סיעות הכנסת ה-25 התכנסו היום (שני) כמדי שבוע לישיבות סיעה, כשבמקביל דנים בוועדת החוקה שלהכנסת בהסתייגויות שהוגשו להצעת החוק לביטול עילת הסבירות. מחר יקיימו ארגוני המחאה "יום התנגדות", כשבמסגרתו צפויים שיבושים ברציפי הרכבת ובצמתים מרכזיים ברחבי הארץ.

רה"מ נתניהו התייחס הבוקר בישיבת הממשלה, לאחר שזו נדחתה בעקבות אשפוזו, לחקיקת ביטול עילת הסבירות שנמצאת בשלביה האחרונים: "כולנו דואגים לעתיד המדינה שלנו, נושאים בגאווה את הדגל שלנו, כולנו נאבקים לשמור על ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית וכולנו יודעים שאין לנו מדינה אחרת, אבל אנו חלוקים על הדרך כיצד לעשות זאת - ובדיוק בשביל זה הלכנו לקלפי". עוד הוסיף: "בדמוקרטיה, הצבא כפוף לממשלה הנבחרת ולא להפך, ההסתה לסרבנות והסרבנות עצמה מנוגדות לדמוקרטיה ומנוגדות לחוק".

המחנה הממלכתי

יו״ר המחנה הממלכתי בני גנץ פנה בשאלה בפתח דבריו לנתניהו: "איך אינך שומע את זעקת מחצית מהעם? וגם אם אינך מסכים – איך אינך ער לפחדים, לאנשים ששואלים את עצמם אם יוכלו לגדל פה את ילדיהם? איך עיניך רואות את הטייסים, הלוחמים מכל יחידות השדה, ואנשי המודיעין שהקדישו ומקדישים את חייהם למען המדינה, אנשים שאתה מכיר כל כך טוב את פועלם – ולבך לא יוצא אליהם? אדוני ראש הממשלה, גם אם אתה סבור שהחקיקה שאתה מביא נכונה – מדוע אינך מדבר לעם כולו?".

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
בני גנץ | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

עוד אמר על נתניהו: "רה"מ, אני מאחל לך בריאות טובה ואריכות ימים – אבל הימים האלו מביאים אותי למסקנה שליבך נאטם לעם ישראל. עוד לא מאוחר לעצור ולחזור להידברות. מנהיג חייב לקבל החלטות קשות – וזה הזמן לקבל אותן. נתניהו, אל תקרע את העם".

גנץ התייחס בנאומו גם להודעת של אנשי מילואים על הפסקת התייצבות: "אני מבקש לפנות לאחיי הלוחמים – אני מבין מאוד את כאבכם. הלב שלכם במקום הנכון, האומץ שלכם בשדה הקרב, ערכי צה"ל ואהבת המולדת לנגד עיניכם. אני קורא לכם למרות הקושי והפחד העצומים: המשיכו בשליחות ובמאבק על המדינה הזו, והמשיכו להילחם עבורה גם מול אויבינו". מהליכוד השיבו: "מעריכים את ההתייצבות של גנץ ואייזנקוט ולפניהם של אשכנזי- שלושה רמטכ״לים לשעבר- נגד הסרבנות שמאיימת על ביטחונם של כל אזרחי ישראל".

יש עתיד

ראש האופוזיציה יאיר לפיד אמר בפתח ישיבת סיעת יש עתיד: "ממשלת ישראל מובילה אותנו לאסון לאומי, ומסרבת להכיר בזה. ההבדל בין דמוקרטיה לדיקטטורה הוא לא מסובך. בדיקטטורה הממשלה יכולה לעשות מה שהיא רוצה, בדמוקרטיה לא. במדינה דמוקרטית הממשלה צריכה להתחשב בחוק, היא צריכה להתחשב בעובדות".

 הציונות הדתית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התייחס לקידום החקיקה: "מתווה הסבירות שהציע בעבר שופט בית המשפט העליון סולברג הוא המתווה שאנחנו מקדמים. אני רוצה להזכיר שבעבר הלא רחוק – חה"כ גדעון סער תמך בצמצום עילת הסבירות, חה"כ יאיר לפיד מתח עליה ביקורת ואפילו אהרן ברק שמע את הרצאתו של השופט סולברג והסכים לה".

בצלאל סמוטריץ' בישיבת סיעה (צילום: ערוץ הכנסת)
סמוטריץ': "השלב הבא בחקיקה צריך להיות השינוי בהרכב הוועדה לבחירת השופטים" | צילום: ערוץ הכנסת

"אנחנו נמצאים בשיאו של טירלול מוחלט של מובילי המחאה שגוררים אחריהם את האופוזיציה כולה, שבאופי החלש של ראשיה לא מסוגלים לגדל עמוד שדרה ולעמוד מול חבורת הקיצוניים שמובילה המחאה ולנהוג כאופוזיציה אחראית. במקום אופוזיציה לממשלה – הם נוהגים כאופוזיציה למדינה", אמר סמוטריץ'. "שיח הסרבנות הוא שיח פסול שמסכן את ביטחונה של מדינת ישראל. אני רוצה לברך את חה"כ על הצטרפותו לקריאה נגד הסרבנות הפוליטית".

עוד הדגיש השר סמוטריץ': "יש הסכמה בין כל ראשי הקואליציה שהשלב הבא בחקיקה צריך להיות השינוי בהרכב הוועדה לבחירת השופטים".