השר לשעבר דוד לוי, בן ה-85, אושפז הלילה (בין רביעי לחמישי) ביחידה לטיפול נמרץ לב בהדסה עין כרם. מצבו יציב והוא נמצא בהכרה מלאה. השר לשעבר מלווה בבני משפחתו. לוי אושפז לאחר סדרת טיפולים שעבר בעת האחרונה, לטיפול בבעיות לב וכליות.

לוי, זוכה פרס ישראל על מפעל חיים ואביה של השרה לשעבר אורלי לוי-אבקסיס, נחשב לאחד הפוליטיקאים המשמעותיים ביותר במדינת ישראל. הוא כיהן כ-20 שנה כשר בממשלו שונות והיה חבר כנסת מטעם מפלגת הליכוד. "דוד לוי הוא ההחמצה הכי גדולה של הפוליטיקה הישראלית, בטח של הליכוד", אמר פרופ' סמי שלום שטרית בכתבה אמר פרופ' סמי שלום שטרית בכתבה ששודרה ב"אולפן שישי" לרגל יציאת סרט תיעודי על לוי. העיתונאי ניסים משעל הוסיף כי "הוא היה יכול להיות ראש ממשלה טוב, אבל לא נתנו... לא עלה על דל מחשבתם".

בעיניי רבים, לוי נחשב לאחד הפספוסים הגדולים ביותר של הפוליטיקה הישראלית. לצד בגין, הוא הסמל הגדול של מהפך 77' ומי שהפך את הליכוד לבית של "ישראל השנייה". אולם, מהר מאוד אחרי ההישג, בליכוד הראו לו שגם לבית הזה יש תקרת זכוכית למזרחים. החל בגזענות, בדיחות והשפלות שספג - ועד עקיצה אחת מרה"מ נתניהו, שהאשים אותו בשידור חי שהוא "מוקף פושעים".

"אני חושבת שאבא הוא פספוס", אמרה בתו, אורלי לוי-אבקסיס בהקרנת הבכורה של סרט התיעודי שנעשה על חייו. "כל הכישורים, כל היכולות, כל הניסיון - ואתה רואה את הקומון סנס שלו, אבל זה היה בתקופה שהגזענות הרימה ראש. יש אנשים שחולים עדיין במחלה הזו".

מהעלייה ועד החיבור לבגין

לוי עלה מרבאט בגיל 19 היישר למעברה בבית שאן. בתחילה, כמו רוב תושבי העיירה, עבד במפעלים ובשדות של הקיבוצים בסביבה. אחרי שארגן שביתה בדרישה למים נקיים לעובדים, הוכנס לרשימה שחורה: "בכל מקום שאליו הופניתי לא הייתה עבודה בשבילי, אז חיפשתי פרנסתי במקום אחר", הוא מספר בסרט החדש.

יצחק שמיר. יחסים מתוחים (צילום: הרמן חנניה, לע"מ, חדשות)
יצחק שמיר עם דוד לוי | צילום: הרמן חנניה, לע"מ, חדשות

הוא הלך לעבוד בבניין בתל אביב, ובעבודה ובנסיעות לבית שאן הוא החל להבין את הפערים העצומים בחברה: "אמרתי שצריך להיאבק, צריך להילחם". לוי מתחיל להוביל מאבקי עובדים בבית שאן ומושך את תשומת ליבו של מנחם בגין, מנהיג מפלגת חירות. עד סוף שנות ה-60 הייתה זו מפלגה קטנה של זקני מחתרות האצ"ל והלח"י, ורוב בני עדות המזרח הצביעו למפא"י. בגין זיהה את הפוטנציאל של הצעיר מבית שאן, שנבחר לכנסת ב-1969. 

"כשבאו להתקין את הטלפון הראשון בבית שאן זה בבית שלי כחבר כנסת, לאחר מכן שירות לציבור - כל מי שצריך משהו בא לטלפון של דוד", הוא נזכר. בכתבה ששודרה אז סיפרו: "הטלפון מבשר על הצלחותיו של דוד לוי, האיש שצבר כוח מפתיע במשך זמן כה קצר והפך למנהיג העדה".