שבוע פוליטי נפיץ בפתח, כשעל הפרק: צמצום עילת הסבירות, בחירת נציג לוועדה לבחירת שופטים – ו"יום השיבוש" הראשון של חודש יולי. המפגינים מאיימים לערוך צעדות ענק ולשבש את התנועה כבר משעות הבוקר. כמו כן, המוחים מתכוונים פעם נוספת להפגין בנתב"ג – ובמשטרה כבר נערכים במדיניות אכיפה חדשה. 

גורמים במשטרה מדגישים כי עיקר המטרה כעת היא למנוע את המראות שראינו בשבוע שעבר במוקדי ההפגנה השונים – ובראשם, נתב"ג. המשטרה מתכוונת לבקש מרשות שדות התעופה למנוע כניסה לטרמינל 3 מכל אדם שאין בידו כרטיס טיסה, כדי למנוע ממפגינים להיכנס למקום ולהפר את הסדר.

מדובר בצעד חריג, ועם זאת כפתרון המסתמן. המשטרה צפויה להגדיר אזור הפגנה מתוחם מול הטרמינל, שרק בו ניתן יהיה להפגין. לפי המשטרה, הפעם – מי שיחרוג ממתחם זה יעוכב או ייעצר. גורמים במשטרה מבהירים: נאפשר מחאה אך כל ניסיון לחסום כבישים ייתקל בתגובה מהירה ונחושה. 

המדיניות שהנהיג עד כה המפכ"ל קובי שבתאי צפויה להישמר בהפגנות הנוספות שמתוכננות בארץ ביום שלישי. אולם, צפוי שינוי בביצוע ובמודל שעל פיו יפעלו השוטרים בהפגנות הקרובות. מודל האכיפה החדש, יהיה דומה למודל האכיפה שראינו אמש בפיזור המפגינים המהיר מאיילון.

הפגנה, המהפכה המשפטית, איילון, חסימות, קפלן (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
הפגנה נגד המהפכה המשפטית | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90
הפגנה, המהפכה המשפטית, איילון, חסימות, קפלן (צילום: יוסי אלוני, פלאש 90)
מכת"זית באיילון: תיעוד מתוך ההפגנה נגד המהפכה המשפטית | צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

למרות האכיפה המסיבית, המפגינים עומדים על כך שההפגנות יתקיימו כמתוכנן – עד שעות הערב המאוחרות. לדבריהם, בנוסף לצעדות הענק, צפויות שביתות גם בחברות ההיי-טק, במשרדי עורכי דין ובקרב עובדי מקצועות בריאות. בנוסף, מעסיקים רבים יאפשרו לעובדיהם להיעדר מהעבודה כדי למחות: "עם ישראל לא יוותר על הדמוקרטיה", מסרו ארגוני המחאה.

כבר מחר חברי הכנסת עתידים להצביע בקריאה ראשונה על הצעת החוק לצמצום עילת הסבירות. הדיון במליאה ייפתח בשעה 16:00 והוא ככל הנראה יהיה ממושך וארוך, כשחברי האופוזיציה ימשכו את הזמן בניסיון לדחות את ההצבעה כמה שניתן.

בנימין נתניהו, דודי אמסלם, יריב לוין בישיבת הממשלה (צילום: רויטרס)
בנימין נתניהו, דודי אמסלם ויריב לוין בישיבת ממשלה | צילום: רויטרס

לפי ההצעה עליה הכנסת תצביע, בית המשפט לא יוכל לבטל החלטות של נבחרי הציבור, בהתבסס על עילת הסבירות. הקואליציה אימצה את "מתווה סולברג", עליו כתב שופט בית המשפט העליון נעם סולברג, והייעוץ המשפטי התנגד בתוקף לקידום החוק שלטענתם מעורר קשיים ופוגע בערכים דמוקרטיים.