החוק לפירוק לשכת עורכי הדין של חה"כ חנוך מילביצקי אושר היום (רביעי) בקריאה טרומית במליאת הכנסת, ברוב של 50 ח"כים שתמכו, לעומת 43 שהתנגדו. שר המשפטים, יריב לוין, הביע תמיכה בחוק, בין היתר בטענה שהעמדות המקצועיות של הלשכה פוליטיות וכי הלשכה מממנת שהייה של שופטים בכנסים.

במסגרת החוק החדש, שיועבר להמשך חקיקה בוועדת החוקה, מוצע כי תוקם מועצת עורכי דין שאליה יועברו סמכויות שנתונות כיום ללשכת עורכי הדין, ובהן מעורבותה בהליך בחירת שופטים. "מוצע להקים מועצת עורכי דין שתהיה מועצה ציבורית שתתמנה בידי שר המשפטים ותורכב משופטים, עורכי דין מהמגזר הפרטי והציבורי, נציגי משרד האוצר ונציג סגל אקדמי במוסד להשכלה גבוהה", נכתב בהצעה." כמו כן, מוצע להעביר למועצת עורכי הדין סמכויות רבות הנתונות כיום ללשכת עורכי הדין, ובהן מעורבותה בהליך הבחירה של השופטים".

ח"כ חנוך מילביצקי (צילום: יבגני פוסטובינסקי)
חה"כ חנוך מילביצקי | צילום: יבגני פוסטובינסקי

"במצב הנוכחי, הסדרת מקצוע עריכת הדין מופקדת בידי האיגוד המקצועי של עורכי הדין", נכתב בדברי ההסבר להצעה. "הלשכה מופקדת על הסמכת עורכי הדין ועל ענייני משמעת, ובה בעת פועלת כאיגוד מקצועי האמון על קידום עניינם של עורכי הדין בזירה המקצועית הרחבה".

חה"כ מילביצקי שהציג את ההצעה, אמר: "את ההצעה הזו הגשתי פחות מחודש לאחר שנבחרתי לכנסת, לא היו אז מועמדים ללשכה. עצרו את ההצעה כשהיו השיחות בבית הנשיא, אחרי שהתפוצצו השיחות אמרו לי לא להגיש את ההצעה לפני הבחירות ללשכה כי זה ייראה שאנחנו מתערבים בבחירות, עכשיו אומרים לי שאני מגיש את ההצעה בגלל התוצאות. בסופו של דבר הלשכה היא גוף בלתי רלוונטי, למה אנחנו ב-2023 צריכים לתחזק ארגון מקצועי במאה מיליון שקלים בשנה?"

יו"ר לשכת עורכי הדין, עוה"ד עמית בכר, שנבחר ברוב גדול בחודש שעבר, תקף: "מדובר בחוק בריוני, אנטי דמוקרטי ולא מוסרי. הם רוצים לפרק כל גוף ששומר על החוק ושומר על הדמוקרטיה. בממשלה ובכנסת חיכו לראות מי ינצח בבחירות ללשכה ואז קיבלו את ההחלטה לפרק את הלשכה. לשכת עורכי הדין תלחם בהחלטה בכל דרך חוקית אפשרית עד לביטולה".

ראש הממשלה נתניהו ושר המשפטים לוין בישיבת הממשלה (צילום: רויטרס)
שר המשפטים יריב לוין ורה"מ בנימין נתניהו | צילום: רויטרס

שר המשפטים יריב לוין אמר בשם הממשלה: "לצערי בתקופה האחרונה לשכת עורכי הדין הפכה לגוף פוליטי לחלוטין כשכספי דמי החבר מנוצלים למטרות פוליטיות שבינן לבין טובת כלל עורכי הדין אין דבר וחצי דבר. החלוקה בלשכת עורכי הדין הפכה כבר מזמן לחלוקה פוליטית ולא לחלוקה על בסיס דיסציפלינות מקצועיות. הדבר הזה לא מותיר ברירה ובוודאי שאינו מצדיק ומאפשר את המשך המצב הקיים, והמבנה החריג שאין דומה לו בשום מקצוע אחר".

שר המשפטים לשעבר חה"כ גדעון סער שהתנגד להצעה - תקף את הקואליציה על ההצעה לפירוק לשכת עורכי הדין: "הכול אצלכם בסוף זה על כוח, אתם לא מתעניינים ברפורמות ולא באזרחי ישראל, אתם שכללתם פה שיא חדש. עד עכשיו ראינו מכם איך אתם משנים את חוקי המשחק בתוך כדי המשחק, היום אתם מציעים לכנסת לשנות את כללי המשחק אחרי שריקת הסיום שלו. זאת תמורתכם לחקיקה בכנסת ישראל, ללעג ולקלס". 

מובילי המחאה נגד המהפכה המשפטית תקפו, ואף החריפו את הטון: "בליץ החקיקה הדיקטטורי בעיצומו, נתניהו מנסה לעלות עם הD-9 על כל מוסדות שלטון החוק. מי שינסה לפרק את הלשכה רק כי הפסיד בה בבחירות דמוקרטיות - יגלה שמיליוני אזרחים יעמדו בינו לבין מוסדות שלטון החוק. מה שהיה הוא לא מה שיהיה, נורת האזהרה שהופעלה שלשום בנתב״ג תהפוך בימים הקרובים להתנגדות שטרם נראתה כמותה".

ממאבק הגלימות נמסר בתגובה על הצעת החוק לפירוק לשכת עורכי הדין: "הפסדתם בבחירות הדמוקרטיות והחלטתם לשרוף את המועדון? ההצעה לפירוק הלשכה ממחישה יותר מכל למה צריך להגביל את כוחם של הפוליטיקאים. מי שמבטל הבחירות בלשכת עוה"ד כי התוצאות לא נראות לו, לא יהססו לבטל תוצאות הבחירות לכנסת, בבוא היום".