לקראת משבר בקואליציה? הכנס הבא בכנסת יעמוד בסימן חוק הגיוס, כפי שהובטח לחרדים: פטור מלא משירות חובה בצה"ל. בנוסף, הובטח שהחוק לא יאפשר ביקורת שיפוטית - שעשוי להוביל לפסילתו. כפי שפרסמנו הערב (חמישי) ב"המהדורה המרכזית", ראש הממשלה נתניהו מבין היטב שאלה שני צעדים מאוד שנויים במחלוקת, ולכן נבדקת מאחורי הקלעים אפשרות לרכך אותו. גורם בכיר ל"חדשות 12": "לא נסכים".

חוק הגיוס - סיקור N12

אחת האפשריות שנבחנו היא להכניס לתוך החקיקה הזו אלמנטים ממתווה הגיוס שהציעו בעבר יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ וחה"כ גדי איזנקוט, שלפי אחד מהם בנוסף לפטור משירות צבאי לחרדים תחול חובת התנדבות בקהילה - גם לחרדים וגם לערבים. אולם, הסיעות החרדיות דחו גם את ההצעה הזו.

לדברי גורמים בסיעות החרדיות, החוק סוכם איתם במסגרת ההסכמים הקואליציוניים ללא חובת התנדבות בקהילה. גורם חרדי בכיר אמר ל"חדשות 12": "לא נסכים אפילו ליום אחד של חובת התנדבות בקהילה, אנחנו דורשים את החקיקה כפי שרצינו". הם אכן מוכנים להוסיף סעיף של עידוד תמריצים להתנדבות בחוק, אך לא חובה כחוק וסנקציות למי שמפר זאת.

יואב גלנט, בצלאל סמוטריץ' (צילום: פלאש 90)
גלנט דורש מיליארדים לחיילים משרתי החובה, סמוטריץ' מסרב. ארכיון | צילום: פלאש 90

נדגיש כי מה שמסכן את אישורו של חוק הגיוס נכון לעכשיו, הוא אי-ההסכמות בין שר הביטחון גלנט לשר האוצר סמוטריץ'. גלנט התנה את החוק בהבאת חוק הוקרת השירות, שיעניק מיליארדים לחיילים משרתי החובה. אלא שר האוצר מסרב לבקשה, ולא מאפשר להעניק תקציב לטובת החוק. שר הביטחון גלנט אמר בדיון פנימי על החוק: "כדי להעביר את חוק הגיוס צריך להקצות מיליארדי שקלים נוספים כל שנה לטובת החיילים בשירות חובה".