ישיבה סוערת של ראשי האופוזיציה: כשברקע המגעים לפשרה - האופוזיציה החליטה להחרים את ההצבעה הסופית בכנסת. במקביל, שעות לפני ההצבעה בקריאה שנייה ושלישית על החוק לביטול הסבירות, נשיא המדינה יצחק הרצוג יצא בקריאה בהולה להגיע להסכמות: "אנחנו במצב חירום לאומי. זה הרגע לאחריות". גנץ ולפיד יכנסו את הסיעות שלהם לישיבות סגורות.

שעות לפני ההצבעה המכרעת, הנשיא הרצוג מסר: "אנו פועלים מסביב לשעון, בכל דרך אפשרית, כדי למצוא פתרון. קיימת תשתית אפשרית להבנות, אך יש עדיין פערים שמחייבים מהצדדים השונים לגלות אחריות. אזרחי ישראל צמאים לתקווה ומצפים לאחריות ומנהיגות. בשעת נעילה זו, אני קורא לנבחרי הציבור לנהוג באומץ, ולהושיט יד במטרה להגיע להבנות".

לפי המתווה שנמצא בדיונים, ההצעה המרוככת על סבירות תעבור היום בהסכמה, ועל שאר החקיקה תהיה הקפאה ממושכת שעל משכה טרם הוסכם. במחנה הממלכתי דורשים הסכמה מלאה על כל המשך החקיקה בלי הקפאות שלאחריהן אפשר יהיה לחזור לאותה הנקודה של חקיקה עצמאית ומחאה סוערת. ח"כים באופויזיציה תוקפים את לפיד וטוענים שהוא עושה "פוליטיקה זולה בניסיון למשוך לגנץ את השטיח מתחת לרגליים". 

מדובר בשינוי מבחינת לפיד. לאורך כל תקופת המחאה לפיד הוביל קו מילטינטי יותר, שדחה פשרות. ביומיים האחרונים משהו השתנה ולפיד קרוב יותר לעמדת הקואליציה בהשוואה לגנץ שמציג עמדה חריפה יותר. ל"שינוי" של לפיד יש שני טעמים: האחד - ניסיון טקטי לשמור כרגע על שומרי הסף ובהם היועמ"שית, ולדחות כמה שאפשר את המשך החקיקה. מבחינת לפיד ייתכן שהקפאה של כמה חודשים תוביל למסמוס המשך החקיקה.

 

 

 

בנוסף, יש כאן גם סוגיה פוליטית. לפיד רואה את עקומת המנדטים שנוטה לטובתו של גנץ שנתפס כמי שמוביל את הרצון להידבר ולהגיע לפשרה. לפיד אולי רוצה להיתפס כ"מבוגר האחראי" שמוכן להגיע לפשרות גם במחיר פוליטי מבחינת הסירוב של המחאה.

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן זעם על לפיד, ובהודעה שפרסם אמש עם הודעתו של האחרון על כך שהעקרונות שהציג בפניו הנשיא "מקובלים עליו", מסר: "כשאני שומע את דיוני הסרק על פשרה כזו או אחרת, אני תוהה מה הטעם להגיע לפשרות והסכמות בנושא החוק לביטול עילת הסבירות, כאשר יריב לוין מתחייב באופן פומבי: שהוא לא מתכוון לכנס את הוועדה לבחירת שופטים; שהוא נחוש לשנות את הרכב הוועדה; מאיים לפרק את לשכת עורכי הדין".

"אסור לנו בשום פנים ואופן ליפול בפח של תרגילי ההונאה של נתניהו", סיכם ליברמן. "אני מזכיר לחבריי לאופוזיציה שכל הידברות עם נתניהו הסתיימה ברמאות. כינון חוקה זה צו השעה". ח"כ  יוליה מלינובסקי ממפלגתו של ליברמן כתבה בציוץ משלה כי "לפיד, גנץ ונתניהו אנחנו לא בשוק!", והוסיפה כי "אף אחד לא נתן מנדט לגנץ, נתניהו ולפיד להתמקח על מדינת ישראל, היא לא איזו מנת פלאפל שתסחרו בה ככה".

ביקורת נוספת הגיעה מיו"ר העבודה מרב מיכאלי, שכתבה כי "אין פשרה על הדמוקרטיה": "המתווה המונח על השולחן הוא פתח אדיר לשחיתות, לפוליטיזציה של מערכת המשפט ולהגברת הסיכון לפגיעה בזכויות אדם ולכן אסור להסכים לו. אם הליכוד מנהל מו"מ – הוא כנראה מתחיל להבין את גודל האיום שמרחף על הממשלה שלהם. גניזת החקיקה והשלכתה לפח האשפה של ההיסטוריה היא הדבר היחיד הנדרש כעת".