ראשי מפלגות הקואליציה הוציאו הערב (ראשון) הודעה מיוחדת בעקבות הצו על תנאי שהוציאו מוקדם יותר שופטי בג"ץ בנוגע ל"חוק הנבצרות", שבמסגרתו הממשלה צריכה לנמק מדוע לא לדחות את החלת החוק. "אין לבית המשפט סמכות לבטל חוקי יסוד ואין לו סמכות לקבוע שחוק היסוד יכנס לתוקף בתקופה מאוחרת", הבהירו ראשי הקואליציה. "אין גם לאף בית משפט סמכות לבטל את תוצאות הבחירות ולאפשר הוצאת ראש ממשלה לנבצרות, דבר שמבטל את הדמוקרטיה מיסודה".

עוד בנושא - סיקור N12

בהודעה המשותפת, שהוציאו ראשי המפלגות המרכיבות את הקואליציה, הבהירו כי "החלטה כזאת שומטת את הבסיס המשותף בין הרשויות שהיה מוסכם לאורך השנים ועומדת בסתירה לאמירתו המפורשת של הנשיא לשעבר אהרון ברק: 'הכנסת רשאית לקבוע בחוק יסוד שאין ביקורת שיפוטית חוקתית, ובית המשפט לא יוכל להפוך קביעה זו. אם בית-משפט יפסול חוק בטענה שהוא איננו חוקתי, יכולה הכנסת לגבור על פסילה זו בהפיכת החוק שנפסל לחוק יסוד'".

עוד הוסיפו ראשי הקואליציה כי "הציבור בישראל נדרש כרגע לרגיעה, להידברות ולהסכמה. בזמן שכזה נדרשים אחריות ואיפוק מצד כלל הרשויות". ההודעה החריגה מצד ראשי הקואליציה, מגיעה שעות בודדות לאחר ששופטי בג"ץ הוציאו צו על תנאי בנוגע ל"חוק הנבצרות" שבמסגרתו הממשלה צריכה לנמק מדוע לא לדחות את החלת החוק. המשמעות היא שהחוק לא צפוי להיפסל, אך המהלך מקדם את העתירות שלב בדרך להכרעה, שבה ייתכן שייקבע כי החוק לא יחול באופן מיידי.

לפי החלטת השופטים, המדינה נדרשת להשיב לצו עד אמצע ספטמבר, ובסוף החודש ידון בג"ץ שוב בעתירה בהרכב מורחב של 11 שופטים. למעשה, השופטים ביקשו מהמדינה להסביר למה שתחילת החוק לא תידחה, וזאת אחרי הטענות שהחוק פרסונלי וחוקק בגלל ראש הממשלה בנימין נתניהו.

ראש האופוזיציה יאיר לפיד מסר בתגובה להודעת ראשי הקואליציה כי "מה שהממשלה חוקקה לאחרונה אינם חוקי יסוד, אלא חוקים חפוזים, רשלניים ואנטי דמוקרטיים שהם קראו להם 'חוקי יסוד' ללא שום בסיס או הצדקה משפטית". הוא הוסיף כי "אם הממשלה רוצה שיכבדו את חוקי היסוד, שתחוקק אותם כמו שצריך - בהסכמה רחבה, בהליך תקין, בלי מניעים פרסונליים מושחתים העומדים מאחוריהם". לדבריו, "'חוק הנבצרות' ו'חוק הסבירות' אינם חוקי יסוד אמיתיים, הם עיוות גמור של הדמוקרטיה ושל הליך החקיקה התקין".

מובילי "כוח קפלן" מסרו כי "מדובר בהכרזת מלחמה על שומרי החוק בישראל. הקואליציה ונתניהו רוצים לגרור את ישראל למשבר חוקתי על מנת לשטח את בג"ץ באמצעות D-9. הם עומדים לגלות שבדרכם הולך להתייצב קיר ברזל של מיליוני ישראלים, ראשי כל המערכות הביטחוניות יחד עם סיוע ברור מארה"ב". במחאה הוסיפו כי "אם לא יקיימו פסיקות בג"ץ, ממשלת חורבן הבית תסיים את ימיה".

במטה המאבק מסרו כי "ארגון הפשע לא נח לרגע: האיום הרשמי ששלחה כעת הנהגת ממשלת החורבן אל עבר בית המשפט הוא לא פחות מהכרזת מלחמה נגד שלטון החוק ונגד כל אזרח בישראל". הם הוסיפו כי "אנחנו נלחם במטורפים האלה בכל הכוח ובכל האמצעים העומדים לרשותנו, ואנחנו ננצח". שר המשפטים לשעבר חה"כ גדעון סער מסר כי "האיום המאפיוזי של ראשי מפלגות הקואליציה על ביהמ"ש הוא ניסיון להכתיב את פסק הדין לשופטים. הרוב המוחלט של העם מתנגד לבריונות הזאת מכל וכל".

שופטת בית המשפט העליון אסתר חיות (צילום: הדס פרוש, פלאש 90)
ביקשו מהמדינה להסביר למה שתחילת החוק לא תידחה. נשיאת ביהמ"ש העליון אסתר חיות | צילום: הדס פרוש, פלאש 90

בשונה מהצו שהוציא בית המשפט, עמדת היועמ"שית גלי בהרה-מיארה הייתה שיש לפסול את החוק, ולא רק לדחות אותו. לצד זאת, היועמ"שית ציינה שתחולה מאוחרת של החוק תנטרל חלק מהקשיים שהתעוררו. השופטים ביקשו כי תצהירי התשובה של המדינה יוגשו עד ל-14 בספטמבר, ועיקרי הטיעון מטעם העותרים יוגשו לא יאוחר מ-20 בספטמבר. הדיון על החוק יתקיים בסוף החודש.

זמן קצר לפני ההודעה המשותפת של ראשי הקואליציה, אמר ראש הממשלה נתניהו בריאיון לרשת בלומברג כי הוא לא מתכוון לקדם את הרפורמה המשפטית במלואה כפי שהממשלה תכננה. במקום זאת, סיפר נתניהו כי יעצור אחרי שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, ו"יזנח" את שאר חלקי הרפורמה. "זה בערך מה שנשאר - כי את שאר הדברים אני לא חושב שעלינו לחוקק", אמר נתניהו.

כשנשאל לגבי הצעדים הבאים, אמר כי אלה יתייחסו בעיקר להרכב הוועדה לבחירת שופטים: "אני מתכוון לתת לזה לפחות עוד כמה חודשים, במטרה להגיע להסכמה נוספת, ככל הנראה על הרכב הוועדה". מדובר בריאיון ה-22 של נתניהו בחו"ל מבלי שהתראיין לתקשורת בישראל.

בהמשך אמר ראש הממשלה כי הוא מעוניין למצוא "נקודת איזון" בין הרשויות: "אני לא חושב שאנחנו צריכים לעבור ממצב קיצון אחד בו יש לנו את אחד מבתי המשפט האקטיביסטיים ביותר בעולם, למצב קיצון אחר בו הכנסת יכולה לבטל כל החלטה של בית המשפט העליון. צריך להיות איזון, זה האיזון שאנו מנסים להשיב". בליכוד הוציאו הבהרה בנוגע לראיון: "נתניהו הבהיר שהוא יעשה מאמץ גדול להגיע להסכמה עם האופוזיציה בנושא הוועדה לבחירת שופטים".