על רקע התגברות מעשי הרצח בחברה הערבית ובצל פרישתו של ראש אגף סיף שאחראי לטיפול בפשיעה בחברה הערבית, כמה ממפקדי המשטרה לשעבר שוחחו הבוקר (רביעי) עם N12 והתייחסו למצב העגום במאבק בפשיעה ולהתנהלות השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. המפכ"לים לשעבר הטילו את האחריות לאובדן השליטה של המשטרה על בן גביר וקראו לראש הממשלה נתניהו לפטר אותו מתפקידו.

משה קראדי, אסף חפץ ובן גביר (צילום: פלאש 90)
"האחריות היא על השר". קראדי, חפץ ובן גביר | צילום: פלאש 90

"ראש הממשלה חייב לפטר את השר בן גביר וטובה שעה אחת קודם", אמר המפכ"ל לשעבר משה קראדי וטען: "הוא מהווה סכנה ביטחונית ומוחשית למדינה. הוא עושה דברים שפוגעים בביטחונה הלאומי של ישראל".

קראדי התייחס גם לחוסר היציבות במשטרה ולמשבר הפנימי בארגון, ולכך שמפכ"ל המשטרה קובי שבתאי התמנה לתפקיד בתקופה המורכבת של אסון מירון ומבצע שומר החומות בעזה. "אחרי שהוא עבר את כל אלה הגיע אליו שר שלא עושה דבר חוץ מלקשקש ולחרחר ריב ומדון בין המפכ"ל לפקודיו, לספר לנו סיסמאות ולהבטיח הבטחות", תקף וגיבה את המפכ"ל. קראדי סיפר שהסגל הפיקודי של המשטרה מסוכסך בינו לבין עצמו "עם שר לעומתי שלא מבין דבר וחצי דבר, ורוצה להפוך את המשטרה למיליציה פרטית שלו".

קובי שבתאי והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
השר בן גביר והמפכ"ל שבתאי | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

על עזיבתו של מפקד אגף סיף נתן בוזנה את המשטרה אחרי כישלון בטיפול בפשיעה, אמר: "מי שהקים את אגף הסייף שנולד בחטא, חי בחטא וימות בחטא לא מבין דבר וחצי דבר לגבי איך עובדת משטרה. מי שמבין עבודת משטרה יודע שמי שנלחם בפשיעה הוא רק מפקד מחוז. לכן מלכתחילה הקמת האגף הזה הייתה רעיון הזוי שלא היה צריך לבוא לעולם. לא מדובר בפרישה טבעית אלא בטריקת דלת ובאמירה בוטה מאוד כלפי המפכ"ל – אני לא מאמין לך יותר".

"בוזנה אמר שהשר לא ביקר באגף ארבעה חודשים", המשיך קראדי. "אנחנו מדברים על אותו שר שכבר חופר לנו בראש כמה חודשים שהוא בא לטפל בפשיעה במגזר הערבי, להחזיר את המשילות ויום קודם לכן אנחנו שומעים שהוא מינה פרויקטור. לפני שבוע שמעתי שגם במשרד ראש הממשלה ממנים פרויקטור. יש לנו ראש אגף סיף ויש לנו גם מפכ"ל - אז למה לא למנות מישהו שיתאם בין כל הארבעה האלה? ככה נראית משטרה בשקיעתה, משטרה שלא מנוהלת אלא מתנהלת. ככה נראית משטרה שמי שפרס את חסותו עליה זה בריון שכונתי ולצידו עומד מפכ"ל חסר אונים. אנחנו נמצאים באחד מרגעי הפיאסקו הגדולים של משטרת ישראל".

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר (צילום:  Eyal Warshavsky/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
"כל הזמן מדליק מדורות בשטח". השר בן גביר | צילום: Eyal Warshavsky/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

אסף חפץ, המפכ"ל ה-12, טוען שהמשטרה סובלת מניהול לא נכון של המינויים שלה. "במשך שנים אנשים איכותיים יצאו או הועזבו מהמערכת בעוד הבינוניים נשארו בה", אמר חפץ שכיהן בתפקיד לפני כשלושה עשורים. חפץ התייחס גם למפקד מחוז תל אביב עמי אשד, שאמר למפכ"ל שבתאי כי הדחתו במסגרת סבב מינויים נובעת משיקולים פוליטיים – זאת לאחר שבן גביר האשים אותו בכך שפעל ביד רכה מדי מול המפגינים נגד המהפכה המשפטית בתל אביב. "עמי אשד הוא קצין מצוין ורוצים להפריש אותו. אשד צריך להיות מועמד למפכ"ל בסוף השנה, אבל הוא פורש", תקף. "למה? כי יש שר ומפכ"ל שהוא לא מוצא חן בעיניהם".

