מסע הבחירות לרשויות המקומיות שיתקיימו ב-30 באוקטובר כבר החל, ומועמדים ומועמדות רבים תלו שלטים, קיימו שיחות טלפון עם הבוחרים והבוחרות הפוטנציאליים, ופתחו בקמפיין במטרה שהציבור יבחר בהם. ובכל זאת - בימים האחרונים פני כמה מועמדות לראשות עירייה, ראשות מועצה, או לחברות ברשות מקומית, ביישובים שונים - הושחתו. 

בין המועמדות בבחירות המוניציפליות שפניהן הושחתו, אורנה ברביבאי, לשעבר שרה וח"כית מיש עתיד, שמתמודדות כיום על ראשות עיריית תל אביב יפו. בשיחה עם N12 אמרה ברביבאי כי השחתת הפנים של נשים מתמונות ושלטים ובכלל, "רק מדגישה את החשיבות שנשים תהיינה בכל מקום ובכל תפקיד". 

השחתת פני פוליטיקאיות בבחירות לרשויות המקומיות (צילום: צילומים מהרשתות החברתיות)
השחתת שילוט עם פניה של אורנה ברביבאי, מועמדת לראשות עיריית תל אביב | צילום: צילומים מהרשתות החברתיות

 

"אני חושבת שזו התגובה על שנשים לא נמצאות בדרגים הכי גבוהים, לפחות בכנסת או בממשלה. כשמבטלים את הרשות למעמד לקידום מעמד האישה כי חושבים שזה לא נדרש, בחסות הממשלה... זה בדיוק הביטוי של זה, וזה מתורגם קשה", טענה השרה לשעבר. "אין שום מקום, כולל העיר הליברלית תל אביב יפו, שמוגנת מהדבר הזה. מכאן אני חושבת שיש חשיבות עצומה גם לנוכחות של נשים בכל תפקיד, וגם לגלות אפס סובלנות כלפי מי שרוצה לכפות את המחשבה הזאת שנשים לא יכולות להיות במרחב הציבורי ובתפקידים".

"אתמול היה בתל אביב מפגש של חברותא, חבר'ה צעירים שהגיעו ואמרו, אנחנו רוצים דתיים, אנחנו רוצים לייצר מפגשים עם התל אביביים. אבל בין האנשים שהם הביאו להרצות היה אדם שמכנה את עצמו רב שאמר שלהט"בים הם רשע ושבצבא היהודי לא צריכות להיות נשים. האמירות האלה, הלגיטימיות של מופעים כאלה, המחשבה שאפשר לעשות אירועים בהפרדה מנשים, ושנשים לא תהיינה במקומות שגברים נוכחים, בעיניי היא בלתי נסבלת. זה רק נותן לי עוד יותר מוטיבציה לרצות להיות ראש העירייה של תל אביב הליברלית ולשמור על הערכים האלה גם בעתיד. זה מגיע לכל מקום". 

"אני לא מסתכלת על זה ברמה האישית, אני מסתכלת על זה ברמה הלאומית, עצם זה שב-2023 בתל אביב יפו, העיר הליברלית שמשמשת מגדלור לערכים האלה, אנשים יכולים להרשות לעצמם לעשות את זה רק כי אני מתמודדת אישה, זה מספר את הסיפור", המשיכה ברביבאי. "במחאה יש את מיצג נשים של 'מצעד השפחות', ואומרים להן 'אתן מגזימות'. תסתכלו על זה. זה נוכח, זה כאן. אם לא נהיה נחושים בצורה הכי הכי ברורה וחד-משמעית שדברים כאלה לא יכולים להיות, ונעמוד על זה ונתעקש על מעמדן של הנשים, ועל הנוכחות שלהן בכל מקום, זה יכול לחלחל".

