לשיחות ההידברות על התוכנית המשפטית קצב משלהן, אך במציאות חסרים עשרות תקני שיפוט ואפילו זהות נשיא בית המשפט העליון הבא לא הוכרעה. האופוזיציה דורשת: "בחרו נציג אופוזיציה לכהן כחבר בוועדה לבחירת שופטים". לפי האופוזיציה, יש לכנס את הוועדה בהקדם ולהתחיל בעבודתה, אחרת שיחות ההידברות בתיווך בית הנשיא יתפוצצו.

הכנסת תצטרך לבחור ב-15.6 את שני נציגיה לוועדה לבחירת שופטים. לפי הנוהג – נבחר נציג אחד מהקואליציה ואחר מהאופוזיציה. מדובר בנוהג לא מחייב, והרוב של הקואליציה מאפשר לה לבחור שני נציגים מטעמה. באופוזיציה אומרים כי אם קארין אלהרר מ"יש עתיד" לא תיבחר לכהן בוועדה, הם יבינו ששיחות ההידברות לא רציניות ויפרשו מהן.

בנוסף, באופוזיציה דרשו לכנס את הוועדה לבחירת שופטים מיד אחרי בחירת נציגי הכנסת. לפי האופוזיציה, יש לבחור את נשיא בית המשפט העליון הבא ולמנות עשרות שופטים שימלאו את עשרות תקני השיפוט החסרים. אם הקואליציה לא תסכים לאותן הדרישות, האופוזיציה עלולה לממש את האיום ולעזוב את שולחן הדיונים.

לפיד, נתניהו, הרצוג, גנץ (צילום: פלאש 90)
המוקש הבא לשיחות ההידברות - בחירת נציגי הוועדה לבחירת שופטים | צילום: פלאש 90

מזכיר הממשלה יוסי פוקס איים לפני כשבועיים כי אם לא יהיו הסכמות בשיחות בבית הנשיא, הכנסת תמנה לוועדה לבחירת שופטים 2 נציגי קואליציה, ולא יהיה נציג אופוזיציה כלל בוועדה. אם אכן ייבחרו רק נציגי קואליציה, תהיה לכך משמעות ברורה מבחינת בחירת שופטי השלום והמחוזי, שנדרש רוב רגיל למינויים. עם זאת, ההשפעה על בחירת שופטי העליון תהיה קטנה יותר, בשל הצורך ברוב של 7 מתוך 9 חברי וועדה למינוי שופט לבית המשפט העליון.

"ההקפדה שלנו היא לוודא שהשיחות הן לא ניסיון של נתניהו למשוך זמן – שזה לא אחד מהתרגילים שלו", אמר השבוע ראש האופוזיציה לפיד. "אנחנו לא כלים של נתניהו, אני למוד ניסיון מההונאות שלו". לפיד העריך כי לפחות עד מועד בחירת חברי הוועדה לבחירת שופטים, דיוני ההידברות יימשכו.