על רקע סערת חוק הגיוס, הח"כים החרדים ורבנים בכירים נשמעו בימים האחרונים מתייחסים לרפורמה המשפטית וטוענים כי זו פגעה בחקיקת חוק הגיוס. אחרי שחשפנו ב"מהדורה המרכזית" ביום ראשון את דבריו של הרב ברגמן בשיחה עם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ, חזרנו אל ההתבטאויות של הח"כים החרדים והביטאונים של המפלגות בדבר קידום המהפכה המשפטית.

הרב מאיר צבי ברגמן בן ה-95, ראש ישיבה ומוותיקי מועצת התורה של דגל התורה אמר לגנץ על חקיקת המהפכה המשפטית: "כל העניין של הרפורמה – זה לא נוגע לנו". בנוגע לחוק הגיוס אמר גנץ כי "בני ישיבות צריכים ללמוד", והרב השיב והדגיש: "אנחנו לא יכולים לזוז מזה".

חוק הפטור מגיוס - סיקור N12:

בנוסף, במאמר שפורסם בביטאון מפלגת דגל התורה, רה"מ בנימין נתניהו, שר המשפטים יריב לוין ויו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן זכו לביקורת חריפה על קידום המהפכה המשפטית. "לקחו את כולנו כבני ערובה להרפתקה מיותרת. הציבור החרדי הופקר", נכתב, אך עד לאחרונה נשמעו אחרת נציגי המפלגות החרדיות. 

במהלך חודש פברואר, פחות מחודשיים להקמת הממשלה, התגלעה מחלוקת בין יו"ר דגל התורה משה גפני לרה"מ בנימין נתניהו סביב משיכת הצעת חוק פסקת ההתגברות. הסיעות החרדיות התנגדו אז למשא ומתן או לפשרה סביב ההצעה, וכשהתברר לגפני שהקואליציה ויתרה על ההצבעה על פסקת ההתגברות – הוא עזב בזעם את המליאה ולא השתתף בהצבעות.

גפני הבהיר אז כי ללא פסקת התגברות ברוב של 61 לא תהיה זכות קיום לממשלה. "על זה הלכנו לבחירות ואת זה נעשה", הדגיש גפני שאיים אז כי לנתניהו לא תהיה ממשלה. במהלך חודש יולי חזר יו"ר דגל התורה על כך ש"פסקת ההתגברות לא ירדה מסדר היום", - ותקף את רה"מ נתניהו.

"נתניהו לא יכול להחליט זאת על דעת עצמו שהוא קובר סעיף כזה או אחר מהרפורמה", אמר אז חה"כ מיהדות התורה ליתד נאמן ביטאון המפלגה. לדברי גפני, במפלגתו "עומדים על הדעת שההסכם יכובד במלואו, הקואליציה זו שותפות". 

גם יו"ר יהדות התורה יצחק גולדקנופף תקף את רה"מ על חוק הגיוס לאורך כהונת הממשלה, ואיים בחודש מאי כי אם החוק לא יאושר - "הממשלה תתפרק". חברו למפלגה, השר מאיר פרוש, תקף גם הוא את נתניהו ובריאיון לכיכר השבת טען כי הוא "לא עמד באף התחייבות שנתן בבחירות". 

השר פרוש טען בריאיון כי "יש הסכם חתום עם נתניהו על פסקת ההתגברות". לדבריו של פרוש על ההבטחה לפסקת התגברות: "הרבנים אמרו שבלי זה, זה לא שווה כלום. מי יחתום בעתיד הסכמים אם לא מקיימים? ידענו שיריב לוין הולך לבצע את זה - אין דבר כזה שזה לא יהיה".

על אף שנציגי המפלגות החרדיות טענו כי הרפורמה המשפטית פגעה בחקיקת חוק הגיוס, בגזרת ש"ס, שותפתו של נתניהו, היו"ר אריה דרעי הצהיר בריאיון לפני הבחירות כי "יפעל נגד מערכת המשפט אם ייפסל מלכהן כשר בממשלה".

דרעי איים: "אם בג"ץ יפסול אותי מלכהן כשר - נהפוך את זה בחקיקה. לא יהיו יותר מבחני סבירות, נתקן את הדבר הזה. אני אילחם על זה שלבית המשפט יהיה את כל הכוח לשפוט, אבל ביהמ"ש צריך לשפוט על פי ערכיות ולא על פי מידת הסבירות".

 

דרעי אז נשאל: "אם תוקם ממשלה של נתניהו עם דרעי, סמוטריץ' ובן גביר, אז תבוטל עילת הסבירות?" והשיב: "ברור. כל המשפטנים אומרים שזה לא יכול להיות. בשביל מה אני הולך לבחירות". דרעי זכה בהמשך לתגובה מגדעון סער, אז שר המשפטים - שטען: "על הפרק לא תיקון מערכת המשפט, אלא החרבתה". 

לאחר שמינויו של דרעי בוטל, החלה לקדם הקואליציה את "חוק דרעי 2", ואישרה אותו בוועדה מיוחדת. ומה אומרת ההצעה? ביהמ"ש לא יוכל לפסול מינויים של שרים חוץ ממה שנקבע במפורש בחוק יסוד: הממשלה. למעשה מטרת ההצעה היא להכשיר את אריה דרעי לשר, וזאת על אף שיש פסק דין של בג"ץ.