נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרן ברק הוציא הבוקר (ראשון) גילוי דעת בו הבהיר כי הוא מתנגד לחקיקה המשפטית. ברק ציין כי בניגוד לאמירות של גורמים פוליטיים שונים, בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, הוא מתנגד בכל תוקף לקידום הצעת החוק. "היא מאיימת לערער את שלטון החוק וזכויות היסוד של כל אדם בישראל", כתב.

"לאחרונה נוהגים גורמים פוליטיים מסוימים, ובהם גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, להסתמך עליי, כאילו אני מסכים או משלים עם הצעת החוק לביטול או צמצום עילת הסבירות", כתב ברק בגילוי הדעת. "ההסתמכות עליי, כדי להצדיק את הצעת החוק הזו, אינה ראויה ואינה נכונה, לכן אני רואה לנכון להעמיד דברים על דיוקם".

ברק המשיך: "אני מתנגד להצעת החוק לביטול או צמצום עילת הסבירות בכל תוקף, ומשוכנע כי ההצעה, אם תאושר על ידי הכנסת, תפגע באופן קשה בערכי היסוד של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית". לדברי ברק, ההצעה מאיימת לערער את שלטון החוק, המינהל התקין, טוהר המידות בשלטון וזכויות היסוד של כל אדם בישראל.

נשיא ביהמ"ש העליון בדימוס, פרופ' אהרן ברק (צילום: חדשות 12)
ברק: "הצעת החוק מאיימת לערער על שלטון החוק" | צילום: חדשות 12

בשבוע שעבר קיים ראש הממשלה נתניהו מסיבת עיתונאים בה ציטט דברים שאמר ברק בטענה כי הוא תומך בהצעת החוק לביטול עילת הסבירות. בגילוי הדעת מהבוקר נשיא העליון לשעבר הדגיש כי הוא מתנגד לקידום החקיקה.

ההבהרה של סולברג

שופט בית המשפט העליון, נעם סולברג, פרסם ביום שני שעבר הבהרה בקשר להצעת החוק לביטול עילת הסבירות שמקדמת הקואליציה. "לא חשבתי על תיקון עילת הסיבורת בדרך של חקיקה", הסביר השופט, שהקואליציה טענה כי קידמה את המתווה שלו לצמצום עילת הסבירות. "חשבתי על מגמה שתבוא לידי ביטוי בפסיקה".

סולברג הוסיף: "בעבר ציינתי כי פרשנות, סבירות ומידתיות מזמנים אתגרים משמעותיים, ומחייבים אותנו להרחיב ולהעמיק את הדיון החשוב על אודות גבולותיו הראויים של שיקול הדעת השיפוטי". לאחר מכן, השופט סולברג הבהיר בהודעה נוספת שהוא לא נוקט כל עמדה ביחס להליכי החקיקה המתנהלים בימים האלה.