ראש ממשלת לוב עבד אל-חמיד א-דבייבה הגיע היום (שני) לשגרירות הפלסטינית בטריפולי, והתחייב שלא יוביל לנורמליזציה עם ישראל. א-דבייבה הוסיף שלא ידע על הפגישה של שרת החוץ שלו עם שר החוץ כהן, אך בסוכנות הידיעות AP דיווחו שהוא ידע על הפגישה, וגם שרת החוץ נג'לה אל-מנגוש טענה שראש הממשלה ביקש ממנה במפורש לקיים את המגעים.

סערת פגישת שרי החוץ של ישראל ולוב - סיקור N12

התחייבותו של ראש הממשלה לא לקיים קשרים דיפלומטיים עם ישראל מגיעה לאחר שפיטר את שרת החוץ שלו, ובעקבות הפגנות שפרצו בלוב במחאה על הפגישה בין שרי החוץ. מפגינים הסתערו על משרד החוץ, הציתו צמיגים, דגלי ישראל ואת ביתו של ראש הממשלה, וקראו להפלת הממשלה.

נג׳לא אלמנקוש, אלי כהן, עבד אל-חמיד דבייבה (צילום: פלאש 90)
כהן, אל-מנגוש וא-דבייבה | צילום: פלאש 90

על פי דיווחים מלוב, ראש הממשלה הביע נכונות לקדם נורמליזציה עם ישראל כבר בפגישה עם ראש ה-CIA ביל ברנס בינואר 2023, אך חשש מאוד מהתנגדות ציבורית רחבה. ב-AP דיווחו שלאחר הפגישה בין שרי החוץ, אל-מנגוש תידרכה את ראש ממשלתה ישירות עם חזרתה לטריפולי, ושהפגישה הזאת הייתה למעשה שיאה של מסכת מאמצים דיפלומטיים בהובלת ארה"ב לצרף את לוב למדינות שמכוננות יחסים דיפלומטיים עם ישראל.

לאחר פרסום הפגישה וההפגנות ברחובות לוב, מיהרה הממשלה הלובית לגנות את הפגישה ולנסות למזער נזקים. ראש הממשלה פיטר את שרת החוץ, שנמלטה לטורקיה, ומשרד החוץ הלובי הכחיש את ההתקרבות ביחסים וכינה את הפגישה "מקרית ובלתי רשמית".

הפגנות בלוב לאחר המפגש בין שרי החוץ של לוב וישראל (צילום: AP)
המהומות בלוב לאחר הפגישה | צילום: AP
אלי כהן (צילום: יוסי אלוני, פלאש 90)
ביקורת חריפה במשרד החוץ נגד כהן | צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

בישראל עוררה הפגישה סערה אחרת, וגורמים במשרד החוץ תקפו את שר החוץ כהן על כך שפרסם בפומבי את דבר הפגישה: "מה שקורה עכשיו הוא תרחיש שמסיג אותנו לאחור באופן דרמטי. מה יחשבו מדינות שרוצות להתקרב אלינו? שאי אפשר לסמוך על החשאיות הישראלית? זו הפרת קודים דיפלומטיים בסיסיים. חובבנות לשמה. אנחנו במבוכה נוראית. האמינות של מדינת ישראל נפגעה פגיעה אנושה".

מנגד, גורמים מדיניים טוענים שהפגישה לא הייתה סודית, והייתה אמורה להתפרסם בשלב מסוים. מוקדם יותר היום כהן שגורמים אחרים הם אלו שהדליפו את קיום הפגישה, עוד לפני שפירסם הודעה רשמית.