השחתת פני פוליטיקאיות בבחירות לרשויות המקומיות (צילום: צילומים מהרשתות החברתיות)
השחתת שילוט עם פניה של הלן גלבר, מועמדת לראשות עיריית אשדוד | צילום: צילומים מהרשתות החברתיות
 

"אני לא רוצה לחשוב שיש מקומות שזה לא רק על שלטים, הוסיפה ברביבאי. "יש מקומות היום במדינת ישראל שנשים מודרות ולא רק בסרטים, אלא בחייהן, במקומות עבודה, באפליה, ובדרך שבה בחסות הממשלה הזאת יש לזה לגיטימיות. אני רואה את זה כמאבק של ממש, לא רק ברמה האישית שהשחיתו לי את השלט בקמפיין, אלא ברמה המערכתית כנושא מהותי בחברה הישראלית שרוצה להיות חברה ללא הבדלי דת, גזע ומין".

"אם אנחנו לא נעשה את זה זה יחלחל וזה יכול לפגוע בכלל מערכות חיינו", המשיכה ברביבאי שסיפרה שלא הגישה תלונה במשטרה. "לא הגשתי תלונה, אם זה יימשך אני כמובן אגיש. עובדתית, התופעה כשלעצמה היא חמורה. יש לעשות הכול כדי למנוע אותה".

כמועמדת לראשות עיריית תל אביב יפו, ברביבאי קראה לנשים נוספות שמתמודדות בבחירות לרשויות המקומיות שאולי שוקלות להסיר את המועמדות שלהן, שלא לעשות זאת. "אני קוראת לחברות שמתמודדות שלא להסיר מועמדות - להפך. הסרת ההתמודדות תשיג בדיוק את המטרה ההפוכה. על הנשים להמשיך בהתמודדות שלהם, וככל שתהיינה יותר נשים בתפקידים בכירים אז המציאות הזאת לא תוכל להתאפשר כי לא ניתן לזה לקרות.

השחתת פני פוליטיקאיות בבחירות לרשויות המקומיות (צילום: צילומים מהרשתות החברתיות)
השחתת שילוט עם פניה של ראש עיריית כפר יונה שושי כחלון כידור | צילום: צילומים מהרשתות החברתיות

מועמדת נוספת שפניה הושחתו השבוע היא חגית משה, יו"ר הבית היהודי וסגנית ראש עיריית ירושלים שמתמודדת בבחירות למועצת העיר. בשיחה שקיימה עם N12 סיפרה משה כי השחתת התמונות לא תמנע ממנה להתמודד: "אני מספיק בטוחה בעצמי ומרגישה מגויסת להיות נציגת ציבור ומנהיג ציבור, וזה באמת לא הולך לשנות את ההתנהלות שלי. אני אמשיך לרוץ, ואמשיך לעשות את העבודה שאני אוהבת לעשות".

"אנחנו מבינים שיש לנו במדינה הרבה מאוד אנשים קיצוניים בכל מיני תחומים", הוסיפה משה. "'זה עוד תחום שבו אנחנו מחליטים שאנחנו רוצים לככב'. אז הם השחיתו, ובאותו הערב דאגתי שבאותו המקום שהשחיתו ידביקו את השלטים מחדש ויראו שאני לא נעלמת לשום מקום. אני לא מתכוונת להיעלם לשום מקום, אותם הקיצוניים יצטרכו להתמודד עם הבעיה הנפשית שלהם"

לדבריה של משה היא לא יודעת מי עומד מאחורי ההשחתה של הפנים בתמונות, ולכן תגיש תלונה במשטרה רק אם יימצא תיעוד של העבריינים: "נבדוק אם יש מצלמות במקומות שהייתה השחתה, ואם יימצאו אז אפנה למשטרה ואגיש תלונה. צריך פעם אחת ולתמיד להתמודד עם הדבר הזה - לא יכול להיות שאנחנו כנשים נחווה את זה ושזה יהיה בסדר. היום זה להשחית 'בקטנה', מחר זה לעשות דברים אחרים לנשים. יש המון דמויות שאני יכולה לאהוב יותר ויכולה לאהוב פחות, אז אני משחיתה? מה זה הדבר הזה? קצת איפוק". 

