מזכיר הממשלה יוסי פוקס אמר הבוקר (חמישי) בריאיון לעיתון החרדי "משפחה" כי הממשלה תקדם חוק גיוס ש"יהיה חסין מביקורת שיפוטית". מאחורי דבריו עומדות מספר אפשרויות, שכבר עלו בעבר כפתרונות אופציונליים לסוגיית גיוס החרדים, אחת מהן אפילו נידונה כחלק מ"מתווה הנשיא" במאמצי ההידברות על המהפכה המשפטית. N12 עושה סדר - מה האפשרויות של הממשלה, והאם ניתן לחוקק הצעה "חסינה מביקורת"?

חוק יסוד: לימוד תורה

לפני קצת יותר משבוע ח"כ משה רוט (יהדות התורה) וחברי סיעתו הגישו "הצעת חוק יסוד: לימוד תורה", שקובעת כי מדובר "בערך יסוד של העם היהודי שייחשב כשירות משמעותי למען המדינה והעם". החוק הובטח לסיעות החרדיות בהסכמים הקואליציוניים כפתרון משפטי שנועד למנוע מבג"ץ לבטל את חוק הפטור מגיוס גם ללא פסקת התגברות.

למעשה, המטרה של החוק להפוך את ערך לימוד התורה למשמעותי מספיק כדי שייתן קונטרה לחוק יסוד אחר - כבוד האדם וחירותו. וכך, אם בג"ץ ייטה לפסול חוק גיוס שיחוקק מכוח חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, יהיה מול זה קונטרה של חוק יסוד: לימוד תורה שמציב את ערך הלימוד מול ערך השוויון.

ועדיין, גם אם יחוקק חוק כזה, לא בטוח שהוא יעניק חסינות משפטית. לגבי חוק יסוד הלאום למשל, בג"ץ קבע פרשנות מקיימת, כלומר פירוש אותו באופן שלא סתר את חוקי היסוד האחרים. אם עושים את אותו הדבר עם חוק יסוד לימוד התורה - אז ערך השוויון לא ייפול מול לימוד התורה, וכך חוק גיוס לא שוויוני עלול להיפסל בבג"ץ.

הפגנות הפלג הירושלמי (צילום: פלאש/90 )
הפגנות החרדים נגד גיוס, ארכיון | צילום: פלאש/90

פסקת התגברות

פסקת ההתגברות היא סעיף שמאפשר לכנסת ברוב שנקבע מראש להתגבר על החלטת בג"ץ אם זה יוביל לפסילת חוק. נזכיר כי המהלך נידון גם כחלק מהמהפכה המשפטית, ואחד הדיונים הנוקבים בנושא נסב סביב הרוב שבו הכנסת תוכל להתגבר על החלטות בג"ץ.

נתניהו במליאת הכנסת ואחריו חברי כנסת חרדים (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
אחת האפשרויות: לנסח חוק גיוס שיעבור את מבחן בג"ץ | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

באשר לחוק הגיוס נציין כי אחת האפשרויות שכבר עלו בעבר היא לחוקק פסקת התגברות ייעודית עבורו. כלומר, סעיף שיאפשר לכנסת ברוב מסוים להתגבר על החלטת בג"ץ בעניין חוק הגיוס. חשוב להעיר שגם חקיקת פסקת התגברות חשופה לביקורת שיפוטית של בג"ץ.

עם זאת, בריאיון שהעניק רה"מ נתניהו לוול סטריט ג'ורנל בשלהי חודש יוני, הוא הבהיר כי פסקת ההתגברות תישאר מחוץ לחקיקת המהפכה המשפטית.

חוק גיוס שונה

אפשרות נוספת, כפי שהוצע בעבר, היא לנסח חוק גיוס שונה, ששומר במידה מסוימת על ערך השוויון, באופן כזה שניתן להעריך שיהיה מקובל גם על בג"ץ. אפשרות שיכולה הקואליציה לנסות היא להציע מתווים אחרים שמצליחים לשמר הלכה למעשה שוויון, אבל עדיין מאפשרים פטור מגיוס לפחות לחלק מבני הישיבות.

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בכנסת כבר ניסו במהלך השנים לחוקק מתווים שיהיו מקובלים על בג"ץ, אך הדבר לא צלח. הנשיאה חיות, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

אמנם, בכנסת כבר ניסו במהלך השנים לחוקק מתווים שיהיו מקובלים על בג"ץ, אך הדבר לא צלח. הידוע שבהם הוא "חוק טל" שחוקק בשנת 2002, שאפשר פטור מגיוס לבחורי הישיבות בכפוף לקריטריונים, אבל נפסל בדעת רוב עשור לאחר מכן על ידי בג"ץ בטענה שאינו חוקתי. גם עניין מכסות הגיוס לא צלח בעבר את מבחן בג"ץ, וכעת יתכן שהממשלה תחשוב על פתרונות יצירתיים חדשים.

חוק גיוס כ"חוק יסוד"

נזכיר שבמסגרת מתווה הנשיא על המהפכה המשפטית, שבסופו של דבר לא התקבל, עלתה ההצעה לנסח חוק גיוס. במתווה הנשיא נכתב כי "יגובש מתווה מוסכם לשירות צבאי או לשירות לאומי אזרחי, שיחוקק כחוק יסוד ויהיה חסין מביקורת שיפוטית". עם זאת, בבית הנשיא לא פירטו מעבר לכך.

במצב כזה, אם אכן חוק גיוס "רגיל" יקבל את ההגדרה של חוק יסוד, בג"ץ יכול להעיר ש"הכנסת השתמשה לרעה בסמכותה להעביר חוקי יסוד", ולכן מדובר בחוק רגיל ולא כחלק ממארג חוקי היסוד.

הנשיא יצחק הרצוג וראש הממשלה בנימין נתניהו (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
במתווה הנשיא סיכמו על חוק גיוס "חסין מביקורת", הרצוג ונתניהו, ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90