חקיקת המהפכה המשפטית: בחסות בית הנשיא מתנהלים לאחרונה מגעים קדחתניים בין הקואליציה והאופוזיציה בעניין ריכוך עילת הסבירות, הקפאת מבנה הוועדה לבחירת שופטים וחוק היועמ"שים, כך דיווחנו הערב (שני) ב"שש עם עודד בן עמי".

המגעים בין הצדדים חודשו בפגרת הכנסת, לקראת הדיונים בבג"ץ על העתירות שהוגשו.

מדובר על הקפאה לתקופה מוסכמת של שנה, פחות או יותר. נדגיש כי המגעים קיימים אך לעת עתה אין לדעת לאן יובילו.

לפני כשבועיים דיווחנו שבבית הנשיא לא ויתרו על הניסיון להגיע להסכם פשרה. הנשיא הרצוג מעורב במתווה חדש, שכבר הועבר לחלק מהצדדים, לפיו הקואליציה תמשוך את חוק ביטול עילת הסבירות וריכוכו. כמו כן, לפי אותו מתווה שר המשפטים המכהן יוכל לבחור את אחד מהשופטים שיכהנו בוועדה לבחירת שופטים. שאר חלקי הרפורמה, על פי ההצעה, יקודמו בהסכמה רחבה.

מבית הנשיא נמסר בתגובה: "בשבועות האחרונים מקיים נשיא המדינה מאמץ מיוחד על מנת למנוע משבר חוקתי ולהביא לפתרון שישמור על הדמוקרטיה ואחדות העם בישראל. כחלק מהמאמצים מקיים הנשיא שיחות עם ראשי הקואליציה והאופוזיציה במטרה להביא לדיאלוג שיביא להסכמות רחבות. יודגש כי טרם הושגו הסכמות והנשיא ימשיך במאמציו".

הפגנה נגד המהפכה המשפטית בתל אביב (צילום: רויטרס)
הפגנה נגד המהפכה המשפטית בתל אביב בחודש יולי האחרון | צילום: רויטרס

ב"כוח קפלן" הגיבו על הדיווח: "אנו קוראים ללפיד וגנץ להודיע עוד היום שלא יקיימו כל הידברות עם ממשלת החורבן. אין לכם מנדט לפשרה רעה על הדמוקרטיה שתנרמל קרוב ל 225 חוקי דיקטטורה, תציל את נתניהו, תעניק לגיטימציה לממשלת החורבן בראשותו ותקדם את חזונו לדיקטטורה בחסות 'ההסכמות'".

גם 1340 יוצאי מערך המבצעים המיוחדים באמ"ן שמתנגדים למהפכה המשפטית הגיבו: "במסגרת הפשרה הרעה 2 חוקי הפיכה יוקפאו, אבל הקואליציה תוכל להמשיך לחוקק את שאר 223 חוקי ההפיכה, ותוכל להמשיך לתקוף את בג"ץ ושומרות הסף ולצפצף עליהם ועל שלטון החוק. זוהי מלכודת טיפוסית: רק נתניהו, לוין ורוטמן ירוויחו מזה, כי אז בג"ץ יעדיף החודש שלא לגעת בסוגיות הליבה האלה. כל הידברות שהיא תתאפשר אך ורק לאחר גניזה מלאה של כל 225 חוקי ההפיכה המטורפת".

החוק להחלשת היועצים המשפטיים

לפי סעיפי הצעת החוק שהונחה על שולחן הכנסת בחודש יוני, עמדת היועצים המשפטיים לא תהיה מחייבת. במקרה של מחלוקת בין השר לייעוץ המשפטי, השר יוכל לקבוע מה תהיה העמדה שתוצג בבית המשפט מטעמו. בנוסף, אופן מינוי היועצים המשפטיים ייקבע בוועדת החוקה. מדובר במהלך דרמטי, שכן היועמ"שים הם שומרי הסף הבוחנים כל החלטה שמתקבלת בממשלה. החלטות שרובן לא מגיעות לכותרות ולידיעת הציבור הרחב.

ביטול עילת הסבירות

לפי התיקון לחוק יסוד: השפיטה שאושר בכנסת רגע לפני היציאה לפגרה, בית המשפט העליון לא יוכל לפסול החלטות של הממשלה בנימוק של "חוסר סבירות קיצוני". ב-12.9 עתיד בג"ץ לדון בעתירה שדורשת לפסול את התיקון לחוק, בהרכב מורחב של 15 שופטים. אתמול פרסמה היועמ"שית את עמדת המדינה הרשמית לקראת הדיון - וקראה לפסול אותו:  "בשל פגיעתו הקשה של התיקון בציבור והשלכותיו החמורות על הפרדת הרשויות, שלטון החוק וזכויות הפרט - אין מנוס מלהכריז על ביטולו".

שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים

ב-21 במרץ אישרה סיעת הליכוד "ריכוך" לחוק, לפיו יהיו בוועדה 11 חברים - 3 שרים, 3 חברי כנסת מהקואליציה, 3 שופטים ושני חברי כנסת מהאופוזיציה. כך, לקואליציה יהיו 6 חברים מתוך 11. החוק אושר בוועדת החוקה לקריאה שנייה ושלישית ב-27 במרץ.  בחודש שעבר התראיין רה"מ לכלי תקשורת זרים וטען ששיש רק עוד שינוי אחד שהוא מתכוון לעשות, והוא בוועדה לבחירת שופטים אך לא פירט מה הוא.