שעות אחרונות של הכרעה לפני ההצבעה שמתוכננת למחר על ביטול עילת הסבירות לנבחרי ציבור: אחרי שהקואליציה דחתה את הצעת הפשרה שהוגשה על ידי יושב ראש ההסתדרות ארנון בר-דוד, נשיא המדינה יצחק הרצוג מקדם אמש (ראשון) מתווה פשרה לריכוך עילת הסבירות ודחיית המשך החקיקה. במקביל, פורום העסקים המונה כ-150 חברות הכריז על שביתה הבוקר: "לעצור מיידית את החקיקה ולהיכנס להידברות".

למכתב המלא של פורום העסקים

הרצוג נחת בישראל ופתח במרתון פגישות שהחל בפגישה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית החולים שבו מאושפז, ונמשך בפגישות עם ראש האופוזיציה יאיר לפיד ועם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ.

סיקור N12

גם בתום פגישת הרצוג עם לפיד, הפערים בין הקואליציה לאופוזיציה עדיין גדולים. אומנם קיימת אופטימיות בנוגע לפשרה על החוק לביטול עילת הסבירות – אבל יש מבוי סתום בנוגע להקפאת יתר החקיקה. לפיד דורש הקפאה ממושכת של 15 חודשים, גנץ מתעקש על הקפאה עד סוף הקדנציה מחשש שהקואליציה תדהר עם החקיקה ונתניהו מוכן להקפאה של חמישה חודשים.

בנימין נתניהו,ביבי, בוז'י יצחק הרצוג,נשיא,ראש ממשל (עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90)
דרמה של הרגע האחרון? הרצוג ונתניהו | עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90
בנימין נתניהו, יאיר לפיד (צילום: פלאש 90)
בליכוד דחו את המתווה, לפיד לא פסל: "בסיס לשיח משותף" | צילום: פלאש 90
"נפגשתי הערב עם נשיא המדינה עם חזרתו ארצה", אמר לפיד לאחר הפגישה. "אנחנו שותפים לדאגה למול המצב במדינה ומבינים כי חובה עלינו לעשות כל מאמץ להביא בשורה של הסכמה לאזרחי ישראל. העקרונות שהוצגו לי על ידי הנשיא תואמים את העקרונות שעומדים לנגד עינינו: שמירה על שומרי הסף, עצירת הקרע בעם ועילת סבירות שלא פוגעת בדמוקרטיה שלנו. בלי עוצמתה ומחוייבותה של המחאה זה לא היה קורה. בלי מאות אלפי האנשים שיצאו לרחובות החקיקה היתה נמשכת באין מפריע. אעשה ככל שביכולתי כדי להביא הסכמה רחבה למען ישראל דמוקרטית וחזקה".

כ-150 חברות ישבתו מחר: "היכנסו להידברות"

בתוך כך, פורום העסקים, המונה כ-150 חברות גדולות במשק, הכריז על שביתה הבוקר. "הפורום קורא לחברות ועסקים נוספים להצטרף לצעד החירום שננקט, בלית ברירה, על מנת להביא לעצירת החקיקה החד-צדדית וכניסה להידברות", מסרו בפורום. חייבים להגיע להסכמות שימנעו את הפגיעה הדרמטית בכלכלה ואת השסע שקורע את החברה, מפרק את צבא העם ומסכן את הביטחון והעתיד של כולנו. הפורום קורא לראש הממשלה להבין את גודל האסון שעלול להתרחש בימי בין המצרים שלפני תשעה באב, לעצור את החקיקה ולהיכנס להידברות".

מרכזי ביג (צילום: ביג מרכזי קניות)
גם במרכזי ביג ישבתו | צילום: ביג מרכזי קניות
מבצעים 110523 - קניון עופר רחובות (צילום: שי ווליץ)
קניון עופר ברחובות | צילום: שי ווליץ

