ג'ון קירבי, דובר הבית הלבן לענייני ביטחון לאומי, התייחס בריאיון להודעה לפיה הנשיא ביידן הזמין את רה"מ לפגישה בארה"ב. לדבריו, "הם דיברו על פגישה מתישהו בעתיד, אך אלה פרטים שאנחנו עדיין צריכים לסגור".

קירבי חזר על כך שנשיא ארה"ב הביע את דאגתו מקידום החקיקה בבהילות גם באוזני ראש הממשלה, דברים שפרסם אתמול גם הפרשן הבכיר תומאס פרידמן ב"ניו יורק טיימס". עם זאת, קירבי הדגיש: "לא נציב אולטימטום לישראל בנוגע לרפורמה המשפטית". על הדברים שפרסם פרידמן הגיב: " הוא היה מדויק ומשקף את מה שהנשיא מרגיש ואת המסרים שהעביר למנהיגים הישראלים כמו גם באופן ציבורי".

על כך הרחיב קירבי: "לנשיא יש קשר ארוך עם תומאס פרידמן, והוא מכיר שהוא מכסה את האזור וחשב שיהיה נכון לחלוק איתו את השקפתו והשיחות שניהל. השיחה עם תום הייתה סביב הדאגה הכנה והאהבה לישראל וזה מבטא באופן מדוייק את מה שהנשיא אמר, את חששותיו והשקפותיו". 

קירבי הדגיש כי לציבור הישראלי אין ממה לדאוג מראייתו של הנשיא ביידן את ישראל. "הנשיא מגיע לזה מתוך היסטוריה ארוכה של הצבעה בעד ישראל ולמען ביטחון ישראל. איכפת לו מעתידה של ישראל". הוא הוסיף, "שום דבר לא יכול לשבור את הקשר בין המדינות. אנחנו קוראים לזה 'קשר בלתי ניתן לערעור' - זו לא אמירה שאנחנו זורקים סתם". 

כזכור, במאמר חריף שפרסם העיתונאי הותיק תומאס פרידמן, נכתב: "הנשיא ביידן לא יכול היה להיות ברור יותר במסר שלו לנתניהו בשיחתם: עצרו עכשיו, אל תעבירו משהו בעל חשיבות כה גדולה בלי הסכמה רחבה כי אתם תהרסו משהו בדמוקרטיה הישראלית ומשהו בקשר עם ארצות הברית שאולי לא תוכלו להחזיר". אך דובר הבית הלבן לענייני ביטחון לאומי הדגיש בריאיון כי "אין לציבור הישראלי מה לחשוש מפגיעה ביחסים, הם יותר חזקים מזה".

לדברי פרידמן, המלצתו של נשיא ארצות הברית היא לקחת את הזמן כשמעבירים משהו בסדר גודל כזה, לא למהר - ולהשיג את ההסכמה הרחבה ביותר. "תנועת המחאה החריפה מראה שזה לא רק קרב בין הקואליציה לאופוזיציה - אלא מאבק על נשמתה של האומה". בסוף מאמרו הבהיר פרידמן במסר לישראלים, בימין, בשמאל ומרכז:" ג'ו ביידן עשוי להיות הנשיא הדמוקרטי הפרו-ישראלי האחרון. אתם מתעלמים מדאגתו הכנה".

הנשיא ביידן והנשיא הרצוג בפגישה בבית הלבן (צילום: רויטרס)
הנשיא ביידן והנשיא הרצוג בפגישה בבית הלבן | צילום: רויטרס

אתמול נאם נשיא המדינה יצחק הרצוג בישיבה משותפת של הקונגרס האמריקני לציון 75 שנות עצמאותה של מדינת ישראל. בנאומו התייחס למאבקים הגואים בישראל בין תומכי המהפכה המשפטית למתנגדיה. "הוויכוח החשוב בישראל כואב ומטריד מאוד, משום שהוא מבליט את הסדקים בתוך השלם. אך כנשיא מדינת ישראל, אני כאן כדי לומר לעם האמריקני, ולכל אחד ואחת מכם - שיש לי אמון רב בדמוקרטיה הישראלית. למרות שאנחנו מתמודדים עם בעיות כואבות, בדיוק כמוכם, אני יודע שהדמוקרטיה שלנו איתנה ויציבה".