השחתת פני פוליטיקאיות בבחירות לרשויות המקומיות (צילום: צילומים מהרשתות החברתיות)
השחתת שילוט עם פניה של הילה לנקרי-מיוסט, מועמדת לראשות המועצה מטה יהודה | צילום: צילומים מהרשתות החברתיות

מפלגתה של משה, הבית היהודי, חתמה לאחרונה על הסכם איחוד מפלגות עם הציונות הדתית של בצלאל סמוטריץ', שר האוצר. על אף האיחוד המרגש, השחתת פניה של משה כמעט לא זכתה לגינויים מפוליטיקאים ברמה הארצית. 

שאלנו את משה איפה ראש הממשלה, איפה השרים והח"כים, גם אלה שהיא חתמה איתם על הסכם. "הם עסוקים, הם עסוקים בכל מיני דברים אחרים", השיבה. "אני לא יודעת איפה הם, אני חושבת שזה צריך לקבל גינוי מקצה לקצה, קואליציה ואופוזיציה. פה מתחילים הקווים האדומים, הקווים האדומים לא מתחילים ברצח של נשים חס וחלילה, ולא מתחילים באלימות כלפי נשים. זה לא מתחיל באלימות בכביש, זה מתחיל בדברים הקטנים האלה, כי אם בהם נדע להתמודד ולטפל, אני מעריכה שגם הדברים שהרבה יותר קיצוניים יתמתנו".

"רק כשמשהו מאוד מאוד דרמטי קורה אז כולם מצטערים ומגינים אותו. פה צריך להתחיל הגינוי. לא כי הגינוי ישנה את הריצה שלי או את אי הריצה שלי לסגנות ראש העיר. המסר צריך להיות שבדברים הקטנים, וזה לא קטן בכלל, מטפלים בחומרה. אם אני הייתי במקומם הייתי מגנה. אבל זה ממש לא עניין של קואליציה ואופוזיציה. זה מסר. האנשים שם בכנסת... הם צריכים לתת מסרים ולתת איזשהו מתווה. מה הכללים, לא רק החוקים, ולצערי הם לא עושים את זה. הקומץ הזה של אנשים שמרשים לעצמם להתנהג בברוטאליות ואלימות, הם צריכים להבין שזה לא יעצור אותנו. אנחנו לא נעלמות לשום מקום, לא מתכוונות אפילו לחשוב על האופציה הזאת.

השחתת פני פוליטיקאיות בבחירות לרשויות המקומיות (צילום: צילומים מהרשתות החברתיות)
השחתת שילוט עם פניה של חגית משה שמתמודדת בבחירות בעיריית ירושלים | צילום: צילומים מהרשתות החברתיות

"אני מציעה לכל אחד מהם כשהם מגיעים הביתה, להסתכל על הבת שלו ולהסתכל על האישה שלו שהוא כל כך אוהב, ולחשוב אם היה רוצה שמישהו יעשה את הדבר הזה באמתאת מבינה שיש מנטליות, ויש מנהגים, ובאמת אולי לא כולן היו רוצות לרוץ למועצת עיר ולהיות ככה בחוצות העיר, עם פנים, וזה בסדר. אנחנו עדיין מדינה דמוקרטית, אבל כל אלה שחושבים שאפשר להשחית גוף של אישה - בבוקר, כשהם מצחצחים שיניים, שיחשבו על המשפחה, על הבנות שלהם, על אימא שלהם"

מעט נשים באופן יחסי לגברים הודיעו על התמודדות בבחירות לרשויות המקומיות, ומשה קוראת להן שלא להסיר את השתתפותן בבחירות. "אני מציעה לאף אישה שלא להתקפל בגלל דבר כזה. כל אישה שרוצה להתמודד צריכה להתמודד וזה לא צריך למנוע ממנה. זה בדיוק מה שהם היו רוצים שיקרה, ואנחנו לא הולכות להתקפל. אני חושבת שדווקא בגלל מה שהם עושים אנחנו צריכים בעצימות יותר לעזור לנשים, ולגרום ליותר נשים להיות במרחב הציבורי, להתמודד ולהביע את עצמן ולעשות טוב למדינת ישראל. 

