קרב גרסאות מתנהל הבוקר (שני) בתוך משרד החוץ עצמו בנוגע למי אחראי למשבר הדיפלומטי שנוצר בעקבות הודעת השר אלי כהן על פגישה עם מקבילתו בלוב. למרות זאת, המשרד לא העביר אף תגובה רשמית.

סערת פגישת שרי החוץ של ישראל ולוב - סיקור N12

גורמים במשרד החוץ תקפו את העומד בראשו. "מה שקורה עכשיו הוא תרחיש שמסיג אותנו לאחור באופן דרמטי", אמרו הגורמים ל-N12. "מה יחשבו מדינות שרוצות להתקרב אלינו? שאי אפשר לסמוך על החשאיות הישראלית? זו הפרת קודים דיפלומטיים בסיסיים. חובבנות לשמה. חשבנו שזה נגמר באמירה של בן גביר ובאה המכה מכיוון אחר. אנחנו במבוכה נוראית. האמינות של מדינת ישראל נפגעה פגיעה אנושה".

שרת החוץ של לוב נג׳לא אלמנקוש (צילום: רויטרס)
שרת החוץ של לוב נג׳לא אלמנקוש | צילום: רויטרס

בתוך כך, משרד החוץ הלובי הוציא הודעה כי ראש הממשלה הלובי הוא שנתן אור ירוק לשרת החוץ בכדי לפגוש את שר החוץ הישראלי. מסתבר שלאחר שמשרד החוץ צייץ את דבר הפגישה בשפה הערבית בחשבונות הרשמיים שלו, הגיעה בקשה דחופה מהצד הלובי למחוק את ההודעה. זה אכן קרה, אלא שההודעה כבר הופצה בכלי התקשורת בעברית ובערבית והובילה להפגנות סוערות בלוב, שעל פי הדיווחים הובילו להשעייתה של השרה נג'לא אלמנקוש ולהימלטותה לטורקיה. הרכבת יצאה מהתחנה וההתפתחויות בלוב החלו להסתעף.

גורם בכיר במשרד החוץ, לעומת זאת, טען הבוקר ש"הפגישה הייתה מתואמת בדרגים הבכירים ביותר" ותוכננה להתפרסם, אבל עוד לא היה סיכום על מתי. גורמים מדיניים אמרו בשיחה עם N12 שהוחלט להוציא את ההודעה החגיגית שהופצה אתמול בערב כי שני כתבים ישראלים הגיעו למידע, "אחד עם מידע מאוד קונקרטי והשני עם מידע פחות קונקרטי" ואז הוחלט לצאת לכולם.

עוד טענו הגורמים המדיניים שהעבירו את המסר ללוב טרם פרסום ההודעה הרשמית. העברנו להם את המסר מראש שנפרסם כי עיתונאים יודעים על זה. לטענת ה"אגביות" שנשמעת מהצד הלובי, הגורמים המדיניים מתעקשים: זו הייתה פגישה של שעתיים שתואמה מראש באיטליה. 

הסערה בלוב - והגינויים בישראל

שעות לאחר הפצת ההודעה הרשמית של משרד החוץ, ראש ממשלת לוב עבד אל-חמיד א-דבייבה החליט להשעות את שרת החוץ נג'לא אלמנקוש ועל פתיחת חקירה "כאמצעי זהירות". מפגינים נגד הפגישה הסתערו על בניין משרד החוץ בלוב, שרפו דגלי ישראל וקראו להפיל את הממשלה, ונקבע כינוס חירום של הפרלמנט הלובי לדון בפגישה עם כהן, שהוגדרה כ"פשע נגד העם הלובי".

גם במשרד החוץ של לוב פרסמו בלילה הצהרה שבה גינו בחריפות את הפגישה, בניסיון למזער נזקים פנימיים ומול העולם הערבי.

מהומות בלוב
המהומות בלוב

בבוקר גינו את הצעד גם במערכת הפוליטית בישראל. "בשביל כתבה בעיתון שר החוץ אלי כהן הדליף את הפגישה עם השרה הלובית וגרם נזק מדיני חמור לישראל שירתיע מנהיגים בעולם הערבי להתקרב אלינו", אמרו ל-N12 בכירים בממשלה. "וזה מעבר לנזק האישי העצום שהוא גרם לשרה הלובית בשביל לקבל יח"צ. התנהלות חסרת אחריות וחובבנית של פוליטיקאי רודף פרסום שמוכן להקריב את האינטרס של המדינה בשביל האינטרס הפוליטי שלו".

כמובן שגם באופוזיציה גינו את המהלך. "כראש ממשלה וכשר חוץ יש פגישות ושיחות שערכתי שאיש לא יידע עליהן לעולם. ניהול מדיניות חוץ של מדינה כמו ישראל הוא אירוע מורכב ולעתים נפיץ שצריך לנהל בזהירות ובחוכמה", אמר ראש האופוזיציה ח"כ לפיד.

"פגישות חשאיות שמעולם לא דלפו בנו את היחסים שהפכו עם השנים להסכמים היסטוריים עם מדינות האזור", הוסיף ראש הממשלה ושר החוץ לשעבר. "זה לא מה שקורה עכשיו. מדינות העולם מסתכלות הבוקר על ההדלפה חסרת האחריות של פגישת שרי החוץ ישראל - לוב, ושואלות את עצמן: זו מדינה שאפשר לנהל איתה יחסי חוץ? זו מדינה שאפשר לסמוך עליה?".