הקואליציה רשמה הבוקר (רביעי) הישג כשאישרה את תקציב המדינה לשנתיים הקרובות, אבל משוכות ואתגרים רבים עוד עומדים לפניה. התוכנית המשפטית, חוק הגיוס, יוקר המחיה וגם החזית הביטחונית – כולם יעסיקו את הקואליציה בחודשים הקרובים. אישור התקציב סידרה לממשלה קרקע בטוחה יותר, אבל הסוגיות שדורשות מענה ופתרון עלולות לערער את יציבות הספינה.

התוכנית המשפטית

"הרפורמה תחזור", אמר הבוקר ראש הממשלה נתניהו, רגע אחרי אישור התקציב. "מנסים להגיע להבנות ואני מקווה שנצליח בזה", הוא הבהיר לעיתונאי ערוץ 14 מוטי קסטל. השיחות בתיווך בית הנשיא על התוכנית המשפטית מתנהלות בקצב שלהן, ונראה שמאז תחילתן לא הושגו פריצות דרך של ממש במגעים. נתניהו יצטרך להכריע כיצד לחוקק את סעיפי הרפורמה ולשמור על חברי ממשלתו מרוצים.

 

 

החברים הניציים בקואליציה, בהם שר המשפטים יריב לוין ויו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן מעוניינים להעביר חקיקה משמעותית, כבר בחודשים הקרובים. "אם חלק מהרפורמה לא יעבור עוד בכנס הזה – אין לי מה לחפש בתפקיד", איים לוין. הוא גם קבע לוח זמנים: "רגע ההכרעה על הרפורמה הוא אחרי אישור התקציב, עדיף בהסכמה – אבל אפשר לחוקק לפחות משהו".

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ הגיב על דברי נתניהו: "אם ההפיכה המשטרית תחזור לשולחן - נרעיד את המדינה ונעצור אותה".

 

 

בחודש הבא הכנסת תצטרך לבחור את נציגיה שיכהנו כחברים בוועדה לבחירת שופטים. ראש האופוזיציה לפיד הבהיר כי אם לא יבחר נציג מהאופוזיציה, לפי הנוהג, שיחות ההידברות יתפוצצו: "נדע שהן לא רציניות". נשיא המדינה יצחק הרצוג, ששיחות ההידברות מתנהלות בחסות משכנו, התייחס השבוע להתארכות הדיונים על הרפורמה: "אף אחד לא גורר רגליים".

מובילי המחאות נגד המהפכה המשפטית תקפו את ראש הממשלה נתניהו, אחרי אמירתו ש"הרפורמה תחזור". "נתניהו מודה במזימתו להמשיך ולהפוך את ישראל לדיקטטורה משיחית מסוכנת", מסרו מארגני המחאות. "ישראל נמצאת בסכנה אדירה, חוקי המהפכה לא נגנזו ואנו נמצאים 24 שעות מהפיכת ישראל לדיקטטורה".

יריב לוין (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
"אם הרפורמה לא תעבור בכנס הזה - אין ל מה לחפש בתפקיד", לוין | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
הפגנה נגד המהפכה המשפטית, קפלן (צילום: גיתי פלטי)
חידוש הליכי חקיקת הרפורמה עלול להגביר את המחאה. ארכיון | צילום: גיתי פלטי

חוק הגיוס

משוכה נוספת של הממשלה, פוליטית, משפטית וחברתית, תהיה חקיקת חוק גיוס חדש. המתווה עליו עמלה הקואליציה יקל משמעותית על החרדים בהשגת פטור משירות בצה"ל, אלא שגורמים בצבא מבקרים את טיוטות החוק המוחלפות. גם בציבור עלולה להתעורר תרעומת מפטור גורף שיינתן לחרדים.

אישור חוק גיוס טומנת בחובה מוקשים רבים בתוך הממשלה. חברי הסיעות החרדיות איימו כי יפרשו מהקואליציה אם החוק לא יעבור. מנגד, הגברת המחאות כתוצאה מקידום חוק גיוס מקל לא תועיל לשלמות הממשלה.

תלמיד ישיבה ממול לשכת גיוס (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
חוק הגיוס החדש יצטרך לעבור את מבחן בג"ץ | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

גם מבחינה משפטית יהיה צורך להתאים את החוק לדרישות בג"ץ. הממשלה ביקשה בשנים האחרונות, פעם אחר פעם, משופטי בית המשפט העליון להאריך את תוקף חוק הגיוס הקיים ולא לבטל אותו, כדי לאפשר לחברי הכנסת לנסח מתווה חדש. חוק גיוס שיקל עם החרדים בהשגת פטור יגיע ככל הנראה להכרעת בג"ץ.

