בעיר המתפתחת בישראל, חריש, שבה כמעט 35 אלף תושבים, יש גורם יציב שנמצא שם כמעט מההתחלה - העומד בראש, איש הליכוד יצחק קשת. לפני עשור, הספיקו לקשת 304 קולות בלבד כדי להיבחר, ומאז הוא עדיין מכהן.

אלא שנראה שעם צבירת הכוח של ראש העיר וצמיחת העיר, התפתחו להם תסמינים שמוכרים מערים אחרות: ניצול משאבים לצרכים אישיים, העסקת יועצים פיקטיביים ועוד. כעת, רגע לפני הבחירות המקומיות, כשהאוכלוסייה בעיר מגוונת ורחבה, קשת נערך לקראת בחירות נוספות.

חריש עמוק
ראש עיריית חריש, יצחק קשת

עובדי עירייה או עובדי ראש העיר?

בחודש שעבר נערך בחריש כנס השקת קמפיין הבחירות של יצחק קשת, אליו הוזמנו השרים אלי כהן ומירי רגב שבירכו אותו וייחלו לניצחונו בבחירות המקומיות. לצידם היו מאות מתושבי העיר. אולם מי שעמלו על הכנס מאחורי הקלעים היו דווקא עובדי העירייה. "עובד עירייה שאמור להיות במקום העבודה שלו, לשרת את התושב ולעשות את עבודתו, מנקה, מסדר, סוחב ודואג לכנס של ראש העיר, שזה אסור", מעיד א', מקורב לקשת.

"זו עבירה פלילית פר אקסלנס, לפי החוק", מסביר ד"ר מתן גוטמן, מומחה למשפט ציבורי ולשעבר רמ"ט מבקר המדינה. "כולם רואים שעירייה שלמה, רשות מקומית מתגייסת לטובתו של ראש העירייה. אז קודם כול, נפגע השוויון בבחירות, הדמוקרטיה נפגעת, טוהר הבחירות נפגע וכולם רואים שבעצם שלטון החוק לא שורר בעירייה הזאת. איפה שומרי הסף?".

היועץ המשפטי של העירייה אף התריע בפני העובדים שאסור להם להשתתף בכנס, אולם ראש העיר דאג להזמין אותם אישית, ואלו התייצבו בהמוניהם. נציגת ועד העובדים, נציגת כוח האדם, גם הגזברות ומחלקת ההנדסה הראו נוכחות, וזוהי רק רשימה חלקית.

לדברי ד"ר גוטמן, "אסור לפי הפסיקה של יושבי ראש ועדת הבחירות להשתתף בכנסים, אסור כמובן כשאתה עובד עירייה לעשות איזושהי פעולה בתוך העירייה, במשאבים העירוניים. לדוגמה, להזמין אנשים לכנס פעילים". אחרי כנס אישי בו נכחו עובדי עירייה רבים, עלה החשש בקרב ראש העיר ואנשיו שהתמונות והסרטונים מבפנים יסגירו אותם. "ראש העיר עושה את הדברים הללו במודע. הוא יודע מה אסור", אומר א'.

חריש עמוק
מודעות לקראת הבחירות לרשויות המקומיות בחריש

ניהול סיכונים

חריש עלתה לכותרות לאחרונה בשל חיכוך בין הציבור החרדי לחילוני סביב פתיחת המשחקייה בעיר בשבת. כבר בתחילת השנה, העירייה ביקשה למנות בפטור ממכרז יועץ מיוחד לניהול משברים מול האוכלוסייה החרדית. המומחה שמונה ללא מכרז הוא נחמן סלמון עם שכר של 140 אלף שקל לשנה. אלא שבחיפוש בגוגל לא נמצא מידע על אודותיו; אין לו לא אתר אינטרנט, או חברה פעילה.

מבדיקה שערכנו, נמצא כי נחמן סלמון עובד בבריכה. כשהתבקש לענות כיצד הדבר ייתכן, נימק סלמון: "אני עובד גם במקומות אחרים, הכול בסדר. יש לי שני עסקים. אני גם נותן שירות של ייעוץ משברים וייעוץ תקשורתי וגם עובד בבריכה".

לפני כחודשיים, ראש העירייה קיים דיון סגור עם יועציו ושם בדקו האם סיפורו של נחמן מהבריכה עלול לדלוף למועמדים המתחרים. באותו הדיון, אגב, היועצים גם ניסו להעריך האם עלולות לצוץ טענות כנגד ראש העיר על קשר עם עובדות עירייה. כמו כן, בסביבתו נטען כי נעשה ניסיון שלו לרכוש עיתון מקומי, "חריש טיים", באמצעות גורם נוסף.

"יש דברים שראש העיר מספר בעצמו ובקולו למקורביו ואומר: מזה אני חושש ומזה אני דואג וזה יכול לפגוע בי", מספר א'.

חריש עמוק
ראש עיריית חריש, יצחק קשת

תגובת יצחק קשת: "הקמת עיר כוללת התמודדות עם ניסיונות הכשלה מצד בעלי אינטרס שפועלים בשיטות אפלות, בייחוד בתקופת בחירות. ההזמנה לכנס הבחירות יצאה לכלל התושבים, ובהם נכללו בתום לב גם עובדים, העניין ייבדק ויתוקן. ראש העירייה שכר את המתנ"ס ואת הציוד במחיר מלא, ולכן היה רשאי להשתמש בהם. בעלי העיתון המקומי שפעל למכור את העיתון לראש העירייה סורב, וכאשר ביקש מתווך לבדוק זאת שוב - חש ראש העירייה מאוים מהרמיזות שייפגע אם לא ייעתר, ולכן ביקש לבחון את הדברים ומיסמס את הבקשה להעביר סכום גדול כמקדמה. נחמן סלומון נבחר באופן מקצועי וכדין כיועץ בסוגיות הקשורות לציבור החרדי, לאחר שהוכיח היכרות וידע הנדרשים לתפקיד, והוא מבצע את עבודתו בהתאם". 

תגובת בעלי חריש טיים: "נחשפתי לראשונה למידע בפנייתכם זו. אני דוחה מכל וכול את מעורבותו של העיתון מהפוליטיקה המקומית".

גילוי נאות: ד"ר מתן גוטמן מייצג את אחד המועמדים לראשות עיריית חריש