בזמן שהרפורמה המשפטית "מושהית" והצדדים מצויים בהידברות, התפנה במשרד המשפטים זמן לקידום נושאים אחרים. שר המשפטים יריב לוין מקדם תקנות שיקלו על נפגעות תקיפה מינית לתבוע אזרחית את התוקף שלהן – ויחסכו להן זמן וכסף.

עד כה, תביעה אזרחית שכזו הייתה הליך ארוך ומסורבל, ודרשה מנפגעות העבירה לשלם על מספר חוות דעת מטעם רופאים מומחים – מטעמה ומטעם התוקף – דבר שעלה כסף רב ולוקח לא מעט זמן. חוות דעת כזו נעה בין 15,000-8,000 שקלים. כעת, על פי התקנות החדשות, המדינה תביא חוות דעת אחת מטעמה לשם ההליך שתעריך את היקף הפגיעה שחוותה התובעת, והתוקף והנפגעת יתחלקו בעלויות חצי-חצי.

התקנות היו תקועות במשרד המשפטים עוד משנת 2018 בגלל חילופי השרים והממשלות, וכעת, כאמור, הן נחתמו בידי יריב לוין, ויאושרו בוועדת החוקה בשבוע הבא.

יעל שרר (צילום: עופר קידר)
יעל שרר, מנהלת הלובי למלחמה באלימות מינית | צילום: עופר קידר

יעל שרר, מנהלת הלובי למלחמה באלימות מינית, מסרה: "נפגע או נפגעת אלימות מינית שמעוניינת להגיש תביעת נזיקין צריכה להגיש לבית המשפט חוות דעת על הנזק שנגרם לה, בעלות של אלפי שקלים שמושתתת עליה. מראש, לפני שהיא בכלל יכולה לתבוע. אחר כך, היא היתה צריכה לאפשר גם לצד השני לבדוק אותה על ידי מומחה מטעמו. מכיוון שלרוב, הפער בין חוות הדעת משני הצדדים הוא מאד גדול, בית המשפט שולח את הנפגעת למומחה שלישי, הפעם מטעמו, ושוב לעבור את הבדיקה, שהיא לעיתים קרובות קשה ומשפילה, וכמובן - שוב לשאת בעלויות של עוד אלפי שקלים".

"בשנת 2018 עבר חוק שבא להסדיר את הנושא", הוסיפה שרר. "הנפגע/ת תוכל להגיש תביעה מבלי להציג מראש חוות דעת, בית המשפט יממנה מומחה מטעמו, וחוות הדעת שלו תהיה מוסכמת על כל הצדדים. כדי שזה ייצא לפועל, שר המשפטים צריך להתקין תקנות שמסדירות את היישום, אבל בגלל התחלופה התכופה של ממשלות ושרים, זה עדיין לא קרה. פנינו למשרד המשפטים וביקשנו מהשר לקדם את הנושא, והוא החליט להרתם לעניין, וחתם".