עליות המחירים והריבית שמשתוללת

אחד האתגרים הכלכליים המרכזיים של הממשלה הוא יוקר המחיה: גל ההתייקרויות לא פוסק – ומביא עמו העלאת מחירים בשורת תחומים. המוצר המרכזי שסימן את תחילת המגמה הוא החלב המפוקח, בהמשך התייקרו גם מוצרי חלב נוספים. המגמה נמשכה בהעלאת מחיר הלחם ובשורת ספקיות ויבואניות מזון שייקרו את מוצריהם השונים.

נתוני האינפלציה המאמירים שהפתיעו גם את בנק ישראל, חייבו את הנגיד אמיר ירון להעלות את הריבית בפעם העשירית ברצף בשיעור של 0.25%. ההערכה היא כי צפויה העלאה נוספת גם בעדכון הבא בחודש יולי.

מדף מוצרי תנובה בסניף שופרסל דיל בקצרין (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)
התייקרות במוצרים הבסיסיים ביותר | צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90

העלאת הריבית, במשך השנה האחרונה, שמייקרת משמעותית את המשכנתאות וההלוואות מכבידה על הכיס של הישראלים. הפוליטיקאים מתקשים לספק פתרונות לאתגר הכלכלי שגורמת העלאת הריבית, וחברי הקואליציה מבקרים את נגיד בנק ישראל. האחרון שבהם הוא ח"כ ישראל אייכלר מיהדות התורה שקרא לו להתפטר: "הוא כשל וצריך לעמוד לדין הציבור".

הזירה הביטחונית עלולה לבעור

הממשלה, שהתחילה לכהן בתחילת השנה, כבר למודת ימי קרב. הקואליציה החדשה הספיקה להתמודד עם אש מרצועת עזה מדרום, ירי רקטי מלבנון וסוריה בצפון, וגל פיגועים מיהודה ושומרון. במקביל, האיראנים ממשיכים בניסיון להגיע לפצצה גרעינית. הנושא הביטחוני יחייב את הדרג המדיני לקבל שורת החלטות, בין אם כאלה מיידיות ובין אם החלטות לטווח הארוך.

רק אתמול התייחס הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, לניסיונות ההתעצמות של איראן באזור. הלוי התריע בנאום בכנס הרצליה באוניברסיטת רייכמן מפני אפשרות של עימות מול משמרות המהפכה: "יש התפתחויות שליליות באופק שעלולות להביא לידי פעולה. לנו יש יכולות וזה משמעותי וחשוב".

הרצי הלוי (צילום: גלעד קוולרצ'יק)
הלוי הזהיר: "מערכה בזירה הצפונית תהיה קשה בעורף" | צילום: גלעד קוולרצ'יק

"כל אויב שאנחנו פוגשים – יש לו טביעת אצבע איראנית", אמר הלוי. "יש לנו יכולת לפגוע באיראן, אנחנו לא אדישים למה שהיא מנסה לבנות סביבנו". השבוע דווח כי האיראנים החלו בבניית מתקן גרעיני תת-קרקעי חדש בנתנז, שיהיה בעומק של בין 80 ל-100 מטרים. כל תקיפה באיראן של מתקני גרעין שנמצאים במעמקי האדמה תצריך סיוע של האמריקנים.

הזירה המדינית

ראש הממשלה נתניהו טרם הוזמן לביקור רשמי בוושינגטון, והדבר יכול להעיד על הידרדרות היחסים בין ישראל לחברתה הטובה. ניסיונות הקואליציה להעביר את המהפכה המשפטית, ללא הסכמה רחבה ובמהירות הכעיסה את האמריקנים.

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן (צילום: Lev Radin/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
נתניהו עוד לא הוזמן לבית הלבן | צילום: Lev Radin/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

ההחלטות הבאות של הקואליציה, בעניין המהפכה המשפטית, ההתיישבות בחומש, ובשלל נושאים רגישים עלולות לפגוע עוד יותר במערכת היחסים העדינה בין ירושלים לוושינגטון. ראש הממשלה נתניהו, שביקור מדיני בארצות הברית חשוב לו, עלול למצוא עצמו בצומת דרכים ולהידרש להכרעה בין שלמות הקואליציה לבין הצורך לרצות את האמריקנים.