4 ימים עברו מאז אישור החוק לביטול עילת הסבירות בכנסת, והארץ עדיין גועשת. ברחובות הפגנות ענק נגד ובעד המהפכה המשפטית, עימותים אלימים בין אזרחים לשוטרים ובכנסת - ויכוחים בלתי פוסקים על המשך החקיקה. גם בין הקואליציה לאופוזיציה, וגם בין חברי הממשלה לבין עצמם. אז האם האזרחים סומכים על הממשלה שתצליח לפתור את המשבר - ומה מטריד יותר את הציבור: כשירות הצבא או מלחמת אזרחים?

סקר אולפן שישי (צילום: החדשות 12)
מי יותר מתאים: לוין לפיד? | צילום: החדשות 12
סקר אולפן שישי (צילום: החדשות 12)
מי יותר מתאים: לוין או גנץ? | צילום: החדשות 12

לדעת הציבור, המתאים ביותר לעמוד בראשות הממשלה הוא רה"מ הנוכחי בנימין נתניהו - שזכה לתמיכה מ-39% מכלל הנשאלים - גם מול בני גנץ וגם מול יאיר לפיד. לעומתו, חה"כ לפיד נמצא מתאים לראשות הממשלה בקרב 29% מהנשאלים וחה"כ גנץ זכה לתמיכה של 36%. זאת לאחר שבסקר המנדטים הקודם עמד בשוויון עם רה"מ נתניהו, עם 38% התאמה לכל אחד.

עוד עולה מהסקר כי 36% ממצביעי גוש נתניהו רואים ביריב לוין כמתאים לראשות הממשלה, זאת לעומת 19% מכלל הנשאלים. כמו כן, שוויון בהתאמה לראשות ממשלה בין השר לוין לבני גנץ בעיניי מצביעי הליכוד. 

מי לדעתך שולט בממשלה (צילום: החדשות 12)
לדעת הציבור: מי שולט בממשלה? | צילום: החדשות 12

למעט הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, אף אחד מנבחרי הציבור לא זכה לדעת רוב חיובית על תפקודו בעת האחרונה. השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר קיבל את הציון הנמוך ביותר, עם 65% שסברו כי תפקודו סה"כ גרוע. אחריו ראש האופוזיציה יאיר לפיד עם 64%, ראש הממשלה נתניהו עם 59%, שר המשפטים לוין עם 57% ומפכ"ל המשטרה קובי שבתאי, עם 53%.

סקר אולפן שישי (צילום: החדשות 12)
ציוני השרים | צילום: החדשות 12
סקר אולפן שישי (צילום: החדשות 12)
ציונים האופוזיציה: לפיד עם 64% | צילום: החדשות 12
סקר אולפן שישי (צילום: החדשות 12)
ציוני מפכ"ל המשטרה, הנשיא והרמטכ"ל | צילום: החדשות 12

העומד בראשות הממשלה הוא אמנם רה"מ בנימין נתניהו, אך בפועל - 45% מהנשאלים סבורים כי מי ששולט בה באמת הם שר המשפטים יריב לוין והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. כמו כן, 62% מהנשאלים לא סומכים על הממשלה שתצליח לפתור את המשבר החברתי, הכלכלי והצבאי שנוצר בעקבות המהפכה המשפטית. 45% טענו שאינם סומכים על הממשלה כלל בנושא זה, לעומת 16% בלבד שסומכים עליה מאוד. 

המונים על כביש איילון  (צילום: אמנון חורש)
לא כלכלה ולא כשירות צה"ל: רוב הציבור חושש ממלחמת אזרחים | צילום: אמנון חורש

רבות דובר על המשבר הכלכלי שנגרם בעקבות החקיקה ועל הפגיעה בכשירות צה"ל כתוצאה ממכתבי הסרבנות שנשלחו בזה אחר זה. אך מהסקר עולה כי הנושא המטריד ביותר בעיני הציבור (39%) הוא דווקא החשש ממלחמת אזרחים. 28% מודאגים מהמשבר הכלכלי, 16% מאובדן כשירות הצבא ו-17% לא מוטרדים כלל.

מיד לאחר אישור החוק לביטול עילת הסבירות, ביהדות התורה הגישו את הצעת חוק יסוד: לימוד תורה, שנועדה להציב בשורה אחת את ערך לימוד התורה עם ערך השירות בצה"ל. רובם המכריע של הנשאלים (71%) השיבו כי הם מתנגדים לחוק זה, מתוכם 55% שמתנגדים נחרצות. לעומתם 11% מאוד תומכים ו-10% שדי תומכים.

בסקר מנדטים שפורסם ב-N12 לאחר החקיקה נמצא כי אילו הבחירות לכנסת היו נערכות לאחר אישור החוק לביטול עילת הסבירות - מפלגות הליכוד והמחנה הממלכתי היו זוכות ל-28 מנדטים כל אחת, כשהליכוד מתחזקת במנדט אחד מהסקר הקודם. יש עתיד תקבל 19 מנדטים ותהיה המפלגה השלישית בגודלה. אחריה תהיה ש"ס עם 10 מנדטים, הציונות הדתית עם 8. 

_OBJ

עוד עולה מהסקר כי יהדות התורה תקבל 7 מנדטים, ישראל ביתנו 6, חד"ש-תע"ל ורע"ם עם 5 מנדטים כל אחת ומפלגת מרצ עם 4. מתחת לאחוז החסימה נמצאות מפלגת בל"ד שמקבלת 2.6% מהקולות והעבודה שזוכה ל-2.1% בלבד.


מזמין הסקר: חברת החדשות

עורך הסקר: מדגם ייעוץ ומחקר בראשות מנו גבע

מועד איסוף הנתונים: 26.7.2023

אוכלוסיית המחקר: מדגם מייצג של כלל האוכלוסייה בישראל בגיל 18 ומעלה

מספר המשיבים בפועל: 509

טעות הדגימה המרבית: 4.4%+

שיטה סטטיסטית: הסקר בוצע בשיטות סטטיסטיות מקובלות

שיטת הדגימה: דגימת שכבות ובתוך השכבות דגימה אקראית

אופן ביצוע הסקר: אינטרנטי