אילנית וואהל, מועמדת לרשות המועצה אזורית חוף אשקלו
השחתת שלט עם פניה של אילנית וואהל, מועמדת לראשות המועצה האזורית חוף אשקלון

גם שלטים עם תמונות פניהן של שרון מארק ורינה גוטמן שמתמודדות ברשימה של ברק לסרי באשדוד - הושחתו.

מאי גולן (צילום: דוברות הכנסת)
השרה מאי גולן: "רואה בחומרה את השחתת השלטים. תומכת ללא הרף בכניסת נשים רבות לפוליטיקה" | צילום: דוברות הכנסת

השרה לקידום מעמד האישה מאי גולן מהליכוד מסרה בתגובה ל-N12: "אני רואה בחומרה את השחתת השלטים של המועמדות לבחירות ברשויות ותומכת ללא הרף בכניסה של נשים רבות לפוליטיקה המקומית והארצית. המשרד בראשותי ימשיך לפעול ביתר שאת להעצמת וקידום נשים, בפרט במגזר הציבורי".

יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי חה"כ פנינה תמנו-שטה מהמחנה הממלכתי הגיבה: "המחיקה של פני נשים משילוט בחירות, היא פשע כפול. גם ניסיון ההדרה מהמרחב הציבורי, וגם ניסיון הטיית בחירות. כפי שאמרתי בדיון שקיימתי לאחרונה בוועדה לקידום מעמד האישה בראשותי בנושא השחתת שילוט עם פני נשים, מי שמשחית הוא עבריין אלים שעל המשטרה לפעול בכל האמצעים, כולל באמצעות הצבת מצלמות ייעודיות כדי לעצור אותו ולהעמידו לדין, כי הוא עלול גם לפגוע פיזית בנשים. בנוסף, במאי קיימתי דיון בוועדה בנושא ייצוג שוויוני לנשים ברשימות המועמדים לרשויות המקומיות, שאליו הוזמנו מנכ"לי כל המפלגות. בדיון עלה שכרבע מהרשימות הן רשימות בת של מפלגות השלטון המרכזי. לפיכך, יש להן מקום להשפיע על מספר הנשים שאותן נראה לאחר מכן בעיריות ובמועצות. אני קוראת שוב לכל המפלגות - העלו את רף התקצוב להחזר הוצאות לנשים המתמודדות על ראשות רשות, וסרבו לתקצב רשימות שבהן אין ייצוג הולם לנשים במקומות ריאליים. הבחירות המקומיות הו ההזדמנות והאחריות שלנו להבהיר לעבריינים ולאלימים שזמנם עבר. שוויון אמיתי לא מייצרים במילים יפות, אלא במעשים ובתקציבים". 

שרת העלייה והקליטה, פנינה תמנו שטה (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90)
חה"כ פנינה תמנו-שטה: "המחיקה של פני נשים משילוט בחירות - פשע כפול" | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90

ראש עיריית כפר יונה, שושי כחלון כידור שפניה הושחתו בצלב קרס, מסרה ל-N12: "מדובר בחציית כל הקווים האדומים, זהו פשע שנאה שאין לקבל בשום מקום ובוודאי לא בכפר יונה שהיא עיר סובלנית, פתוחה ומאחדת. לא נשכח לאן עלולה להוביל שנאה. אני מצפה מיריביי הפוליטיים לגנות בפה מלא את המעשה הנפשע. את המחלוקות בינינו ננהל אך ורק מתוך כבוד הדדי וסובלנות. אין ולא יהיה בכפר יונה מקום להסתה, לאלימות ולגזענות. אני ממשיכה ואמשיך בדרכי למען כלל תושבי כפר יונה. אלימות ושנאה לא ירתיעו אותי. תלונה הוגשה למשטרה".

