הממשלה אישרה היום (שני) את הצעת החוק לבחירת רבני ערים, בישיבה מיוחדת שלא מן המניין - והסיפור החריג הזה הוא חלק ממערכה כוללת בין בן גביר לסמוטריץ' וש"ס, והוא עתיד להשפיע רבות גם על חילוניים.

מדובר ביוזמה משותפת של ש"ס והציונות הדתית שמטרתה לשנות את האופן שבו נבחרים רבני ערים ובכך תחליש את השפעת הרשות המקומית ותעניק יותר כוח למועצת הרבנות הראשית. בן גביר מתנגד לכך משום שהוא סבור שהחוק יובל למינוי רבנים חרדיים ולא ציוניים.

הרבנות הראשית, ירושלים (צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות)
הרבנות הראשית בירושלים, ארכיון | צילום: Yonatan Sindel/Flash90, חדשות

בן גביר הגיש בשבוע שעבר ערר על החוק כדי לדחות את ההצבעה עליו, אך אתמול בן גביר לא התייצב לישיבת הממשלה רק כדי שלא יוכלו להצביע בהיעדרו. אבל אריה דרעי, אמנם לא שר אך בעל השפעה רבה בממשלה, הפעיל את כל כוחו ודרש ישיבת ממשלה מיוחדת לנושא, שנקבעה להיום, כדי שיהיה אפשר להתקדם עם החוק עוד במושב הנוכחי. גם סמוטריץ' הגיש ערר, כדי שיהיה ניתן לדון בישיבה גם בלי בן גביר - שאכן לא הגיע לישיבה המיוחדת היום.

הסיבה היא שהחוק הזה חשוב כל כך ליו"ר ש"ס היא שמסתתרים בו עשרות רבות של מינויים - רבני ערים, שכונות, אזורים ומושבים, שש"ס הייתה מאוד מעוניינת לאייש ברבנים מטעמה.

איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ', ארכיון | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

בפועל, החוק משפיע יותר מכולם דווקא על החילונים - הדתיים הרי פחות זקוקים לשירותי רב העיר מפני שיש להם את הרבנים שלהם ממילא - שיקבלו רבני ערים בהנחתה מלמעלה בצמתים קריטיים בחייהם (חתונה, פטירת אדם קרוב), במקום רב שייבחר בהתאם לאופי המקומי. אבל בזמן שראשי הקואליציה שקועים עמוק במינויים האלו - אף אחד אחר לא מתעניין, וחבל.

השר לשירותי דת לשעבר, חה"כ מתן כהנא (המחנה הממלכתי), אמר כי "התקנות החדשות אותן העברתי נועדו בכדי למנוע מינויים פוליטיים. רב עיר צריך להיבחר על ידי התושבים שלו ואין כאן מקום למינויים פוליטיים בתפקיד חשוב כל כך. החקיקה אותה מקדמים סמוטריץ' ודרעי מעבירה את הכוח לבחירת רב העיר מהרשות המקומית לידיים של ש"ס".