היד לכיס ולתת את חלקם".

ראש אגף התקציבים במשרד האוצר יוגב גרדוס הבטיח כי תגובש תוכנית סיוע משמעותית לעסקים שנפגעו במלחמה ואמר: "לגבי תושבי עוטף עזה יש מענה כספי מיידי. 80 מיליון שקלים לתושבי שמתגוררים 7-0 ק"מ מרצועת עזה, מענקים של 1,000 עד 5,000 שקלים למשפחה. עובדים על לבטל את תשלומי הארנונה לחודשיים הקרובים".

"לגבי נפגעי פעולות האיבה - הביטוח הלאומי נתן מקדמות למי שנפגע", הוסיף גרדוס. "משפחות השבויים והנעדרים מטופלים על ידי צה"ל. כ-14,000 תושבים פונו מבתיהם ומשרד האוצר נותן מענה של מאות מיליוני שקלים למאמצי הפינוי. נתמוך בכל מה שפיקוד העורף יציע".

"במלחמה מערכת הביטחון עובדת ללא מגבלה תקציבית. תגברנו את מערכת ביטחון הפנים לרכישת נשקים וחיזוק פלוגות מג"ב. עבור מערכת הבריאות - נפתחו כל מערכי החירום של בתי החולים, תגברנו אנשי צוות וחוזר מערך בריאות הנפש".

לדברי ראש אגף התקציבים, "קשה להעריך את עלויות התוכנית כי אנחנו לא יודעים מה יהיה משך הזמן של הלחימה. בטווח הזמן המיידי אנחנו מעריכים את ההוצאות בין מיליארד לשני מיליארד שקלים. בהמשך, גם השיקום יעלה הרבה כסף ולכן תקציב 2024 יצטרך להשתנות דרמטית".

קבלת האחריות של סמוטריץ' מגיעה ימים לאחר דבריו של השר קיש, שהיה הראשון בממשלה שקיבל אחריות למתקפת הטרור הרצחנית בשבת שעברה. בריאיון ביום חמישי שעבר, אמר שר החינוך כי הממשלה שהוא חבר בה אחראית לכישלון. "זה קרה בממשלה שלנו, יוסקו מסקנות ונקבל אחריות", אמר קיש.

השר אמר אז: "מדובר באסון נוראי, צריך לאגור את הכוחות, להילחם ולנצח. חייבים לשמוע את המשפחות, הן יכולות להגיד מה שהן רוצות. צריך לנתח את האירוע - ואני מבטיח שזה יקרה מכל הכיוונים. אף אחד לא יברח מאחריות, אנחנו אחראים - אני אחראי כחבר ממשלה. התעסקנו בשטויות, שכחנו איפה אנחנו חיים".