הילה לנקרי-מיוסט, מועמדת לראשות מועצת מטה יהודה ששלטים עם פניה הושחתו, הגיבה: "שנים שהפוליטיקה במועצת מטה יהודה מנוהלת באמצעות דילים. בפעם ראשונה מתמודדת אישה שמבטיחה לפתוח את המועדון הסגור ולדאוג לכולם: ותיקים וחדשים, נשים וגברים. לצערנו יש המנסים לדחוק נשים ממעגלי ההשפעה. לא נירתע מהכוחנות וב-31 לאוקטובר נתחיל את התיקון".

שלטים של מתמודדות שהושחתו (צילום: ללא)
שרון מארק, מספר 2 ורינה גוטמן מספר 3 ברשימה של ברק לסרי המתמודד לראשות אשדוד | צילום: ללא

אילנית וואהל, מועמדת לראשות המועצה האזורית חוף אשקלון ששלטים עם פניה הושחתו, מסרה: "השחתת השלטים שלי ברחבי האזור היא עוד עליית מדרגה לאחר שתומכים רבים שלי בכל רחבי המועצה סובלים כבר תקופה מאיומים והתנכלויות. אנחנו חיים במדינה דמוקרטית וזכותם של תושבים לתמוך במועמדת שלדעתם טובה יותר וראויה יותר. אני גאה להיות אישה חזקה שמוכנה לקחת את האתגר ולקדם את חוף אשקלון למקום טוב יותר, ואלימות נגדי לא תמנע או תגרום לי לשנות את דרכי. מערכת הבחירות זו הזדמנות טובה להעביר מסר חינוכי גם לילדים שלנו - זוהי לא דרכינו בחוף אשקלון ואסור לנו לעבור על זה בשתיקה".

הלן גלבר, חברת מועצת עיריית אשדוד שמתמודדת על ראשות העירייה אמר ל-N12: "כשראיתי את ההשחתה של השלט שלי, שפכו צבע אדום כמו דם על הפנים וזה היה כמו סכין בבטן, וזה ברמה האישית. הבעיה היא יותר גדולה - מי שעושה את זה לא רוצה לראות נשים חזקות, לא רוצה לראות נשים בעמדת כוח ורוצה אותן מושפלות ומפוחדות. זה לא יקרה. אני האישה היחידה שמתמודדת באשדוד, אני לא מפחדת מאף אחד ואני רצה חזק. השחתת השלטים שלי לא תבהיל אותי. במי הם מנסים לפגוע? בנשים חזקות. כשאני רואה שמשחיתים שלט של אורנה ברביבאי, אישה שעשתה דרך ארוכה וקשה והפכה לאלופה הראשונה בצה"ל ולפוליטיקאית בכירה, אני מבינה בסוף שהם, המשחיתים, מפחדים מאיתנו, הנשים. לא אנחנו צריכות להיות מבוהלות. אני שולחת חיזוקים לאורנה ומאחלת לה בהצלחה גדולה".

תנועת בונות אלטרנטיבה הגיבה על השחתת השלטים: "התופעה המזעזעת הזו לא מתקיימת בוואקום. היא מקבלת רוח גבית ברורה מממשלה שעושה מאמצים אקטיביים להדיר ולמחוק נשים מהמרחב הציבורי בכל דרך אפשרית. בשבוע הבא אנו נצא בקמפיין ארצי שמטרתו עידוד הצבעה לקראת הבחירות לרשויות המקומיות לרשימות ליברליות, רשימות עם ייצוג שוויוני לנשים, ושדואגות לנשים, בין היתר בגלל הסיבות האלה. אנחנו נושאות עינינו אל המועמדים והמועמדות לבחירות המוניציפליות ומועמדים שלא יעשו זאת לא יקבלו את התמיכה של 51% מהאוכלוסייה".

