חידוש חקיקת המהפכה המשפטית הביא את הקואליציה לאחד השבועות הפוליטיים החשובים עבורה. על הפרק - צמצום עילת הסבירות ובחירת נציג לוועדה לבחירת שופטים. גם המחאה צפויה לתפוס כותרות השבוע, כשביום שלישי מתכננים המפגינים יום התנגדות נוסף. כבר הבוקר (ראשון) - הממשלה תקשה על היועמ"שית עם שאלות על מדיניות האכיפה בהפגנות.

השבוע הקרוב - הלו"ז המלא 

  • היום - הממשלה תדון עם היועמ"שית על מדיניות אכיפת החוק בהפגנות.
  • מחר - הכנסת תצביע על הצעת החוק לצמצום עילת הסבירות.
  • שלישי - ארגוני המחאה מתכננים "יום התנגדות".
  • רביעי - הכנסת תצביע על בחירת נציג נוסף לוועדה לבחירת שופטים.

לקראת השבוע הפוליטי הדרמטי, ראש האופוזיציה יאיר לפיד העריך הבוקר כי בקואליציה יהיו מי שיפילו את הצעת החוק לצמצום עילת הסבירות. לדבריו, ישנם חברים בקואליציה שלא יתמכו בחוק בקריאה שנייה ושלישית: "על בסיס שיחות אני מקווה שיהיו מי שיגידו: 'עד כאן, אנחנו לא ניתן יד להרס של החברה הישראלית'".

 "יש בקואליציה אנשים הגונים ואחראיים", המשיך לפיד בריאיון בגלצ. "אנחנו כמובן מדברים איתם בשקט. אני מקווה שהם ייעדרו לקראת אישור החוק, או שהם יודיעו מראש שהם מתנגדים". עם זאת, הוא אמר כי בקריאה הראשונה של החוק, שתיערך מחר, הוא לא חושב שיהיו "עריקים" בקרב הקואליציה.

צעדת המחאה מכיכר הבימה  (צילום: אלון קורנגרין)
לפיד: "אם החוק יעבור זו תהיה הפגיעה הדרמטית הראשונה בדמוקרטיה" | צילום: אלון קורנגרין

בין חקיקה למחאה: השבוע הפוליטי שלפנינו

צמצום עילת הסבירות עולה להצבעה במליאה

חברי הכנסת עתידים להצביע מחר בקריאה ראשונה על הצעת החוק לצמצום עילת הסבירות. הדיון במליאה ייפתח בשעה 16:00 והוא ככל הנראה יהיה ממושך וארוך, כשחברי האופוזיציה ימשכו את הזמן בניסיון לדחות את ההצבעה כמה שניתן. 

יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
הייעוץ המשפטי התנגד להצעת החוק | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפי ההצעה עליה הכנסת תצביע, בית המשפט לא יוכל לבטל החלטות של נבחרי הציבור, בהתבסס על עילת הסבירות. הקואליציה אימצה את "מתווה סולברג", עליו כתב שופט בית המשפט העליון נעם סולברג, והייעוץ המשפטי התנגד בתוקף לקידום החוק שלטענתם מעורר קשיים ופוגע בערכים דמוקרטיים. 

החקיקה - והמחאה

המפגינים נגד המהפכה המשפטית מתכננים לקיים ביום שלישי "יום התנגדות", שבמסגרתו יערכו הפגנות, צעדות וייתכנו שיבושים החל משעות הבוקר. "אם החקיקה אכן תעבור בשני", הזהירו המפגינים. "יום שלישי הקרוב יוכרז כיום ההתנגדות הראשון לחודש יולי".

המוחים מתכוונים פעם נוספת להפגין בנתב"ג, ולצאת לצעדות מאורגנות בשעות הערב. לדבריהם, מעסיקים וחברות בתחום ההיי-טק ומקצועות הבריאות, כמו גם משרדי עורכי דין, הודיעו כי יאפשרו לעובדיהם להיעדר מהעבודה כדי למחות. "עם ישראל לא יוותר על הדמוקרטיה שלו", מסרו ארגוני המחאה.

שקמה ברסלר ומפגינות לאחר הדחת עמי אשד (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
נערכים ליום שיבוש נוסף | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

ברביעי: בחירת נציג לוועדה לבחירת שופטים

סוגיית הוועדה לבחירת שופטים הביאה לפיצוץ שיחות ההידברות בבית הנשיא. ביום רביעי הכנסת תתכנס לבחור את הנציג הנוסף מטעמה לוועדה, אחרי שבבחירות שנערכו בחודש שעבר נבחרה נציגת האופוזיציה קארין אלהרר מיש עתיד.

הבחירות הקודמות לוועדה הביאו למחלוקות גם בתוך הקואליציה, שבה היו מי שדרשו למנות שני נציגים לוועדה מטעמם, בניגוד לנוהג לפיו נבחר נציג קואליציה אחד ונציג אופוזיציה. הקואליציה צפויה לבחור בחבר הכנסת יצחק קרויזר מעוצמה יהודית לכהן כנציג נוסף בוועדה.

בדרך לעימות עם היועמ"שית?

הממשלה תתכנס היום לישיבתה השבועית, כשהיא צפויה לערוך דיון עם היועמ"שית על מדיניות אכיפת החוק בהפגנות נגד המהפכה המשפטית. גלי בהרב-מיארה תידרש לספק נתונים על המעצרים שבוצעו וכתבי האישום שהוגשו, ובנוסף תתבקש להציג נתונים השוואתיים על הטיפול בחסימות כבישים במחאות השונות בשנים האחרונות.

היועמ"שית גלי בהרב מיארה בטקס הכניסה לתפקיד (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
תידרש לספק תשובות. גלי בהרב-מיארה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

היועמ"שית תקפה את הממשלה בתגובה על הכוונה לקיים דיון בנושא. "קיום הדיון במתכונת האמורה, בעיתוי הנוכחי, בעיצומה של מחאה נגד מדיניות הממשלה ושריה, מעורר קושי רב". כתבה בהרב-מיארה. "הממשלה צריכה להקפיד הקפדה יתרה ולהימנע מפעולות שיש בהן כדי להתפרש כניסיון להשפיע באופן לא לגיטימי על שיקול הדעת המקצועי של גורמי אכיפת החוק".