על רקע הדיון המתקרב בבג"ץ על ביטול עילת הסבירות, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטים יריב לוין שוקלים לקדם מתווה חד-צדדי לריכוך הרפורמה המשפטית. נתניהו מעוניין לקדם הצעה שדומה לטיוטת הפשרה שהונחה בבית הנשיא, כך דיווחנו אתמול (ראשון) ב"המהדורה המרכזית". ראש הממשלה שואף להגיע להבנות עד לסוף השבוע, אז ימריא לביקור מדיני בארצות הברית.

מה שהיה משא ומתן בין נתניהו לאופוזיציה, הפך למשא ומתן בין ראש הממשלה לקואליציה שלו. הדיונים מתנהלים שוב סביב סוגיית הרכב הוועדה לבחירת שופטים, ופה קיימות מחלוקות בין נתניהו ללוין.

ראש הממשלה רוצה לשמור על הרכב הוועדה כפי שהוא היום, אך לשנות את הרוב הדרוש על מנת לבחור שופטים לערכאות השונות, כך שלמעשה יהיה ליריב לוין ולחברי הקואליציה וטו בהצבעות בוועדה. גם שינוי הרוב הדרוש לבחירת נשיא בית המשפט העליון נמצא מבחינת נתניהו על הפרק.

לוין לעומתו מעוניין במהלך רחב יותר הכולל את שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. אם בכל זאת ייגזר עליו לעבוד עם הוועדה במתכונתה הנוכחית, הוא מעוניין לקדם מהלך שייתן מענה לתקופות בהן הימין נמצא באופוזיציה, אז קטן באופן משמעותי כוחו בוועדה. עם זאת, לא ברור כיצד ניתן לקדם מתווה שכזה בלי לשנות את הרכב הוועדה. 

ריכוך הסבירות - והאפשרות שבג"ץ לא יוכל להתערב בחוק

קידום מתווה חד-צדדי עשוי להשפיע גם על האפשרות שבג"ץ יתערב בחוק לביטול עילת הסבירות. ניסיון לרכך את החוק יכול למנוע מבג"ץ להתערב בחוק היסוד שאושר. במידה שיהיה נוסח חדש לעילת הסבירות, בג"ץ לא ידון ויכריע בחוק המקורי. 

עם זאת, הכנסת נמצאת כעת בפגרה ובתקופה כזו חקיקה נעשית בהסכמה בלבד. חברי הקואליציה שמעוניינים בחקיקה חד-צדדית יצטרכו לקוות כי עד החזרה מהפגרה, בשבוע שבו הנשיאה חיות עתידה לפרוש, לא יינתן פסק דין בעתירות.

שופטי בג"ץ לקראת הדיון על מינוי דרעי לשר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
כל שופטי העליון ידונו בעתירות לביטול עילת הסבירות. ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הדיון בבג"ץ

מחר בבוקר יתכנסו כל שופטי בית המשפט העליון לדון בביטול עילת הסבירות. שופטי ההרכב פרסמו היום את סדר הדיון בעתירות נגד החוק. עורך הדין שמייצג את הממשלה, אילן בומבך, ונציג היועצת המשפטית לממשלה, יטענו עד 60 דקות כל אחד. בשל ריבוי העותרים, חלקם יטענו עד 25 דקות וחלקם יקבלו 10 דקות בלבד להציג את עמדתם.

בתגובה על החלטת השופטים, עורך הדין בומבך, שמייצג את הממשלה, ביקש שיוענק לו זמן נוסף בדיון - שלוש שעות במקום שעה לפרוס את טיעוניו, ושעה נוספת במקום רבע שעה, בה ישיב לטענות העותרים. עוד ביקש בומבך לקבוע מועד דיון נוסף לעתירות, בתחילת חודש אוקטובר.