עו"ד עינת פישר לאלו, מנכ"לית שדולת הנשים, הגיבה: "בעוד כמה שבועות ייערכו הבחירות לרשויות המוניציפליות. מועמדות רבות עובדות קשה כדי לשנות את התמונה העגומה בישראל בה נשים הן רק 6% מראשי הרשויות בישראל. כמו בכל מוקדי קבלת ההחלטות, גם במועצות המקומיות לנשים אין ייצוג ראוי. אנחנו 51% מהאוכלוסייה אבל נעלמות כשזה מגיע למקום שלנו סביב השולחן ויש לכך השלכה דרמטית על המדיניות שמתקבלת ומשפיעה על החיים של כולנו. בזמן שהמועמדות נאבקות ועובדות קשה כדי לשנות את התמונה, יש כאלו שמנסים, בכוח ובאמצעות ונדליזם, לצמצם אותן ולהעלים אותן. להגיד להן שכאן אין להן מקום.

"בשבועות האחרונים אנחנו נחשפות למגמת עלייה מדאיגה וליותר מדי מקרים של השחתת תמונות של מועמדות בכל רחבי הארץ", הוסיפה מנכ"לית שדולת הנשים. "נשים חזקות שרוצות להוביל שינוי, פשוט מסולקות, נמחקות ונעלמות. למרות שהתופעה הולכת ומתרחבת, המשטרה והרשויות המקומיות ממשיכות להזניח את הטיפול בנושא. אנחנו קוראות לכל הגורמים הרלוונטיים להתעורר ולהתחיל מיד בצעדי אכיפה ומניעה אפקטיביים. מדובר בתופעה חשוכה ומבזה, שאין לה מקום בחברה הישראלית. מה שמתחיל בהשחתת פנים ובהעלמה משלט חוצות, ייגמר בהרחקה פיזית של נשים מהמרחב הציבורי כולו". 

חגית פאר, יו"ר נעמת, מסרה בתגובה: "המגמה של הדרת נשים מהמרחב הציבורי הולכת ומחריפה בחסות ובגיבוי פוליטיקאים ורבנים שככל הנראה השסע החברתי והשנאה משרתים אותם. עד כה ראינו השחתת דמויות נשים בירושלים ובבני ברק. כשזה קורה גם בתל אביב, מעוז החילוניות, יש בכך מסר כוחני המעיד על מגמה להלהיט את הקונפליקט ולהשליט ערכים חשוכים של הדרת נשים בכל מקום". 

מנהלת המרכז הרפורמי לדת ומדינה, עו"ד אורלי ארז-לחובסקי: "מגפת קיץ  2023 היא מגפת  הדרת נשים, על מגוון פניה. השחתת פניהן של מועמדות לראשות ערים ומועצות, סילוק נערות ונשים מאוטובוסים בשל לבושן, הפרדה מגדרית מתרחבת. כמו כל מגפה היא מתפשטת ומסוכנת לציבור. כמי שנאבקו שנים בהדרת נשים אנחנו כאן כדי לומר בקול ברור: הדרת נשים אינה חוקית ואסור להשלים עמה. אנחנו קוראות לרשויות לטפל בתופעה בתקיפות לפני שתמשיך להתרחב - כפי שהיועצת המשפטית לממשלה עשתה בנוגע למעיינות - וקרואות למי שנפגעו לפנות אלינו לקבלת סיוע" .

מיזם 5050 שפועל למען שוויון בייצוג: יש כאן מי שלא רוצים נשים במוקדי קבלת ההחלטות ולא במרחב הציבורי. זה הזמן של החברה הישראלית להיאבק - נשים צריכות להיות בכל מקום, ובבחירות הבאות לבחור רק ברשימות שיש בהן 5050 נשים וגברים. אנחנו לקראת מערכת בחירות בתקופה מאתגרת פוליטית, זו האחריות של כולנו שזו תהיה מערכת בחירות ללא אלימות מגדרית.