באשר להתאמתו של השר בן גביר לתפקיד אמר חפץ: "ברור שהוא לא מתאים, אמרתי מההתחלה שהוא לא יצליח. הסכנה היא שהוא יהרוס את המשטרה, אנשים טובים יפרשו". לדבריו, בנושא הפנים-ארגוני בן גביר הוא "כישלון מוחלט", ואת מה שהבטיח לציבור בתקופת הבחירות הוא לא מסוגל לקיים. חפץ הוסיף והדגיש את הסכנה בעימותים שבתוך המשטרה: "ברגע שיוצאים נגד המשטרה ומכניסים פוליטיזציה למערכת, הציבור לא יודע למי להאמין וזה מערער את האמון".

בן גביר, נתן בוזנה, ראש אגף סיף החדש במשטרה (עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90)
השר בן גביר וראש אגף סיף הפורש נתן בוזנה | עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90

"חוסר הקונסיסטנטיות, היציבות והטרלול הגדול הם חלק משיטת הפעולה של השר ואלה התוצאות שלה", המשיך. "אין איזה משהו קבוע לאורך זמן. אי אפשר להשיג שום הישגים במשטרה בלי להבין שהדברים לוקחים זמן והרבה זמן. זה אפילו לא קדנציה אחת אלא שתיים-שלוש קדנציות. זה חלק מהנורמה ההתנהגותית של השר הזה שאני מאוד לא אוהב אותה ואין שום סיכוי שהוא ישיג הצלחות עם הפעילות המשוגעת שלו".

שלמה אהרונישקי, שכיהן בתפקיד המפכ"ל בשיא גל הטרור של האינתיפאדה השנייה, הוסיף שמערכת היחסים בין המפכ"ל לשר תמיד הייתה מורכבת, אבל צריך לדעת איך לעבוד עם זה. "עם השר הזה אי אפשר לעבוד, כל הזמן מדליק מדורות בשטח. זה לא עניין רק של המשטרה לזרוק אותו מתפקידו – זה עניין של ראש הממשלה. אם לא יפטר אותו, במקום לטפל בשרפות הן יידלקו מעצמן כל הזמן", הזהיר אהרונישקי.

אהרונישקי, ארכיון (צילום: חדשות 2)
"לזרוק אותו מתפקידו". אהרונישקי | צילום: חדשות 2

על ההערכה שאגף סיף ייסגר ועל פרישת מפקדו, אמר: "אני לא מכיר את הפרטים אז אני לא יודע להגיד מה בדיוק הקש ששבר את גב הגמל. האגף הזה הוקם שלא לצורך והיום אנחנו רואים שתרומתו בשטח היא שולית מאוד. לא צריך לבנות בכל פעם גוף אחר למשימה אחרת. המשטרה פועלת על פי אחריות טריטוריאלית. ברגע שמפרקים את כל המבנה הזה ובונים בכל פעם גוף לדבר אחד, זה רק שובר את שרשרת הפיקוד ואת שרשרת האחריות. אין ספק שניצב שרק לפני שנה מונה לתפקיד ועכשיו עוזב, וברקע עזבו ועוזבים עוד ניצבים, זה עוד מסמר ועוד מסמר בארון ההולך ומתפרק של המשטרה. על זה אני מצר וחבל לי מאוד".

ניצב בדימוס שלום קעטבי, מקורבו של בן גביר, התייחס גם הוא למחסור בכוח אדם במשטרה ואמר כי השר "חייב להיערך מבחינה אסטרטגית ולמקד את המאמצים שלו בגיוס שוטרים. מצד שני, תראה מי מוכן לבוא לעבוד במשכורת של 7,000-6,500 שקל וכשהוא מסכן את עצמו". באשר להתאמתו של בן גביר לתפקיד אמר קעטבי: "כשמגיע שחקן נשמה, אני נותן לו סיכוי. בינתיים הוא בהתגבשות וחובת ההוכחה היא עליו, הוא בתחילת הדרך".

מלשכת השר לביטחון לאומי נמסר בתגובה: "כל אותם מפכ"לים לשעבר החריבו את המשטרה וחלקם הודחו בבושת פנים ע"י ועדת זיילר. השר בן גביר הביא בתקציב האחרון תשעה מיליארד ש"ח למשטרה, עשה מבצע אכיפה במזרח ירושלים, פעולה אשר המפכ"לים לשעבר לא העזו לעשות. בחודשים הספורים שהשר בתפקיד עלתה כמות הסיכולים, הוגשו עשרות הצע"ח אגרסיביות וחשובות ששנים לא הוגשו ועוד עשרות שינויים ומהלכים דרמטיים".

"נכון שהדרך עוד ארוכה והמלאכה מרובה בכדי לתקן את ההזנחה והנזקים שהשאירו הלשעברים במשטרה, זה בדיוק מה שהשר עובד ופועל ללא לאות בזמן שאותם לשעברים עוברים מכלי תקשורת אחד לשני ומתחמקים מהנזק שהם גרמו למשטרה במשך שנים. לגבי אגף סיף, לצערו של השר בן גביר ניצב בוזנה שעמד בראשו לא הצליח בתפקידו עוד הרבה לפני שהשר נכנס לתפקידו, השר מאחל לו הרבה הצלחה בהמשך".