בשיחה עם N12, הבהירו מרכזי ביג שהמרכזים יהיו נעולים וסגורים כך שאף לקוח לא יוכל להיכנס. גם קניוני עזריאלי, קניוני עופר ומרכזי וקניוני אמות יושבתו, למעט שירותים חיוניים. "במשך כל השבועות האחרונים אנו מייחלים שיימצא פתרון שימנע קרע חסר תקדים בתוכנו ויביא לעצירת החקיקה החד-צדדית, המאיימת לפגוע במרקם החברתי ובדמוקרטיה", אמרה יו"ר קבוצת עזריאלי דנה עזריאלי. "נראה שכל הקריאות לעצירה והידברות לא השיגו את מטרתן, ולכן אנו מודיעים כי מחר יושבתו מרכזי המסחר והמשרדים של קבוצת עזריאלי בכל רחבי הארץ. אנו נמצאים בשלב קריטי בו על כל אחד ואחת לבחור באיזה צד של ההיסטוריה הוא רוצה להיות, ולעשות ככל יכולתו על מנת לסמן למנהיגים שלנו לעצור, להקשיב לזעקה היוצאת מהעם ולהגיע לפתרון מוסכם".

בינתיים, יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד הציג היום מתווה פשרה ובליכוד סרבו לאמץ אותו. בר-דוד עדיין לא הודיע אם ישבית את המשק לקראת ההצבעה המתוכננת הערב.

רבבות בהפגנות בעד ונגד החקיקה

רבבות בני אדם הפגינו אתמול בשתי הפגנות גדולות – אחת מול משכן הכנסת, הפגנת המתנגדים לחקיקה, ובמקביל בצומת קפלן בתל אביב, הפגנה של תומכי הרפורמה.

בהפגנת מתנגדי החקיקה בכיכר אגרנט נאמו נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק והנשיא לשעבר ראובן ריבלין. "הגעתי כדי שנינצל מרגע רע שלא היה כמותו בתולדות המדינה", אמר ריבלין. "גם 120 חברי כנסת שיאמרו שמדינת ישראל לא תהיה דמוקרטית - לא יעזור להם. המובן מאליו צריך להיאמר: שלא כל ביקורת היא הסתה, לא כל ביקורת על מערכת המשפט, על הממשלה, ולא כל ביקורת על הכנסת היא פגיעה בדמוקרטיה".

ארנון בר דוד, יו"ר ההסתדרות (צילום: N12)
עדיין מתלבט: בר-דוד | צילום: N12

"אנחנו אחים וגורלנו משותף, ולא רק הערבות היהודית אותה הנחלנו לעולם כולו - אלא באמת באהבה האמיתית בין כולנו. אסור שמדינה שיש בה כל כך הרבה שבטים תהיה מדינה שיש בה שבטים שהמדינה שייכת להם. המדינה מעל כולם", הוסיף. "חשוב תהיה ביקורת בונה, לא כזו שמכופפת ידיים – ועוד שעושה סלטים לפני הארוחה", התייחס להתבטאותו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, לפיה "בר הסלטים פתוח". ריבלין אף ביקש "להביע תמיכה בפני הטייסים והלוחמים הנפלאים שלנו. אני רוצה לומר לכם כוותיק קרבות שלטובים האלה לא הגיע לשמוע את מה ששמעו".

נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק אמר: "תמיד הקדשתי את פעילותי הציבורית לפיתוח עקרון שלטון החוק ועקרון הדמוקרטיה״, פתח בנאומו נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק. ״במסגרת זאת פעלתי, יחד עם חברי הנשיא מאיר שמגר, לביסוסה ופיתוחה של עילת הסבירות. בימים האחרונים נוהגים גורמים פוליטיים שונים, ובהם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להסתמך דווקא עליי כאילו אני מסכים או משלים עם ביטולה או צמצומה של עילת הסבירות. היום אני רוצה לומר לכם בקול צלול וברור, שההסתכמות הזאת עלי אינה נכונה כלל ועיקר. אי אפשר להסתמך עליי כדי להצדיק הצעת חוק יסוד זאת".

הפגנות נגד המהפכה המשפטית בירושלים
מפגינים נגד המהפכה המשפטית בירושלים
הפגנות נגד המהפכה המשפטית בירושלים
מפגינים נגד המהפכה המשפטית בירושלים
הפגנות של תומכי הרפורמה המשפטית בקפלן, תל אביב (צילום: תקומה 2023)
הפגנת תומכי הרפורמה המשפטית בקפלן | צילום: תקומה 2023

שר המשפטים יריב לוין אמר בהפגנת תומכי הרפורמה: "הזכות שנפלה בחלקנו לקחת חלק בהגנה על מדינת ישראל, אינה שמה אף אחד מאתנו מעל העם או במקום העם. הסרבנות היא חציית קו אדום. הכניעה לסרבנות היא באמת סוף הדמוקרטיה. אני קורא מכאן לאלה המתנגדים לרפורמה – אנו מכבדים אתכם, וגם החוק שמגיע היום לאישור עבר שינויים בשל ההתחשבות בעמדותיכם. אבל אנו מצפים שגם אתם תכבדו אותנו. שגם אתם תבינו את הכאב שלנו, אחרי עשרות שנים של הדרה ממערכת המשפט ושל רמיסת זכויותיהם של ציבורים שלמים. לא נסכים יותר להיות נרמסים".

יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט, חה"כ שמחה רוטמן, אמר בנאום מצולם בהפגנה: "הדרך היחידה של מדינת ישראל להיות גם יהודית וגם דמוקרטית היא שבית המשפט ישפוט לפי החוקים ולא יקבע את החוקים. זה מה שאנו עושים היום בכנסת. היום 64 אצבעות יורמו בכנסת כדי שתדעו שכשאתם הולכים לקלפי, תקבלו את מה שבחרתם".

הפגנות של תומכי הרפורמה המשפטית בקפלן, תל אביב (צילום: לפי סעיף 27 א')
מפגין משנה את שם כיכר הדמוקרטיה לכיכר הרפורמה | צילום: לפי סעיף 27 א'
מאות זורמים לגן סאקר (צילום: אביב חסידוב)
מפגינים נגד החקיקה בדרך לגן סאקר | צילום: אביב חסידוב
מאות זורמים לגן סאקר (צילום: עמוס גיל)
מאות זורמים לגן סאקר | צילום: עמוס גיל
_OBJ

למרות המחאות, ההפגנות והאיומים להפסיק התנדבות בצבא, התקדמה אתמול הקואליציה בתוכניתה כמתוכנן. בעשר בבוקר החל הדיון על אישור החוק לביטול עילת הסבירות על החלטות ראש הממשלה, הממשלה והשרים בקריאה שנייה ושלישית.

הכאב הגדול של המפגינים והקרע בחברה חדרו גם לאולם המליאה. השרה לשעבר אורית פרקש-הכהן נשברה על הדוכן וביקשה מהממשלה לפתוח את ליבה למפגינים. "אותי מצמררת העובדה שכל האירועים האלה שאנחנו חווים מגיעים לשיא בחקיקה מושחתת דווקא השבוע", אמרה. "השבוע שבו חל תשעה באב ונחרב הבית השלישי בשל שנאת חינם".

אתמול בצוהריים פרסמה ההסתדרות מתווה פשרה שנועד לעשות הבחנה בין החלטות ממשלה שעליהן לא ניתן יהיה להפעיל את עילת הסבירות לבין הגנה על שומרי סף שבעניינם עדיין ניתן יהיה להפעיל את העילה. בנוסף על פי המתווה, לא תתקדם חקיקה חד-צדדית במשך שנה וחצי. ביש עתיד מיהרו לומר שמדובר בבסיס טוב להידברות, ובנאומו קרא לפיד לשוב לשיחות. "אם תעצרו, אנחנו כאן", אמר. "דיברנו עם בית הנשיא, הדלתות שם פתוחות לרווחה. מחכות לכולנו, מחכות לנו שנחזור לדבר, שנמנע את האסון".

במפלגתו של גנץ, במחנה הממלכתי המשיכו לדרוש היום הסכמה לקדם במשותף את עילת הסבירות עכשיו תמורת התחייבות לקדם את שאר החקיקה אחר כך בהסכמה. גנץ רמז היום במליאה שממילא אין לנתניהו רוב להתקדם לבדו. "יש חברי כנסת, כולל בכירים בממשלה, שכבר הודיעו לראש הממשלה שאחרי החקיקה הזו הם ידרשו שכל חקיקה נוספת תהיה בהסכמה", אמר. "הקולות האלה מגיעים גם אליי. ואני אומר להם, זה בדיוק המתווה שצריך לקיים כבר כעת". אחר הצוהריים דחו בליכוד את הצעת הפשרה והגדירו אותה כ"קבלה חד צדדית של עמדת האופוזיציה כפי שהיא הייתה מתחילת הדרך".